Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BNR: Noi solutii de autentificare stricta pentru tranzactiile din comertul electronic
BNR: Noi solutii de autentificare stricta pentru tranzactiile din comertul electronic
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 30 Dec 2020 06:16
In vederea asigurarii unui grad sporit de securitate pentru operatiunile de plata electronice la distanta, la nivelul Uniunii Europene au fost emise o serie de acte normative care stabilesc obligatia prestatorilor de servicii de plata de a aplica proceduri de autentificare stricta a clientilor ori de cate ori acestia isi acceseaza online contul de plati sau efectueaza o operatiune de plata electronica, informeaza BNR. Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ca termen limita pentru implementarea noilor solutii de autentificare stricta a clientilor pentru tranzactiile de comert electronic data de 31 decembrie 2020. De asemenea, au fost stabilite principiile care stau la baza noilor cerinte de securitate cu privire la autentificarea stricta a clientilor (SCA). Astfel, la accesarea online a contului de plati sau efectuarea de operatiuni de plata electronica, banca platitorului va utiliza pentru autentificarea stricta a acestuia cel putin doua elemente clasificate in doua dintre urmatoarele categorii de factori de identificare:
  • cunoastere - ceva ce doar clientul cunoaste, cum ar fi codul PIN, o parola;
  • posesie - ceva ce doar clientul detine, spre exemplu posesia unui dispozitiv probata prin parola transmisa prin SMS;
  • inerenta - ceva ce clientul este, cum ar fi amprenta, recunoasterea faciala sau alte elemente de biometrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a monitorizat procesul de migrare catre noile solutii de SCA la nivelul pietei nationale si, conform informatiilor furnizate de prestatorii de servicii de plata, a constatat ca acestea se afla intr-un stadiu avansat, care va permite implementarea masurilor de autentificare stricta a clientilor pana la termenul limita stabilit de Autoritatea Bancara Europeana.
Totodata, BNR atrage atentia asupra posibilitatii de a aparea situatii de respingere de catre prestatorii de servicii de plata care furnizeaza servicii de plata pe teritoriul Romaniei a tranzactiilor de comert electronic transfrontalier, in cazul in care comerciantii din alte state membre UE nu au implementat solutiile de autentificare stricta a clientilor.
Actele normative ale Uniunii Europene care stabilesc obligatia prestatorului de servicii de plata sunt:
  • Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plata in cadrul pietei interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, si de abrogare a Directivei 2007/64/CE transpusa la nivel national prin Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si de modificarea unor acte normative;
  • Regulamentul delegat (UE) 2018/389 al Comisiei din 27 noiembrie 2017 de completare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare.
 
TotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
SIGM
AED
DRS
BogArt
EURO BUILD
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
CDS
MAKITA
theda mar
GEWISS
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
noark
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
konsent
rigips
EDIT-Structural
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<