Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SVN: Randament mediu de 25,4% din inchirierea locuintelor, in 2017-2020
SVN: Randament mediu de 25,4% din inchirierea locuintelor, in 2017-2020
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 07 Iul 2020 09:55
Cele mai bune plasamente financiare in perioada 2017-2020 au fost reprezentate de achizitionarea de actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), urmate de cumpararea de locuinte in vederea obtinerii unui randament anual din inchiriere, potrivit unui raport realizat de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania. Astfel, cel mai bun plasament financiar in euro in ultimii trei ani a fost reprezentat de actiunile care intra in componenta indicelui bursier BET, care a inregistrat o crestere totala de 50,94% intre 2017 si 15 iunie, potrivit calculelor SVN. Cea mai buna evolutie anuala s-a inregistrat in 2019, in timp ce in primul semestru din acest an s-a inregistrat o scadere.
Urmatorul plasament financiar in functie de randamentul din ultimii trei ani si jumatate este reprezentat de segmentul rezidential. Astfel, cei care a achizitionat locuinte in vederea inchirierii ulterioare au putut obtine un randament anual in euro de aproximativ 6%, in perioada 2017 - 2020 obtinandu-se un randament mediu total de aproximativ 25,4%.
Calculele SVN Romania arata, spre exemplu, ca achizitia unui apartament nou finalizat in zona Aviatiei a adus un randament anual in perioada amintita, incluzand si costul mobilarii, care a variat intre 6,2% si 6,6%, in functie de proiect si momentul achizitiei. Daca se ia in calcul si cresterea preturilor inregistrata in ultimii trei ani si jumatate, de aproximativ 21%, castigul total al unui plasament financiar pe segmentul rezidential urca la 46,4%.
Aurul a reprezentat un alt plasament financiar foarte profitabil in perioada 2017-2020, cu un randament mediu total in euro de 40,32%, potrivit calculelor SVN Romania. Cel mai mare castig, de aproape 27%, a fost obtinut in ultimele 12 luni, primul semestru din 2020, marcat de pandemia Covid-19, aducand cel mai ridicat castig din perioada analizata.
"Diversificarea reprezinta cea mai buna metoda de maximizare a castigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de context si perioada istorica. Bursa si aurul au adus cele mai insemnate castiguri insa evolutiile lor sunt puternic volatile, putand sa fie inregistrate si scaderi semnificative – cum este cazul Bursei in acest an sau al cotatiei aurului in 2018. Segmentul rezidential ramane, de asemenea, un plasament financiar profitabil, indiferent de evolutia preturilor, luand in considerare randamentele ce pot fi obtinute din inchiriere - iar daca achizitia este facuta din timpul fazelor de constructie, randamentul este si mai ridicat, datorita preturilor mai reduse", explica Andrei Sarbu, CEO al SVN Romania.
Depozitele bancare, garantate in limita plafonului de 100.000 de euro, reprezinta cea mai sigura metoda de pastrare a disponibilitatilor financiare insa ofera si cele mai reduse castiguri – de doar 1,55% in total, in euro, in ultimii trei ani si jumatate.
Au fost luate in calcul evolutiile anuale in euro ale indicelui bursier BET, ale cotatiei aurului (XAU), iar pentru randamentele de pe segmentul rezidential s-a luat in calcul pretul unui apartament nou cu doua camere finalizat in zona Aviatiei, ale costurilor de mobilare si chiriile percepute pe piata. Nu au fost luate in calcul costurile asociate reprezentate de comisioanele brokerilor, costurile de detinere si administrare a unei cantitati de aur, costurile de retragere a sumelor in euro si taxele si impozitele aferente fiecarui castig financiar.
***
SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucatori activi pe piata de consultanta imobiliara din Romania. Compania are si doua birouri regionale, in Brasov si Cluj-Napocae si este si unul din principalii jucatori pe piata de property management (SVN Romania | Property Management & REO Services) si pe segmentul finantarilor (SVN Romania | Credit & Financial Solutions). SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni, in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
FRONTALE
viarom
theda mar
quadratum
MAKITA
Acvatot 2019
noark
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Ubitech
concelex
rigips
leviatan

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander