ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Apr 2025 06:00 |
![]() Documentul arata ca, in prezent, exista 580.000 de arhitecti in 30 de tari europene, marcand o crestere de 8% in ultimul deceniu. Profesia se apropie de paritatea de sex, femeile reprezentand actualmente 45% dintre profesionistii domeniului. Majoritatea arhitectilor lucreaza cu norma intreaga, iar o proportie semnificativa - 46% - sunt proprietari sau directori de birouri/cabinete, multi dintre acestia functionand ca firme mici si independente.
In prezent, mai multi arhitecti lucreaza in calitate de directori, comparativ cu deceniul precedent. Piata europeana a constructiilor este evaluata la 2.600 de miliarde euro, iar birourile de arhitectura detin o cota de 1% din aceasta, generand o cifra de afaceri totala de 26 de miliarde euro. Locuintele private sunt dominante, reprezentand peste jumatate dintre proiectele de arhitectura. Cu toate acestea, cresterea incertitudinii a atenuat perspectivele, 37% dintre arhitecti anticipand o scadere a volumului de munca in anul urmator, in timp ce 19% estimeaza o crestere. Birourile de arhitectura se incadreaza in continuare in categoria intreprinderilor mici, aproape 70 % dintre acestea functionand individual.
In ciuda provocarilor, cifra de afaceri medie pentru birourile de toate dimensiunile isi revine dupa declinul pandemic, desi inflatia a erodat cresterile inregistrate in ultimii doi ani.
Companiile din domeniu realizeaza tot mai frecvent evaluari post-ocupare pentru a masura performanta cladirilor, iar din ce in ce mai multi arhitecti se angajeaza in prezent in proiectarea durabila, 54% dintre acestia incorporand frecvent principii de proiectare cu consum redus de energie. Veniturile arhitectilor au ajuns la o medie de 43.500 euro. Diferenta de remunerare intre femei si barbati persista, barbatii arhitecti castigand, in medie, cu 22% mai mult decat omoloagele lor.
Autorii raportului au mai afirmat ca arhitectura nu se mai rezuma doar la construirea de structuri, ci se ocupa de modelarea viitorului. Sustenabilitatea nu mai este o tendinta, ci o asteptare de baza, demonstrata de faptul ca mai mult de 54% dintre specialisti integreaza in mod regulat proiectarea cu consum redus de energie, iar evaluarile post-ocupare devin tot mai standard in industrie. Misiunea este clara: arhitectii trebuie sa fie lideri in lupta pentru un mediu construit care este rezistent, responsabil si pregatit pentru provocarile viitoare. Intr-o perioada de schimbari economice si incertitudine globala, arhitectii continua sa inoveze, sa creeze si sa inspire - proiectand spatii care nu sunt doar durabile si incluzive, ci si construite pentru a rezista testului timpului. Pentru informatii suplimentare, click aici
|