Arctic Stream: Cifra de afaceri de 28 milioane lei si profit in crestere cu 121%, in S1 |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 31 Aug 2022 12:22 |
Arctic Stream, integrator de infrastructura si securitate IT, companie listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul AST, a incheiat primul semestru al anului 2022 cu un profit net de 2,04 milioane de lei (0,41 milioane de euro), in crestere cu 121% fata de profitul raportat la finele aceleiasi perioade a anului trecut.
Rezultatul a fost obtinut in conditiile realizarii unei cifrei de afaceri de 27,84 milioane de lei (5,64 milioane de euro), ceea ce a insemnat o crestere de 133% fata de cea inregistrata in S1 2021, cand a atins valoarea de 11,92 milioane lei (2,42 milioane de euro).
Raportata la cifra de afaceri anuala, estimata in bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2022, (aprobat de actionarii companiei la 27 aprilie 2022), cea realizata in prima jumatate de an reprezinta 59,5% din totalul previzionat.
Totodata, profitul semestrial reprezinta 40,5% din cel estimat pentru intregul an curent, ceea ce indica faptul ca Arctic Stream este „in grafic” pentru atingerea tintei de profit anual. De regula, in sectorul IT&C, cea de-a doua jumatate a anului - atunci cand se finalizeaza implementarea multor proiecte, iar clientii isi epuizeaza bugetele anuale - rezultatele firmelor de profil sunt mai bune decat in primul semestru.
In primele sase luni ale acestui an, Arctic Stream a continuat implementarea proiectelor aferente contractelor semnificative semnate in 2021, finalizand o parte dintre ele. Pentru altele, se asteapta finalizarea in S2 2022, in functie de livrarea unor echipamente, de care depinde receptia finala din partea clientilor.
In acelasi interval, compania a semnat mai multe contracte noi, intre care se remarca un acord-cadru cu un client din sectorul public, pentru o valoare totala estimata la 34,9 milioane de euro. Suma reprezinta valoarea cantitatilor maxime de echipamente de comunicatii pe care clientul le-ar putea achizitiona, prin contracte subsecvente, de-a lungul a 36 de luni de la semnarea acordului. Un prim astfel de contract, in valoare de 9,4 milioane de lei (1,9 milioane de euro), a fost anuntat de Arctic Stream la inceputul lunii august 2022.
„Rezultatele din prima jumatate a anului ne fac increzatori ca ne vom atinge obiectivele asumate in bugetul previzionat pentru 2022, ba chiar le vom depasi, ceea ce va reprezenta o reusita extraordinara, in actualul context economic dificil. Problemele din prima jumatate a anului - cresterea inflatiei, disfunctionalitatile din lanturile logistice, criza semiconductorilor si climatul de incertitudine generat de razboiul din Ucraina - stau in fata noastra si in semestrul al doilea. Mai mult, de cateva saptamani incoace, resimtim si intarirea dolarului american drept o noua sursa de presiune asupra costurilor, cata vreme multe dintre echipamentele cu care lucram provin din SUA. Cu toate acestea, echipa Arctic Stream a demonstrat ca poate gasi solutii pentru gestionarea fiecarei provocari si sunt convins ca vom gasi modalitati de a valorifica oportunitatile de crestere, care se vor multiplica, odata cu deschiderea liniilor de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta, dar si din alte fonduri europene”, considera Dragos Octavian Diaconu, fondator si director general al Arctic Stream.
In privinta activitatilor pe piata de capital din ultima perioada, Arctic Stream are in derulare un program de rascumparare a pana la 100.000 de actiuni, reprezentand 2,38% din capitalul social. Programul va dura cel mult 18 luni, incepand de la data aprobarii de catre actionari (27.04.2022). Dintre actiunile rascumparate, o parte vor fi anulate, ceea ce va genera o maximizare a pretului per actiune, iar o alta parte va fi utilizata pentru un program tip „Stock Options Plan”, ce vizeaza recompensarea si fidelizarea angajatilor actuali, dar si atragerea de noi profesionisti de inalta calificare.
|