Agenda Constructiilor
Luni, 23 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR Bucuresti: Focus pe digitalizare si imbunatatire legislativa in arhitectura
OAR Bucuresti: Focus pe digitalizare si imbunatatire legislativa in arhitectura
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 29 Iul 2019 06:55
Arhitectura romaneasca, ca, de altfel, intregul sector de constructii, a continuat sa creasca in 2018, trendul fiind ascendent si in anii viitori, potrivit opiniei lui Emil Ivanescu, presedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). Serviciile oferite de arhitecti pe piata sunt, astfel, tot mai diverse, complexe si integrate, acoperind nu numai standardele industriilor creative din care arhitectura, ca profesie si practica, face parte, dar si pe cele din industria de constructii si antreprenoriala, de care arhitectura este legata. Zonele in care arhitectii actioneaza s-au diversificat, astfel, de la proiectarea propriu-zisa, catre zone mai noi pentru mediul romanesc, precum project-managmentul. Acest peisaj al profesiei, mult mai larg fata de vremurile trecute, face ca sectorul romanesc de arhitectura sa devina tot mai competitiv si activ, in parametrii unei piete de constructii si antreprenoriale globale, dinamice, care cere specializari diferite si variate din partea arhitectilor.
Interviu cu arh. Emil Ivanescu (41 de ani), presedintele OAR Bucuresti, specialist cu o experienta de 20 de ani in arhitectura si initiative culturale de profil.
 
- Care sunt principalele tipuri de proiecte pentru care exista cerere si ce tendinte ati observat in ultimii ani referitoare la nevoile beneficiarilor?
- Este foarte clar ca sunt cateva programe de arhitectura cu o raspandire mai mare in ultimii ani. Daca vorbim despre locuire si locuinte, se observa un accent mai mare pe locuirea de tip colectiv si o usoara micsorare a initiativelor in zona locuirii individuale. Ofertele variate ale dezvoltatorilor in zona locuirii colective, cu diverse facilitati, vin sa materializeze o piata dinamica. Din pacate, nu toti initiatorii in acest program ofera exact calitatea pe care o promit, insa sunt actori in acest mediu, care au capatat experienta, isi doresc un nivel superior de calitate si genereaza, la final, un produs mult mai bun. Piata in zona locuirii s-a diversificat fata de alti ani si continua sa o faca. De exemplu, au inceput sa apara tot mai multe ansambluri de locuinte de tip insiruit, foarte apreciate in Occident. Totodata, imobilele au mai putine etaje si asigura conditii de locuire si de vecinatate de cea mai buna calitate. De asemenea, la nivelul arhitecturii de tip corporate si office trendul este ascendent, desi exista un numar mare de spatii de birouri, semn ca Bucurestiul evolueaza si se diversifica. Arhitectura de tip Horeca, de asemenea, este in ascensiune, in timp ce arhitectura de tip industrial isi mentine parametrii echilibrati si siguri pe care ii are de ani buni incoace. Ceea ce cred ca se va accentua in perioada imediat urmatoare sunt programele de arhitectura de tip civic, de educatie si de sanatate. Minusuri in toate aceste evolutii sunt initierea, dezvoltarea si amenajarea de spatii publice prin expertiza profesionala, pe baza de concurs de solutii adresat profesionistilor. 
 
- Cum integreaza arhitectii romani instrumente moderne de lucru (precum BIM)?
- Este clar ca, intr-o forma sau alta, BIM este viitorul si pentru practica arhitecturii, a proiectarii si a constructiilor in Romania. Momentan, cei care utilizeaza in mod constant acest sistem sunt marile firme de proiectare. Dar interesul este comun pentru majoritatea arhitectilor romani. BIM presupune comunicare, colaborare si transparenta in timp real. In ce masura industria de constructii romaneasca si administratia sunt dispuse sa-si asume aceste trei ingrediente, vom sti in viitorul cel mai apropiat. Deocamdata sunt organizate programe de formare in acest domeniu, iar participantii...

Continutul stirii este acesibil numai abonatilor Agenda Constructiilor & Fereastra
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADLicente bimghid_proiectare

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere