Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - VITALIS: Pe termen lung, cred ca vom fi martori ai unor efecte remarcabile ale NZEB
VITALIS: Pe termen lung, cred ca vom fi martori ai unor efecte remarcabile ale NZEB
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Feb 2024 06:25
Implementarea standardelor NZEB in constructia noilor cladiri a luat amploare in ultimii doi ani, acestea reprezentand o garantie de protejare a mediului inconjurator, dar si a reducerii costurilor de intretinere. Alexandru Samoila, Managing Director al companiei Vitalis Consulting, este de parere ca, pe termen lung, vom fi martori ai unor efecte de-a dreptul remarcabile ale acestui mod de a construi. "Adevarata provocare este resimtita, insa, de dezvoltatori. Implementarea normelor NZEB atrage automat costuri mai mari de constructie, ceea ce inseamna un pret final mai mare platit de catre client", a precizat Alexandru Samoila. Despre noile tendinte din constructii, dar si provocarile pe care le au in fata companiile din domeniu, managerul a fost invitat sa raspunda unor intrebari cuprinzatoare.
Compania Vitalis Consulting este specializata in administrarea unor proiecte de mare anvergura, oferind servicii complexe de consultanta intr-o multitudine de domenii, precum managementul de proiect si al costurilor, coordonarea proiectelor, servicii de sanatate si securitate in munca (SSM), dirigentie de santier, monitorizare a proiectelor, diligenta tehnica in domeniu achizitiilor de proprietati, management fit-out (amenajari si finisaje interioare), respectiv certificare energetica.

- Ce proiecte aveti in lucru la momentul si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- Asteptam prima jumatate a anului cu multa bucurie. Ne pregatim sa aducem in stadiul de finalizare proiecte in care suntem implicati de cativa ani, iar livrarea rezultatului final ne entuziasmeaza. Ca echipa, activam simultan in multiple proiecte din sectoare diferite. Ne pregatim in 2024 de incheierea obiectivului Grand Hotel Boulevard. Acesta readuce la viata cea mai veche constructie hoteliera din Bucuresti (ridicata in 1867). Procesul de reabilitare se apropie de sfarsit, iar noul hotel va fi ceva unic in Capitala. Pe plan rezidential, One United Properties va demonstra inca un succes masiv prin proiectul One Cotroceni Park. Vitalis a prestat servicii de Project & Cost Management, Dirigentie de Santier si Coordonare SSM. Ne referim aici la 8 turnuri cu un regim de inaltime P+11E, totalizand 850 de apartamente si peste 1.000 de locuri de parcare. Proiectul din Cotroceni este mult asteptat atat de beneficiar, cat si de clientii One. Zona de retail pare sa fie, la randul sau, destul de stabila, iar in parteneriat cu Kaufland Romania pregatim inaugurarea a doua noi puncte - Militari si Turda. Ne apropiem de un rezultat final si in cadrul Fabricii de componente auto de la Ghiroda. Termenul de livrare este tot 2024. Discutand tot despre sectorul industrial, am finalizat lucrarile la fabrica de hrana pentru animale Pet Factory.
Ne pregatim pentru un nou an aglomerat, in sensul bun al sintagmei. Asteptam finalizarea multor proiecte, continuarea celor in care suntem implicati si avem in plan noi parteneriate. 

- Cum a evoluat compania in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Anul 2023 a fost unul bun pentru noi. Am simtit ca incepem "cu dreptul" si mi se pare ca la fel l-am si incheiat. In luna decembrie, la final de an, Vitalis Consulting a castigat premiul CIJ pentru cea mai buna companie de Project Management. Interesul nostru este sa ramanem lideri de piata si sa continuam parteneriate de incredere. In 2023, am avut sansa de a incepe lucrari in cadrul unor proiecte noi si de a le finaliza pe cele in care eram deja implicati. Am demarat noi parteneriate, iar asta ne incanta mult. De asemenea, fiind implicati in zeci de proiecte simultan, am avut nevoie de o echipa foarte bine organizata. Avem colegi noi, specializati si extrem de priceputi in ceea ce fac. Pentru 2024 avem o viziune similara, ne pastram traiectoria stabilita si continuam sa ramanem partenerul de incredere al colaboratorilor nostri. Simtim ca 2024 va fi despre rezultatele unei munci constante, dar placute. 

- Cum vedeti evolutia cererii de locuinte in 2024 si ce se va intampla pe termen scurt si mediu?
- Atunci cand discutam despre dezvoltarea sectorului rezidential, aceasta este intr-un usor declin in momentul actual, insa nu unul care sa ne ingrijoreze. Desi, bineinteles, exista provocari, dezvoltatorii sunt increzatori si au o viziune optimista asupra evolutiei pietei imobiliare. In ultimii ani, multi dezvoltatori de renume au ales sa initieze proiecte de locuinte pentru ca exista cerere. Vedem beneficiari de renume, cu proiecte majore (precum One Cotroceni Park, One Verdi, New Pont, Central, Luxuria etc.), ce au dovedit un real success prin alegerea de a-si orienta resursele catre domeniul rezidential. 
Consideram ca piata va continua sa se dezvolte, natural, la fel ca pana acum. In acelasi timp, cererea va ramane cu siguranta mare. Pe un termen scurt/ mediu, nu credem ca vor fi aspecte socante in sectorul rezidential. Luam in calcul fluctuatii, dar nimic mai mult.
 
 
- Ce specificatii au noile proiecte de locuinte din punct de vedere al consumului de energie, structurii, compartimentarilor, designului interior/ exterior si tipului de materiale folosite?
- Atat locuintele noi, care sunt active in dezvoltare, cat si cele aflate in stadiul de proiectare, intrunesc cateva aspect comune. Incepem sa vedem o implicare majora in zona eficientei energetice. Practic, regula intai este reducerea consumului de energie, cat de mult posibil. Sustenabilitatea va ramane un subiect comun si de interes major si in perioada care va urma. 
Vedem, de ceva vreme, un nou concept rezidential cu gradini pe terasele sau acoperisurile blocurilor. Vedem spatii deschise si ferestre mari, lumina naturala si un iz de "curat". Ca estetica, designerii sunt concentrati spre a gasi cele mai eficiente metode de a economisi cat mai mult spatiu, iar acel spatiu folosit trebuie sa fie foarte functional. In proiectele in care activam acum observam toate aceste tendinte, care nu par ca au sanse sa de schimbe prea curand. 

- Ati observat modificari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta NZEB? 
- Orice schimbare majora cred ca aduce cu sine o oarecare retinere, la inceput. Normele NZEB sunt un subiect major in aria noastra de activitate, iar obligativitatea de a le proiecta inseamna abilitatea de a te adapta la ceva nou. Concret, prin aplicarea normelor NZEB ne conformam unei noi etape, cea a performantei energetice ridicate. In cadrul noilor constructii, scopul este ca energia sa provina, intr-o pondere ridicata, din surse regenerabile. Astfel, necesarul de energie devine aproape zero. Aici exista doua perspective din care trebuie sa privim lucrurile. Pe de-o parte, NZEB este o garantie de protejare a mediului inconjurator. Pe termen lung, cred ca vom fi martori ai unor efecte de-a dreptul remarcabile. Pe de alta parte, daca necesarul de energie este aproape inexistent, acesta duce catre o reducere a costurilor de intretinere. Cele doua aspecte dau o nota de incredere asupra locuintelor noi - inspira ceva eficient. Adevarata provocare este resimtita, insa, de dezvoltatori. Implementarea normelor NZEB atrage automat costuri mai mari de constructie, ceea ce inseamna un pret final mai mare platit de catre client. Noile standarde ne-au "obligat" sa gasim solutii pentru dezvoltator pe partea de costuri. Astfel, am fost intr-o permanenta analiza a pietei, a noilor tehnologii, reusind sa integram o performanta energetica ridicata cu costurile cele mai scazute. Noi credem ca este o chestiune de acomodare si avem incredere ca lucrurile se vor aseza de la sine, in timp, fara sa fie vazute ca ceva inspaimantator de catre dezvoltatori. 

- Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si ce se va intampla 2024?
- Anul 2023 a fost acoperit de acest subiect, al cresterii preturilor. S-a observat, intr-adevar, o majorare pe fiecare plan in parte. Desigur, nu a fost exclusa zona imobiliara atunci cand vorbim despre majorari de preturi. Cifrele ne arata ca pretul unei locuinte noi a crescut cu 7% fata de anul anterior, iar daca discutam despre o locuinta veche, pretul acesteia a crescut cu 8%. Un studiu realizat recent ne arata ca pe piata imobiliara din Romania exista un nivel de cerere mare, timp in care ofertele sunt restranse. Automat, aspectul acesta inseamna noi cresteri de preturi. Pentru 2024 ne asteptam la fluctuatii. Nu credem intr-o explozie de preturi, cum nu credem nici intr-o prabusire a imobiliarelor. Consideram ca preturile vor ramane similare celor de anul trecut, fluctuand destul de putin.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
rigips
siniat
strabag nivel 1
theda mar
viarom
Ubitech
noark
leviatan
quadratum
ness project
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander