Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Accenture: Emisiile asociate AI ar putea creste de peste 10 ori pana in anul 2030
Accenture: Emisiile asociate AI ar putea creste de peste 10 ori pana in anul 2030
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 21 Nov 2024 15:07
Doar una din sase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, in prezent, pe drumul corect pentru a atinge emisii nete zero pana in 2050, in timp ce aproape jumatate (45%) dintre acestea au inregistrat o crestere a emisiilor de carbon, conform unei noi analize realizata de Accenture. Analiza subliniaza, de asemenea, nevoia de extindere a utilizarii inteligentei artificiale (AI) in reducerea emisiilor in cadrul si intre companii, intrucat doar 14% dintre acestea utilizeaza tehnologia avansata pentru a diminua emisiile de carbon.
Raportul Destination Net Zero al Accenture, ajuns la a patra editie, analizeaza angajamentele legate de net zero, activitatile de reducere a carbonului si datele despre emisiile celor mai mari 2.000 de companii la nivel global. Raportul a constatat ca, desi stabilirea completa a obiectivelor net zero a stagnat la 37%, peste jumatate (52%) dintre companii si-au redus atat emisiile de carbon, cat si intensitatea emisiilor de la adoptarea Acordului de la Paris din 2016.
"O mare parte a celor mai mari companii din lume isi reduc emisiile chiar si in conditiile in care operatiunile si veniturile lor cresc. Desi acesta este un progres important, pentru a ajunge la net zero pana in 2050, este nevoie ca toti sa acceleram ritmul, reinventand lanturile de valoare sustenabile prin colaborare profunda si tehnologii transformative. AI poate contribui, dar cu doar 22% dintre companiile care utilizeaza inteligenta artificiala pentru decarbonizare, este probabil ca, initial, emisiile produse sa depaseasca beneficiile, pana la un punct critic. Cresterea responsabila si durabila a inteligentei artificiale inseamna sa ne asiguram ca atingem acest punct cat mai devreme", a declarat Stephanie Jamison, lider al practicii de resurse globale si servicii de sustenabilitate la Accenture. 
Accenture a calculat cresterea prognozata a utilizarii hardware-ului axat pe inteligenta artificiala in centrele de date la nivel global si a estimat ca, in absenta unor inovatii majore in domeniul energetic si tehnologic, emisiile asociate inteligentei artificiale vor creste de peste 10 ori, de la 68 la 718 milioane tone CO2 pana in 2030. Cu toate acestea, majoritatea liderilor sunt optimisti cu privire la potentialul inteligentei artificiale in decarbonizare, 42% asteptand ca inteligenta artificiala sa reduca emisiile in termen scurt (1-3 ani), iar o majoritate clara (65%) preconizand ca inteligenta artificiala va reduce emisiile pe termen lung (10+ ani).
 
 
Pe langa faptul ca multe companii incep sa isi adapteze operatiunile la obiectivele net zero, mai multe metode de decarbonizare au devenit practici standard de afaceri: cinci metode-cheie - eficienta energetica, reducerea deseurilor, adoptarea energiilor regenerabile, principiile circulare si decarbonizarea cladirilor - sunt adoptate de cel putin 80% dintre companii, iar 30% dintre acestea folosesc 15 sau mai multe metode.
La nivel regional, aproape jumatate (48%) dintre companiile europene adopta 15 sau mai multe metode - cu peste 20 de puncte procentuale mai mult decat cele din Asia-Pacific si America de Nord. De asemenea, Europa se remarca prin dublul proportiei de companii cu tinte net zero (64%) si prin adoptia inteligentei artificiale, una din cinci companii europene (20%) utilizeaza AI pentru decarbonizare, comparativ cu 14% in Asia-Pacific si 10% in America de Nord.
"Raportul Draghi subliniaza nevoia ca Europa sa integreze decarbonizarea cu competitivitatea. Este incurajator sa vedem companiile europene luand initiativa, atat in stabilirea unor obiective ambitioase net zero, cat si in utilizarea noilor tehnologii precum IA pentru a reduce emisiile de carbon, ceea ce va sprijini cresterea si rezilienta odata cu intrarea in vigoare a reglementarilor, cum ar fi CSRD", a precizat Mauro Macchi, CEO Accenture pentru EMEA.
Accenture pune un accent din ce in ce mai mare pe crearea de valoare financiara si impact de sustenabilitate pentru clienti, extinzand capacitatile si investitiile in strategii de sustenabilitate, transformarea lanturilor de aprovizionare, IT ecologic si gestionarea bazata pe date a decarbonizarii. Portofoliul sau de Servicii de Sustenabilitate ajuta clientii sa imbunatateasca impactul ESG si inteligenta privind carbonul, facilitand decizii bazate pe date de sustenabilitate pe intregul lant de valoare.
Accenture a creat, spre exemplu, un model lingvistic avansat pentru raportarea ESG, utilizand Meta Llama 3.1. Acesta sprijina echipele de sustenabilitate sa colecteze si sa raporteze date mai eficient intr-un context de reglementari in crestere.  Acest program are mai mult de 16.000 de ore de instruire GPU cu privire la peste 15.000 de rapoarte ESG si poate imbunatati productivitatea cu pana la 70% prin structurarea datelor ESG si asistenta in redactarea declaratiilor ESG pe baza standardelor de reglementare.
Pentru informatii suplimentare, click aici.
***
Analiza Accenture evalueaza traiectoriile emisiilor globale ale corporatiilor, obiectivele de net zero, metodele de decarbonizare si planurile de tranzitie. Esantionul s-a bazat pe Accenture G2000: o lista care include primele 2.000 de companii publice si private la nivel mondial, clasificate dupa venituri. Compania a colaborat cu The SmartCube pentru a colecta date despre companiile din G2000, pe baza unui set de criterii legate de decarbonizare. Acest proces a inclus examinarea manuala a documentatiei publice a companiilor (de exemplu, site-uri web, rapoarte anuale, rapoarte de sustenabilitate). Datele despre emisiuni au fost preluate de la S&P Global Trucost 2024. 
In cadrul sondajelor periodice realizate de Accenture in randul a aproximativ 3.000 de directori executivi de top, analistii au inclus intrebari pentru a obtine perspective asupra impactului asteptat al AI asupra emisiilor globale si corporative de carbon. De asemenea, au modelat consumul viitor de energie si impactul emisiilor legat de utilizarea AI, utilizand proiectiile de crestere a centrelor de date AI si datele regionale despre emisiile de carbon.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
MAKITA
concelex
DRS
EURO BUILD
VEGO
Arduro
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
BogArt
strabag nivel 1
SIGM
Ubitech
AED
theda mar
CDS
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
konsent
ELECTROGRUP
MCA
SSAB
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<