Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ALLIED Engineers: Potential de dezvoltare ridicat pentru o serie de domenii strategice
ALLIED Engineers: Potential de dezvoltare ridicat pentru o serie de domenii strategice
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 30 Mai 2024 06:20
Allied Engineers este o companie romaneasca de proiectare orientata spre realizarea unor constructii complexe si indraznete. Serviciile profesionale promovate pe piata de profil asigura dezvoltarea unor structuri performante, adaptate la cerintele actuale in materie de confort si sustenabilitate. Gratie lipsei oricaror compromisuri in ceea ce priveste calitatea proiectelor, Allied Engineers a reusit, de-a lungul activitatii sale de peste doua decenii, sa proiecteze cladiri care rezista cu succes testului timpului. Prin operatiuni de inginerie avansata, o cunoastere aprofundata a industriei si utilizarea de tehnologii digitale de ultima generatie, compania reuseste sa raspunda celor mai exigente solicitari, asigurand o maximizare a valorii pentru clienti si parteneri. In cele ce urmeaza, Mihai Dragomir, Managing Partner Allied Engineers, se refera la activitatea curenta si la impactul pe care conjunctura economica actuala il va exercita asupra evolutiei companiei.

- Ce proiecte pentru constructii de cladiri publice aveti in lucru si in ce stadiu de implementare sunt acestea?
- Participam la proiectarea catorva investitii publice importante, pe care comunitatile locale le asteapta de decenii. Ma refer in principal la doua spitale pentru care au fost emise autorizatiile de construire, lucrarile de executie urmand sa fie finalizate in urmatorii 4 ani. Am participat, de asemenea, la proiectarea structurii de rezistenta a Salii Polivalente Iasi, investitie a carei valoare se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro. Indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect au fost aprobati prin hotarare de guvern in acest an, iar termenul de executie a investitiei este de 24 de luni de la semnarea contractului cu antreprenorul general.

 
- Aveti in portofoliu si obiective  de consolidare a unor cladiri de patrimoniu?
- Aici merita mentionate doua proiecte deosebit de complexe de consolidare a monumentelor istorice la care am lucrat, ambele fiind astazi in executie. Este vorba despre Corinthia Grand Hotel Boulevard Bucharest, dezvoltat de Niro Investment (aflat in faza avansata de finalizare), care va readuce cladirea Grand Hotel du Boulevard din Bucuresti (construita in anul 1873) la functiunea initiala de hotel, respectiv One Gallery, dezvoltat de One United Properties, care va transforma fosta Hala Ford din Bucuresti - monument de arhitectura industriala ridicat in perioada interbelica - intr-o cladire cu spatii comerciale. 

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Comparand rezultatul financiar al anului trecut cu rezultatele financiare ale celorlalti ani, putem spune ca 2023 a fost anul cel mai bun. Estimam o crestere a activitatii noastre in 2024, in conditiile in care piata de proiectare se afla in continuare pe un trend ascendent, iar noi ne-am diversificat paleta de proiecte in care suntem implicati. La sfarsitul anului trecut, am semnat un contract de proiectare generala pentru o investitie ce se va realiza in portul Constanta, zona in care intentionam sa ne crestem prezenta in urmatoarea perioada. De asemenea, suntem implicati in mai multe proiecte in domeniul productiei de energie regenerabila atat in Romania, cat si in alte tari. Este un sector in care suntem prezenti de peste 15 ani si in care am acumulat o experienta considerabila. Intentionam ca, dupa ce razboiul care zdruncina tara vecina se va incheia, sa ne implicam in procesul de reconstructie a Ucrainei. Ne numaram printre companiile inscrise in platforma Rebuilding Ukraine, creata in acest scop de catre Camera de Comert Bilaterala Romania-Ucraina.

 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri publice la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Proiectele din sfera publica sunt tot mai numeroase in ultimii ani. Si - foarte important din perspectiva noastra - relatia cu autoritatile publice este una deschisa. Credem ca statul si autoritatile publice locale pot fi parteneri la fel de deschisi precum cei din zona privata. Estimam ca evolutia activitatii in constructiile publice va fi una tot mai buna in anii ce vin, iar interesul nostru de a ne implica in asemenea proiecte ramane la fel de mare.

 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Schimbarile legislative intrate in vigoare anul trecut - ma refer aici mai ales la reducerea facilitatilor fiscale pentru companiile din domeniul constructiilor - afecteaza serios industria noastra. Cu toate acestea, am decis sa preluam integral efectele cresterii taxelor, astfel incat veniturile angajatilor nostri sa nu fie afectate. Insa, pentru a putea ramane rentabile, firmele de proiectare trebuie sa isi ajusteze tarifele in sus si sa le coreleze cu cheltuielile actuale, considerabil mai mari fata de cele de anul trecut.

- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design, pe segmentul cladirilor publice, in aceasta perioada?
- Una din principalele tendinte in proiectarea cladirilor publice, si nu numai, este realizarea de constructii sustenabile din punct de vedere al consumului de energie si al impactului asupra mediului. Este vorba despre cladirile construite prin aplicarea conceptului NZEB (nearly zero energy building). Cladirea NZEB se caracterizeaza printr-o performanta energetica foarte ridicata, obtinuta cu un consum aproape egal cu zero sau foarte scazut si acoperit in proportie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile. Am remarcat, de asemenea, la proiectele din portofoliul nostru, precum si la altele mari de pe piata, cerinta investitorilor pentru proiectarea unei constructii care sa poata obtine certificarea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) - unul dintre cele mai prestigioase standarde internationale pentru cladiri sustenabile si eficiente energetic. Certificarea LEED este recunoscuta, la nivel global, ca un simbol al excelentei in constructiile verzi, avand ca obiectiv promovarea practicilor de design si constructie care reduc impactul negativ asupra mediului si imbunatatesc calitatea vietii pentru ocupantii cladirilor.

 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Preocuparea noastra pe termen mediu si lung tine de consolidarea pozitiei pe piata de proiectare din tara, in paralel cu extinderea activitatii in afara granitelor. Ne dorim sa ajungem in punctul in care avem la fel de multe proiecte peste granita pe cat avem si in Romania. Pentru a atinge acest obiectiv, suntem activi in mai multe zone despre care credem ca au un potential de dezvoltare ridicat: in sectorul energetic, in special cel al energiei regenerabile, in cel industrial si, nu in ultimul rand, in cel public. 
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
siniat
ness project
Ubitech
strabag nivel 1
EDIT-Structural
leviatan
BogArt
SIGM
theda mar
concelex
Arduro
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
viarom
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
rigips
CDS
quadratum

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander