Clotilde Armand vrea sa cadastreze in GIS intregul domeniu public al Sectorului 1 |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 25 Ian 2023 15:58 |
Primaria Sectorului 1 administreaza un domeniu public ce include peste 1.000 de strazi, 1.200 de imobile si 500 de hectare de spatii verzi. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat ca are ca obiectiv cadastrarea integrala a acestuia, pentru a putea realiza investitii in strazi, spatii verzi si cladiri, conform Codului Administrativ. Edilul a precizat ca, in acest moment, in zonele necadastrate pot fi facute doar reparatii punctuale.
"In primul rand, prin lege, administratorul nu are voie sa faca studii de fezabilitate, proiectare si investitii pe un teren sau o cladire necadastrata. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparatii. Avem nevoie ca sa fie cadastrate si pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupa abuziv parti din domeniul public. Acest lucru s-a intamplat deja de numeroase ori in trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi din jurul salbei de lacuri. Acolo, profitand de absenta cadastrului, o parte dintre proprietari si-au apropriat fara drept terenurile de la malul lacului, chiar daca zona de langa luciul de apa este domeniu public inalienabil. Ne luptam acum in instanta pentru a recupera aceste terenuri", a declarat Clotilde Armand.
Primarul Sectorului 1 a precizat ca, in momentul in care si-a inceput mandatul actual, domeniul public era cadastrat la nivel de mai putin de 5% si nici macar cele 50 de strazi inscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: desi in realitate au 6 metri latime, in planurile cadastrale ele figurau in anumite locuri cu numai un metru, restul figurand ca proprietate privata. Adica persoane private si-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public inaintea primariei.
Pentru a-si indeplini obiectivul de a cadastra integral domeniul public al Sectorului 1, Clotilde Armand a format la primarie o echipa care se ocupa exclusiv de acest lucru. "Am dezvoltat o metoda inovatoare, care acum este preluata in alte UAT-uri. In acelasi timp, digitalizam informatia pentru a obtine harti in format GIS. Este o munca titanica, pe care nu o vedeti, dar pe care trebuie sa o cunoasteti, deoarece este esentiala pentru a putea investi si pentru ca domeniul public sa fie protejat", a mai spus Clotilde Armand.
|