ASW: Solutiile ERP ajuta 95% dintre afaceri sa imbunatateasca procesele generale |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 07 Oct 2020 08:05 |
In prezent, sistemul ERP este considerat unul dintre instrumentele de baza pentru gestionarea unei afaceri. De la planificare pana la management, acesta este utilizat in productia de baza, in procesele financiare si in multe alte activitati din cadrul unei organizatii.
Astfel, un software ERP reprezinta elementul central al integrarii diferitelor fluxuri din cadrul unei companii. Cresterea pe scara larga a adoptarii sistemelor ilustreaza importanta acestora in dezvoltarea unei afaceri de succes.
In continuare, vom prezenta cele mai importante statistici si trenduri cu privire la solutiile ERP care vor defini directiile lor de dezvoltare in viitor.
1. Statistici utilizare ERP
Rata de utilizare a ERP-urilor variaza in functie de industrie, chiar daca o crestere a acesteia poate fi observata la nivelul tuturor niselor. Iata cum se prezinta situatia in momentul actual si cum va arata aceasta in anii urmatori.
- 96% dintre business-urile in crestere care exceleaza in industria lor utilizeaza un sistem ERP.
- Companiile care activeaza in industria de productie detin cea mai mare rata de utilizare a ERP-urilor.
- 89% dintre organizatiile care urmaresc sa adopte un sistem ERP considera contabilitatea drept cea mai importanta functie a acestuia.
- Cele mai multe companii care doresc sa implementeze in viitor un ERP se afla in industria de productie (47%), urmate de cele din distributie (18%) si servicii (12%).
- Departamentele care influenteaza cel mai puternic adoptarea unei solutii sunt cele de contabilitate (23%) si IT (23%).(3)
2. Statistici implementare ERP
In mod similar tuturor solutiilor de business, implementarea unui sistem ERP necesita dezvoltarea abilitatilor tehnice, adaptarea la noi fluxuri de lucru si derularea unui program de training. In consecinta, este necesara o considerare atat a posibilelor riscuri, cat si a potentialelor beneficii in procesul de adoptare a unui ERP. Urmatoarele statistici si trenduri arata modalitatile in care un sistem ERP influenteaza procesele unor diverse companii.
- Solutiile ERP au ajutat aproximativ 95% dintre business-uri sa-si imbunatateasca procesele generale.(4)
- Principalul motiv pentru care companiile implementeaza un sistem ERP e dezvoltarea performantei actuale a business-ului (64%). Acesta este urmat de asezarea organizatiei intr-o mai buna pozitie pentru crestere, cu 57%.(4)
- In procesul de implementare, 10% dintre sisteme au necesitat o personalizare minima, 33% dintre acestea o customizare medie si 37% una semnificativa.(5)
- 49% dintre proiectele de implementare au respectat timpul stabilit, 13% dintre ele s-au desfasurat mai repede, 27% au depasit putin termenii initiali, iar 11% nu s-au incadrat in datele stabilite.
- Business-urile care nu au adoptat inca un sistem ERP intampina cu precadere urmatoarele dificultati: date redundante (35%) si lipsa urmaririi in timp real a proceselor (28%).
- Principalele doua probleme observate in timpul implementarii sunt testarea inadecvata si lipsa redefinirii proceselor de business.
- Motivul central pentru depasirea bugetului stabilit a fost extinderea scopului initial.
3. Statistici ROI ERP
Sistemele ERP ajuta business-urile sa-si reduca costurile si sa-si creasca cifra de afaceri. Iata care sunt efectele investitiei intr-un ERP si cum arata statisticile cu privire la ROI.
- 85% dintre companiile care implementeaza un sistem ERP detin o planificare detaliata a ROI-ului. Dintre acestea, 82% au reusit sa o indeplineasca in termenii stabiliti.(7)
- Timpul mediu de ROI pentru business-urile care au adoptat un ERP este aproximativ 2 ani jumatate.
- Principalele 3 obiective de business pentru alegerea unui sistem ERP sunt: reducerea costurilor (46%), imbunatatirea indicatorilor de performanta (46%) si cresterea eficientei tranzactiilor de business (40%).
Conform acestor statistici, solutiile ERP reprezinta o parte integrala a succesului unui business. In ciuda provocarilor intampinate, sistemele ERP contribuie la imbunatatirea proceselor de afaceri si a experientei clientului.
|