Agenda Constructiilor
Joi, 23 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TOP 500: Afaceri de un miliard euro pe piata de arhitectura, inginerie si consultanta
TOP 500: Afaceri de un miliard euro pe piata de arhitectura, inginerie si consultanta
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2025 06:15
Primele zece companii de inginerie, arhitectura si consultanta in constructii din Romania au realizat, in 2023, afaceri totale de circa 215 milioane de euro, reprezentand 21,5% din volumul total al serviciilor prestate in aceste domenii, estimat la un miliard de euro pe baza rezultatelor celor mai mari 500 de companii specializate active. In raport cu nivelul din 2022, se remarca o crestere de aproape 40% a cifrei de afaceri din acest sector, ca rezultat al dezvoltarii sectorului de constructii, dar si ca urmare a inflatiei. Primele 100 de societati de proiectare si consultanta au realizat mai mult de jumatate din productia din sector (613,2 milioane de euro), companiile din top 200 au raportat venituri totale de 771,6 milioane de euro (77% din total), in timp ce afacerile celor mai mari 500 de firme au depasit pragul de un miliard de euro al afacerilor in 2023. Companii interne si internationale sunt prezente in top 10, prima pozitie din clasament fiind ocupata de Leviatan Design, societate cu capital integral autohton si parte a Leviatan Group. Cele mai mari cifre de afaceri au fost realizate de companiile implicate in lucrari publice, avand in vedere ca acestea au reprezentat cererea majoritara de constructii din ultimii doi ani.
 
Analiza pietei celor mai importante companii de inginerie, arhitectura si consultanta din Romania (TOP 500 inginerie 2024) include informatii selectionate despre 500 de societati din domeniu, clasificate in functie de cifra de afaceri realizata in 2023 (Top 2023 A). Metodologia utilizata s-a bazat pe informatiile cuprinse in cadrul listei actualizate de firme specializate in domeniul ingineriei, arhitecturii si consultantei tehnice in constructii, elaborate de Agenda Constructiilor. Tabelul anexa, publicat in paginile urmatoare in format simplificat, include o clasificare a companiilor dupa denumire, judet, localitate etc., precum si in functie de vanzarile medii realizate in anii 2021-2023, conform carora s-au stabilit locurile ocupate in top conform acestui criteriu (Top 2024 M). 
Conform analizei pe baza datelor centralizate, primele 500 de companii de inginerie, arhitectura si consultanta din Romania au realizat, in medie, in intervalul 2021-2023, o cifra de afaceri cumulata de aproape 716 milioane de euro. 
 
Companiile romanesti castiga teren pe o piata in crestere
Conform calculelor medii realizate pentru ultimii trei ani fiscali incheiati (2021-2023), primele zece companii de inginerie, arhitectura si proiectare, cu afaceri de 123,6 milioane de euro, reprezinta 17% din piata celor 500 de societati incluse in analiza. Primii 100 de proiectanti reprezinta circa 58% din total, realizand o cifra de afaceri cumulata medie de 417,5 milioane de euro, in timp ce primii 500 de proiectanti, care reprezinta toate societatile incluse in Top 500, au realizat, in medie, in 2021-2023, afaceri totale de 715,7 milioane de euro. In ultimii ani, cea mai dinamica companii din domeniu a fost Leviatan Design, care a urcat pe prima pozitie in 2023. Afacerile companiei au crescut cu 551% in 2023, fata de nivelul din 2022, cifre care confirma trendul puternic ascendent pe care se inscrie aceasta societate. Printre marile proiecte la care compania a participat in 2023 si 2024 se afla parcarea pentru aeronave de mari dimensiuni in Baza 86 Aeriana Borcea, consolidarea cladirilor cu risc seismic din Bucuresti si Baza 57 Aeriana "Mihail Kogalniceanu". La evolutia importanta a companiei a contribuit orientarea puternica a acesteia catre digitalizare, in cadrul firmei fiind implementat BIM in toate procesele de lucru. 
 
Firmele din top 10 au inregistrat evolutii exceptionale
O dinamica exceptionala au inregistrat si compania Romair Consulting, care se claseaza pe locul al doilea in clasament. Societatea a raportat o crestere de 346% a cifrei de afaceri din 2023, in raport cu anul anterior. Romair asigura lucrari de proiectare, consultanta si supervizare pentru mari proiecte de infrastructura de utilitati (pentru extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare din Brasov, Caras-Severin, Arad etc.), dar a participat si la proiecte majore din domeniul aeroportuar, precum modernizarea aeroportului din Tuzla, finalizat in acest an in asociere cu societatea de constructii Bog'Art. Cresteri semnificative au inregistrat si companiile clasate pe locurile 3 si 4, Rambol South East Europe (+51%), respectiv Eptisa Romania (+68%), realizate majoritar tot din domeniul extinderii retelelor de utilitati, dar si ocupanta locului 5, ASCO Constructii (+97%).
Quadratum Architecture, care, in numai doi ani, a ajuns de pe locul 205, pe pozitia a cincea din clasament, in 2022, a coborat o pozitie in 2023, ajungand pe locul 6. Totusi, businessul a crescut cu 53%, societatea mentinandu-se in topul celor mai dinamice companii din domeniu. Un parcurs deosebit l-a avut si compania italiana 3TI Progetti, care a urcat de pe locul 548 in 2021, pe 21 in 2022, pentru ca in 2023 sa intre in top 10, cu o crestere de 163% a afacerilor. 3TI Progetti este implicata in realizarea documentatiilor pentru proiecte majore de infrastructura, sociala si de transport, ce vor fi realizate in Romania in perioada urmatoare. Printre acestea se afla proiectarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Cluj, ale carui lucrari de constructii au inceput, dar si supervizarea, ingineria, managementul implementarii, asistenta tehnica si dirigentia de santier SSM in cadrul proiectului de constructie a unui nou spital de boli infectioase si pneumologie din Oradea, contractat la inceputul lunii aprilie 2024. In sectorul infrastructurii de transport, 3TI Progetti se ocupa de proiectarea Magistralelor 5 si 6 ale metroului din Bucuresti, de supravegherea constructiei liniei de cale ferata de mare viteza Cluj - Oradea - Episcopia Bihor Loturile 1 si 2, participa si la finalizarea lucrarilor la Penetratia Prelungirea Ghencea - Domnesti si Supralargirea Bulevardului Ghencea, intre str. Brasov si Terminal Tramvai 41, si elaboreaza DDE si asigura asistenta tehnica pentru A7 Ploiesti - Buzau.
 
EFCA TOP 150: Clasamentul include 12 firme de inginerie active in Romania
Cele mai mari 150 de companii de inginerie si consultanta in constructii care desfasoara operatiuni in Europa au generat o cifra de afaceri de 103,3 miliarde euro in anul 2022, potrivit unei analize publicate de Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Inginerie (EFCA) - EFCA Sector Review 2023. Din total, valoarea cifrei de afaceri realizate de aceste companii in Europa s-a situat la 36,9 miliarde euro. Cele 150 de companii aveau peste 700.000 de angajati, din care aproape jumatate (48,5%) activeaza in Europa. Cifra de afaceri globala generata de un angajat in domeniul de inginerie si consultanta in constructii a ajuns la 147.000 de euro, in 2022, la nivel global, in crestere cu 5,1% fata de valoarea din 2021, potrivit raportului EFCA. Cifra de afaceri anuala generata de un angajat in domeniul de inginerie si consultanta in constructii din Europa s-a situat, in medie, la 123.400 de euro in 2023 (+3%). Cele mai multe firme (68,3%) sunt active in domeniul infrastructurilor - de transporturi (33,5%), mediu (14,5%), energie (12,9%), petrol si gaze (7,4%) si altele (2,5%), in timp ce 29,7% din cele 150 de societati sunt specializate in sectorul de cladiri.
Raportul EFCA Sector Review 2023 a fost realizat de un expert in aceasta industrie, care a compilat rezultatele unui sondaj obtinute direct de la firme, precum si cele mai recente date publice disponibile. Documentul contine, ca elemente de baza, doua tabele care clasifica primele firme internationale de consultanta in inginerie care opereaza in Europa si cele mai importante companii cu sediul central in Europa, in functie de cifra de afaceri globala. Pe podiumul celor mai mari companii de inginerie si consultanta ce deruleaza activitati in Europa se afla Sweco (Suedia), Jacobs Solutions (SUA) si Ramboll (Danemarca). In top 10 se mai afla, in ordine, grupurile WSP (Canada), AtkinsRéalis (Canada), Afry (Suedia), Arup (Marea Britanie), Arcadis (Olanda), Aecom (SUA) si Mott MacDonald (Marea Britanie).
Printre companiile cele mai bine clasate care desfasoara activitati in Romania se afla Ramboll (locul 3), WSP (4), Arcadis (8), Aecom (9), Egis (15), Tractebel Engie (17), Systra (18), Italferr (30), Bilfinger Tebodin (43), Eptisa (98), JBA Consulting (102) si Hill International (109). Organizatia afiliata EFCA din Romania este Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti (ARIC), prezidata de ing. Dinu Popescu.
 
Companiile de consultanta in inginerie din Europa raman optimiste in 2024
Cel mai recent studiu al industriei realizat EFCA arata ca birourile de consultanta in inginerie din Europa au o activitate consolidata si o abordare optimista. Circa 95% dintre tarile participante la cercetare raporteaza in prezent o stabilizare sau chiar o crestere a pietei, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de toamna anului precedent. Cele mai mari provocari pentru industria de consultanta si inginerie din Europa sunt reprezentate de lipsa de personal si de cresterea costurilor cu forta de munca. Birocratia si incertitudinea politica sunt, de asemenea, in crestere. Reprezentantii EFCA din Danemarca, de exemplu, au aratat ca barometrul este un indicator extrem de precis al schimbarilor din economia europeana. Piata s-a confruntat cu doi ani de declin lent, care au inceput odata cu invazia rusa in Ucraina si cu majorarea brusca a preturilor la energie. Noul studiu releva ca aceasta evolutie se apropie de sfarsit. In industria de consultanta si inginerie se constata o consolidare a portofoliilor de comenzi, o crestere a veniturilor si o majorare a profitabilitatii, iar aceasta este o veste buna pentru Europa. O serie de indicatori-cheie sustin afirmatia respectiva. Astfel, s-a inregistrat o crestere marcanta de 12,3 puncte a indicelui de piata, precum si o sporire de peste 20 de puncte a indicelui de ocupare a fortei de munca. Profitabilitatea a fost, in medie, de 5,4% in 2022 si in 2023. Previziunile pentru 2024 arata, totodata, o imbunatatire a marjelor pe cele mai multe piete. Factorii catalizatori ai procesului sunt reprezentati, in opinia specialistilor, de investitiile in infrastructura de transport, adaptarea la schimbarile climatice, dezvoltarea infrastructurii energetice, eficientizarea termica a cladirilor si construirea unor industrii prelucratoare mai solide, inclusiv a unor lanturi valorice locale mai puternice, pe intregul continent european.
***

Editia Noiembrie-Decembrie 2024 a revistei Agenda Constructiilor, care include si TOP 500 Firme de Inginerie, Arhitectura si Consultanta, respectiv TOP 500 Antreprenori, este disponibila pentru abonati, click aici!

 
TotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MCA
DRS
strabag nivel 1
leviatan
concelex
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
VEGO
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
AED
konsent
ELECTROGRUP
theda mar
BogArt
Ubitech
MAKITA
EDIT-Structural
Acvatot 2019
SIGM
SSAB
CDS
Arduro
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<