OAR: Ghiduri de arhitectura pentru Dobrogea |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 10 Ian 2018 07:45 |
![]() „In general, casa dobrogeană are inaltimea peretilor mai mare decat inaltimea acoperisului! Nici grilajele nu fac parte din specificul dobrogean, iar ca masuri antiefractie sau antivandalism se pot folosi foliile speciale la vitraje. De asemenea, nici decorarea pe toată suprafata fatadei nu se regaseste in specificul local. Astfel, se va evita ca fatadele sa fie placate complet cu piatră spartă sau cu elemente de lemn. Ca regula generala, sunt interzise culorile stridente, materialele lucioase, sidefate, elementele prefabricate metalice, din beton sau ipsos si materialele plastice”, a subliniat arh. Ignis Duvagi, coordonatorul ghidului.
„Nu sunt permise demisoluri decat in cazul denivelarilor mari ale terenului. Sunt interzise geamul colorat, geamul bombat, geamul reflectorizant, rulourile exterioare si obloanele din PVC sau metalice, caramida de sticlă şi alte tipuri de sticlă structurală, culorile stridente la elementele de tamplarie, necaracteristice localitatii”, a precizat, referindu-se la alte elemente specifice regiunii dobrogene, arh. Narcis Gelal, un alt autor al studiului.
***
Din echipa de arhitecti de la firma All Arhitectura, care s-au implicat in proiectul ghidurilor de arhitectura pentru regiunea Dobrogei, mai fac parte dr. Sebastian Ionescu si Sorin Vatamaniuc, care au lucrat alaturi de Grupul Rural al OAR, iar consultant a fost istoricul Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanta. Ghidul, aparut cu sprijinul OAR - Filiala Dobrogea, a fost finantat din fondul denumit „Timbrul Arhitecturii” si poate fi descarcat de aici!
|