ALLIANZ: Atacurile cibernetice si incalzirea globala cresc in temerile afaceristilor |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2020 06:02 |
Atacurile cibernetice se afla, in premiera, pe primul loc in topul riscurilor de care se tem companiile la nivel global, potrivit studiului anual Allianz Risk Barometer 2020. Circa 39% din cei peste 2.718 experti in managementul riscului din 102 tari si din 22 de sectoare de activitate, chestionati in analiza, considera aceste incidente mai periculoase chiar decat riscul de intrerupere a activitatii, aflat pe locul secund in opinia specialistilor care au raspuns sondajului.
Constientizarea amenintarilor cibernetice a crescut rapid in ultimii ani, determinata de dependenta tot mai mare a companiilor de sistemele IT si de date, precum si de o serie de incidente majore. Comparativ, in urma cu sapte ani, atacurile cibernetice se situau pe locul 15 in topul riscurilor, cu doar 6% din raspunsuri.
Pe locul al treilea in topul temerilor oamenilor de afaceri se afla schimbarile legislative si reglementarile (27% dintre raspunsuri), urmate de catastrofele naturale - furtuni, inundatii, seisme (28%), de evolutia economica (23%), de riscul de incendiu/ explozie (19%), schimbarile climatice (13%) si de pierderea reputatiei si a valorii brandului (13%).
Teama de impactul noilor tehnologii asupra business-ului, unde sunt incluse Inteligenta Artificiala, vehiculele autonome, imprimarea 3D, Internet-of-Things si nanotehnologiile, a fost mentionata de 19% dintre respondenti, un numar destul de mare avand in vedere inevitabilitatea unei asemenea dezvoltari.
"Allianz Risk Barometer 2020 evidentiaza ca riscurile cibernetice si schimbarile climatice sunt doua provocari semnificative carora companiile trebuie sa le acorde atentie in urmatorul deceniu. Bineinteles, exista o serie de alti factori care pot produce pagube si perturbari, dar daca executivii din conducerea companiilor si managerii de risc esueaza sa abordeze riscurile cibernetice si schimbarile climatice, acest lucru va avea un impact critic asupra performantei operationale, a rezultatelor financiare si a reputatiei companiilor lor. Pregatirea si planificarea riscurilor cibernetice si a schimbarilor climatice reprezinta atat un avantaj competitiv, cat si un factor de rezistenta in afaceri, in era digitalizarii si a incalzirii globale", a precizat Joachim Müller, CEO al AGCS.
Pentru a consulta integral Allianz Risk Barometer 2020, click aici!
|