Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - RB+P: Doua decenii in avangarda arhitecturii, prin inovatie si viziune
RB+P: Doua decenii in avangarda arhitecturii, prin inovatie si viziune
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Feb 2024 06:20
Biroul de arhitectura Razvan Barsan + Partners (RB+P) a fost fondat in Bucuresti in urma cu 20 de ani, impunandu-se, in aceasta perioada, ca un amestec unic de imaginatie, estetica si practicitate. Abordarea este profund inradacinata in angajamentul fata de responsabilitatea sociala si de mediu. Aceasta fuziune reprezinta esenta identitatii RB+P ca firma de arhitectura de top. Obiectivul principal este de a oferi servicii de arhitectura inovatoare si durabile, prin crearea de spatii care transcend limitele conventionale, imbinand creativitatea cu functionalitatea si responsabilitatea ecologica. Fiecare lucrare reflecta intelegerea profunda a nevoilor clientilor si a contextului societal, expertii RB+P propunand solutii care indeplinesc cerintele practice si au un impact pozitiv asupra comunitatilor. In continuare, arh. Razvan Barsan, fondatorul companiei, se refera la aspecte specifice activitatii din aceasta perioada tumultuoasa, in care digitalizarea isi pune tot mai clar amprenta asupra modului de lucru. 

- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment?
- Pentru compania noastra, 2023 a reprezentat un an de dezvoltare, in care am reusit sa ne imbogatim portofoliul cu proiecte complexe de tip mixed-use. Acestea combina elemente artistice, sociale si culturale cu facilitati destinate sustinerii initiativelor antreprenoriale. Proiectele sunt amplasate atat in Capitala, cat si in diverse alte orase din tara, totalizand o suprafata de aproximativ 300.000 de metri patrati. Ele integreaza spatii rezidentiale, comerciale si hoteliere, contribuind la crearea unor medii urbane complete si functionale. Pe langa acestea, avem in curs de dezvoltare proiecte rezidentiale totalizand aproximativ 700.000 de metri patrati. Pe segmentul de retail, activitatea noastra ramane dinamica, implicand atat noi proiecte, cat si extinderi sau reamenajari ale spatiilor existente. Majoritatea acestora sunt in stadiul de autorizare, pregatindu-se pentru inceperea lucrarilor.
In concluzie, anul 2023 a fost pentru noi unul de crestere si inovatie.

- Cum a evoluat activitatea biroului in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva?
- Anul acesta marcam un moment important - si anume doua decenii de activitate in domeniul arhitecturii. Reflectand asupra acestei perioade, ne bucuram sa constatam evolutia constanta a biroului nostru atat la nivel intern, cu o echipa in continua expansiune, cat si extern, prin diversitatea si amploarea proiectelor noastre. De asemenea, deschiderea noului nostru birou in Australia reprezinta un punct de cotitura semnificativ in istoria companiei, avand deja proiecte in desfasurare. Din perspectiva financiara, 2023 a fost un an de crestere, cu o cifra de afaceri care a depasit performantele exercitiului financiar anterior. Totusi, succesul Razvan Barsan + Partners nu se masoara doar in cifre de afaceri. Ne masuram realizarile prin varietatea si calitatea proiectelor finalizate, prin numarul de profesionisti calificati si prin calitatea si numarul parteneriatelor stabilite. Acesta este adevaratul barometru al succesului in arhitectura.

- Ce tendinte de design remarcati in dezvoltarea noilor proiecte?
- In domeniul arhitecturii si proiectarii, observam in prezent cateva tendinte dominante. Sustenabilitatea este probabil cea mai semnificativa dintre acestea. In proiectarea cladirilor de birouri, spatiilor comerciale si hotelurilor, punem un accent tot mai mare pe eficienta energetica, utilizarea materialelor durabile si minimizarea impactului ecologic. Pentru multi dezvoltatori, conformitatea cu standarde precum certificarile LEED sau BREEAM a devenit esentiala. Alte tendinte actuale se concentreaza pe designul urban, care incorporeaza interactiunea cu comunitatea, si pe crearea unui retail experiential. Totodata, se remarca o abordare inovatoare in sectorul hotelier. Utilizarea materialelor durabile si reciclabile este la randul sau o prioritate, contribuind la reducerea impactului asupra mediului. Aceste tendinte reflecta o constientizare crescuta a importantei sustenabilitatii si a responsabilitatii sociale in designul arhitectural.

- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta NZEB? 
- In contextul actual, asistam la o cerere in crestere pentru constructii cu eficienta energetica superioara. Pana nu demult, ideea de case cu consum de energie aproape zero (NZEB) era considerata mai mult un trend. Acum, acest concept a devenit un standard obligatoriu in constructii. In proiectele recente, ne-am concentrat nu doar pe eficienta energetica a locuintelor, ci si pe optimizarea consumului de energie in spatiile publice si utilitatile integrale ale ansamblurilor. Observam o preferinta crescanda pentru locuinte cu impact ecologic minim, reflectand o constientizare mai accentuata a importantei sustenabilitatii in viata cotidiana. Aceasta nu vine doar din partea clientilor, ci si a beneficiarilor finali. Suntem martorii unor schimbari semnificative in modul in care percepe societatea constructiile si mediul, iar noi, ca profesionisti in domeniul arhitecturii, suntem bucurosi sa contribuim activ la aceasta evolutie.

- Ce obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Planurile noastre sunt axate pe conceperea si executarea proiectelor de arhitectura care se disting prin unicitate, amploare si inovatie, respectand standardele cele mai inalte de calitate. Totodata, suntem angajati in dezvoltarea profesionala a echipei, utilizand cele mai avansate aplicatii software de proiectare si coordonare si ne concentram pe imbunatatirea continua a experientei si unitatii in cadrul echipei. In toate activitatile curente, ne straduim sa ne autodepasim si sa evidentiem spiritul inovator si viziunea companiei noastre - calitati esentiale care ne mentin in avangarda domeniului arhitectural.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
viarom
CDS
noark
theda mar
EDIT-Structural
ness project
siniat
Acvatot 2019
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Ubitech
concelex
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander