PPC solicita masuri optime pentru sustinerea economiei si a industriei constructiilor |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 07 Ian 2025 13:15 |
Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania, organizatie ce reprezinta interesul a 129 de companii din domeniul proiectarii in constructii, se alatura demersului initiat de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si CAIR prin scrisoarea deschisa trimisa prim-ministrului Marcel Ciolacu si solicita Guvernului Romaniei masuri concrete care sa stimuleze o crestere economica reala, in contextul noilor ordonante ce au scop corectarea deficitului bugetar excesiv.
PPC considera ca recentele masuri dispuse de Guvernul Romaniei prin "Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene" nu vor aduce rezultatele asteptate daca nu se vor avea in vedere masuri de stimulare a sectorului constructiilor si a economiei, in general.
Nevoia Guvernului de a lua unele masuri pentru "corectarea deficitului bugetar excesiv" este justificata in contextul angajamentelor macro-economice ale Romaniei, insa reducerea acestui deficit nu este posibila numai prin reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar si cresteri de taxe pentru companiile care genereaza locuri de munca si infuzie de capital, fiind coloana vertebrala a economiei romanesti, spun reprezentantii proiectantilor in constructii.
"Sectorul constructiilor contribuie cu cel putin 8% la PIB-ul anual al Romaniei. Proiectele majore de infrastructura din Romania beneficiaza de oportunitatea perspectivelor de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta si din fonduri europene. De aceea, PPC, ca reprezentat al unui sector preponderent format din companii romanesti, face apel la Guvernul Romaniei sa asigure masuri publice menite sa stimuleze sectorul constructiilor in ansamblu si al proiectarii in constructii, in mod specific. Masurile de corectare bugetara trebuie sa fie direct proportionale cu cele de sustinere a sectorului economic.
Avand in vedere ca situatia negativa din sectorul constructiilor este cauzata in buna masura si de intarzierile exagerate la plata facturilor pentru productia realizata, sustinem cu tarie alocarea cu prioritate a sumelor necesare platii facturilor restante catre firmele de constructii; compensarea obligatiilor de plata ale companiilor catre stat cu contravaloarea corespunzatoare din facturile neachitate de beneficiarul de stat", afirma Alexandru Fulga, presedintele PPC.
|