BITTNET vrea sa fie un grup regional de servicii IT cu afaceri de 500 milioane lei |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2022 06:15 |
Grupul Bittnet, integrator de solutii IT&C si furnizor de servicii de training in domeniul IT, a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 112,6 milioane de lei, in crestere cu 3% fata de nivelul din 2020. Potrivit datelor companiei, marja bruta a urcat cu 14% in intervalul analizat, ajungand la aproape 25 milioane lei, profituil operational a ajuns la 7,34 milioane de lei (+24%), in timp ce profitul brut al grupului s-a plasat la 16,17 milioane de lei, fiind de 11 ori mai mare decat valoarea consemnata la finalul anului 2020.
"Aceste cifre vin in continuarea evolutiei pozitive din 2020, cand profitul operational crescuse de 5 ori fata de 2019, iar cel net se majorase cu 5,5 milioane de lei, confirmand strategia de crestere continua pe care am propus-o inca de la listare: profitul anului 2021 este mai mare decat intreaga cifra de afaceri anuala din oricare dintre primii 10 ani de existenta ai Bittnet. Este evident ca nu am fi putut extrage 15 milioane de lei profit nici macar dintr-o companie cu afaceri de 21 milioane de lei (valoarea inregistrata in anul 2017). Faimosul citat al lui Bill Gates, ca oamenii subestimeaza ce se poate face in 10 ani, este mai valabil ca oricand", a declarat Mihai Logofatu, fondator si CEO Bittnet Group.
In 2020, odata cu trecerea pe piata principala, conducerea companiei si-a setat ca obiectiv ca, pana in 2024, sa devina un grup regional de servicii in tehnologie cu afaceri totale de peste 500 milioane de lei. Aceasta tinta este confirmata din nou de conducerea companiei.
"Consideram ca, din postura unei companii cu afaceri de 500 milioane lei, este mult mai usor sa generam profitabilitate mai mare in termeni nominali decat este in cazul unei companii de 100 milioane lei. Totodata, atingerea obiectivului de afaceri de 500 milioane lei in 2024, insotita de o profitabilitate medie pentru industrie de 15%, ar genera un profit net imposibil de obinut din cifra de afaceri curenta, cu oricata atentie la costuri, ingeniozitate si maiestrie operationala. Pe de alta parte, o astfel de companie, evaluata chiar si la doar 10x profitul, sau doar 1x venituri, tot ar valora de 3-5 ori mai mult decat in prezent", a precizat Mihai Logofatu.
Evolutie optima pe ambele segmente de activitate
Intr-un context de predictibilitate scazuta, marcat de valuri pandemice succesive, instabilitate politica locala si efecte mult mai profunde ale crizei la nivel global, divizia de tehnologie a grupului Bittnet a reusit sa capitalizeze anumite trenduri pentru a obtine atat o crestere semnificativa a marginii brute generate, de la 13,7 la 17,3 milioane lei, atragand si o crestere semnificativa a profitului operational, care a ajuns la 7,7 milioane lei, dupa o crestere de 167% fata de nivelul din 2020, in conditiile unei cresteri marginale a cifrei de afaceri.
"Am inregistrat o crestere semnificativa a proiectelor generate in 2021 cu livrare amanata pentru 2022, generate de termenele lungi de livrare a echipamentelor hardware - asa numitul «backlog». Daca la finalul anului 2020 vorbeam de un volum de 5 milioane de lei de proiecte aflate in aceasta situatie, la finalul 2021 avem un volum de peste 40 milioane de lei in aceasta categorie. Pentru a contrabalansa impactul adus de intarzierea in livrarea de echipamente, ne-am concentrat pe proiectele cu componenta semnificativa de servicii, acestea avand o crestere de peste 45% fata de 2020", a precizat managerul Bittnet.
Odata cu extinderea numarului de companii si de produse din portofoliul diviziei de Educatie, aceasta are in prezent doi piloni esentiali: Technical Skills (care cuprinde activitatile Bittnet Training si Computer Learning Center) si Human Skills (activitatile Equatorial si The e-Learning Company). In ambele cazuri, anul 2021 a fost caracterizat prin continuarea proceselor transformative incepute in 2020 ca urmare a noii realitati "low touch economy", care a produs rezultate semnificative incepand cu 2021. "Ca dovada, in anul trecut am generat cu 50% mai multi clienti noi fata de anul 2020, clienti care ne asteptam sa cumpere si in anii urmatori, implicit cu venituri ulterioare anuale mai mari (asa cum indica datele istorice). Procesul de atragere de noi clienti incepe cu oferirea de continut in campanii de marketing. In 2021, site-urile noastre www.bittnet.ro, www.ctrln.ro si www.devopsartisan.com au fost accesate, in total, de peste 180.000 de vizitatori, iar campaniile noastre digitale au fost vizualizate de aproape 5 milioane de utilizatori. Acestea au generat peste 4.000 de descarcari si peste 500 de MQL (Marketing Qualified Leads)", a explicat Mihai Logofatu.
Numarul total de studenti instruiti in 2021 a fost 4.221, cu 3% mai mare decat in 2020.
|