Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Femeile Leviatan Design - izvor de inspiratie pentru o cariera de succes in constructii
Femeile Leviatan Design - izvor de inspiratie pentru o cariera de succes in constructii
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 28 Mar 2022 06:28
Pentru un sector economic dominat atat de copios de barbati, cum este cel al constructiilor, accesul femeilor constituie o provocare. Chiar daca exista obstacole in calea unui asemenea deziderat, includerea lor in componenta echipelor operationale si de management contribuie la atingerea obiectivului diversitatii de gen si reprezinta un atu, studiile indicand faptul ca astfel se obtine o stimulare a profitabilitatii companiei. De asemenea, o astfel de politica reprezinta o componenta-cheie in rezolvarea deficitului de forta de munca din industria de profil, potrivit viziunii companiei Leviatan Design, al carei efectiv este compus, in proportie de peste 40%, din femei.
Pentru a avea acces intr-un domeniu deosebit de dur si, in acelasi timp, de competitiv, femeile trebuie sa aiba acces egal la informatie si tehnologie. Studii recente arata faptul ca dintre toate persoanele care lucreaza in domeniu, in prezent doar 10,9% sunt femei (conform raportului realizat de U.S. Bureau Of Labor Statistics si intitulat Labor Force Statistics from the Current Population Survey - 2021), iar in pozitii de management, la nivelul SUA, de pilda, din 100 de angajati doar unul este femeie. De asemenea, in Marea Britanie o serie de sondaje indica faptul ca 13% din totalul angajatiilor sunt femei, majoritatea ocupand pozitii TESA (Statista.com - Number of people employed in the UK construction industry from first quarter 2016 to second quarter 2020, by gender - 2020).
 
 
"Exista mai multi factori care explica aceasta diferenta enorma, inclusiv o serie de prejudecati, la care se adauga lipsa unei formari adecvate si marginalizarea pe care o resimt femeile in cadrul grupurilor formate majoritar din barbati. In pofida acestor bariere, femeile continua sa-si formeze o cariera in domeniul constructiilor, o dovada in acest sens fiind si componenta echipei Leviatan Design, in care din 100 de angajati, 42 sunt femei. Prin acest exemplu dorim sa fim o sursa de inspiratie pentru noua generatie care vrea sa profeseze in acest domeniu. La Leviatan Design tratam fara discriminare specialistii din domeniu, iar in cadrul procesului de recrutare, punem accent exclusiv pe calificarea profesionala a fiecarui individ, fara sa facem diferente de gen", spun reprezentantii Leviatan Design.
 
Diversitatea de gen stimuleaza performanta
Conform rezultatelor unui sondaj realizat in cadrul companiei, femeile care lucreaza in cadrul Leviatan Design au raspuns ca au ales sa profeseze in domeniul constructiilor deoarece acesta este un sector diversificat, care le ofera posibilitati extinse de dezvoltare profesionala, iar satisfactia este data de rodul muncii lor, atunci cand modelul 3D proiectat prinde viata, iar proiectul se transforma in realitate.
Desi diversitatea de gen in industria constructiilor nu este o realitate in zilele noastre, un raport realizat de McKinsey & Co si intitulat ”Diversity wins: How inclusion matters - 2020” arata ca in companiile unde personalul are in componenta persoane de sex feminin, exista cu 25% mai multe sanse de a obtine o profitabilitate peste medie fata de firmele cu diversitate mai limitata.
 
Valorificare a progresului tehnologic si noi orizonturi de dezvoltare profesionala
Anul 2021 a fost cel in care industria constructiilor s-a plasat pe un trend ascendent. Tehnologia adoptata in domeniu a contribuit la acest progres si este de necontestat faptul ca utilizarea sa, a proceselor digitale, a automatizarii si implicarea lucratorilor cu o inalta calificare contribuie intr-o masura foarte mare la viitorul nostru economic, social si ecologic, conform “Manualului pentru introducerea modelarii informatice a cladirilor de catre sectorul public european”, elaborat de grupul de lucru din UE privind BIM. Data fiind facilitarea proceselor de lucru prin tehnologie, consideram ca aceasta este o oportunitate care trebuie explorata, iar angajarea mai multor femei specializate in domeniul proiectarii si arhitecturii, chiar si in pozitii-cheie pe santier, reprezinta o modalitate optima de valorificare a progresului tehnologic, contribuind la conturarea de orizonturi pentru femei.
 
 
Cum pot companiile de constructii sa recruteze mai multe femei?
"La Leviatan Design dezvoltam in mod continuu procesul propriu de recrutare si am invatat din experienta ca, pentru a imbunatati gradul de retentie al angajatelor de sex feminin, companiile trebuie sa recunoasca si sa elimine stereotipurile si prejudecatile de gen din cultura lor de lucru si sa incurajeze femeile sa devina modele pentru alte femei.
Scolile si programele educationale trebuie sa evidentieze valoarea locurilor de munca in constructii pentru femei, astfel incat acestea sa poata vedea industria respectiva ca pe o cale viabila de cariera. Deficitul actual de forta de munca trebuie privit ca un avantaj, deoarece, coroborat cu digitalizarea si progresele tehnologice din industria de profil, reprezinta o oportunitate de a angaja si mai multe femei in departamentele tehnice, sau chiar pe santiere", cred cu tarie reprezentantii Leviatan design.
 
Femeile - adevaratii arhitecti ai societatii
Leviatan Design incurajeaza tinerele generatii sa accepte provocarea de a alege o cariera in domeniul constructiilor, deoarece este un sector aflat in plina expansiune, ofertant si care, dincolo de oportunitatile de angajare pe santier, ofera o varietate foarte mare de posibilitati de dezvoltare in cadrul firmelor de arhitectura, proiectare si management de proiect, unde activitatea se desfasoara preponderent in birou.
"Colegele noastre au demonstrat rigurozitate si seriozitate in gestionarea proiectelor, reusind, prin empatie si sensibilitate, sa aduca armonie si echilibru la nivelul echipei si societatii, in ansamblul sau. Dupa cum afirma 
scriitoarea americana Harriet Beecher Stowe, autoare a celebrului roman «Coliba unchiului Tom», femeile sunt adevaratii arhitecti ai societatii!", conchid specialistii de la Leviatan Design.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
MAKITA
viarom
SIGM
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Arduro
CDS
theda mar
siniat
leviatan
rigips
noark
BogArt
SSAB
ness project

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander