Casele viitorului: Locuinte hibride, sisteme avansate de iluminat si culori naturale |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 10 Ian 2023 13:12 |
Preocupata de tendintele, prioritatile si strategiile viitoare pentru arhitectura si design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundata in 12 tari pentru a intelege modul in care specialistii in domeniu se adapteaza la schimbare si planifica un viitor sustenabil prin intermediul arhitectilor, dezvoltatorilor imobiliari si a studiourilor de design interior.
Proiectul de cercetare despre „Casele Viitorului” include analiza si concluziile a numeroase studii si rapoarte oficiale realizate de asociatii de profil (urbanisti, arhitecti, ingineri civili), designeri de produs si amenajari interioare, producatori de mobila, jurnalisti in domeniu, din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, Franta, Spania, Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia si Emiratele Arabe Unite.
Tendintele si preferintele in ceea ce priveste rolul sau designul locuintei in care locuim, dar si modul in care ne raportam la „casa noastra” sunt influentate de o gama larga de factori: de la evenimente majore care pot afecta mobilitatea (pandemia globala, razboiul din proximitate), pana la aparitia schimbarilor climatice sau a noilor tehnologii, dar si a promovarii globale facile cu ajutorul influencerilor din social media si din cultura pop.
“Ce isi doresc cu adevarat oamenii de la casele lor in viitorul deceniu?”
Utilitate: 58% dintre tari considera ca viitorul il reprezinta casele hibride, in care se pot desfasura activitati profesionale (work from home). Spatiile exterioare, chiar si comune, devin cerinte recurente in intreaga lume.
Mobilitate: In timp ce 91% dintre maghiari detin propria locuinta, doar 50,5 % dintre germani sunt proprietarii propriei locuinte (cel mai mic procent din UE). La nivel mondial, 70% dintre cetatenii Emiratelor Arabe Unite sunt chiriasi (cel mai mare procent de chiriasi la nivel mondial).
Sustenabilitatea devine un criteriu din ce in ce mai important pentru cumparatori si chiriasi, care cauta locuinte flexibile si functionale, metode de constructie ecologice, materiale prietenoase cu planeta (tesaturi naturale, biofilice si inspirate din natura), sisteme avansate de iluminat, elementele de design interior si mobilier multifunctionale, ce permit reconvertirea rapida a locuintelelor, in special prin transformarea camerelor din birouri in spatii de agrement, relaxare si invers.
66% dintre tari pun accent pe mobilierul reciclat si durabil, iar 92% dintre cele 12 tari utilizeaza cu preponderenta sisteme avansate de iluminat. 3 din 5 dintre designerii de interior considera designul biofilic si culorile inspirate din natura tendintele principale ale urmatorului deceniu, iar Japandi, conceptul inventat de designerii francezi, care combina influente japoneze cu stilul scandinav, urca in tendinte datorita versatilitatii designului si sustenabilitatii materialelor.
Proiectul de cercetare analizeaza tendintele, prioritatile si strategiile viitoare pentru arhitectura, si a fost lansat la initiativa PlanRadar, solutia de software pentru managementul proiectelor de constructii si imobiliare, cu clienti la nivel global, inclusiv in Romania.
Casele Viitorului: tendinte si preocupari
Casele hibride. Una dintre cele mai mari consecinte ale pandemiei de coronavirus este transformarea locuintelelor in spatii de lucru. Milioane de proprietari si chiriasi cauta locuinte cu birouri, unde sa poata lucra in liniste, fara a fi intrerupti. Atunci cand acest lucru nu este posibil, ei doresc mobilier flexibil care sa le permita sa transforme anumite incaperi in birouri in timpul zilei, inainte de a le transforma din nou in bucatarii, living-uri sau dormitoare. 7 din 11 tari (SUA, Regatul Unit, Germania, Austria, Slovacia, Italia si Emiratele Arabe Unite) considera ca spatiile multifunctionale reprezinta o tendinta in curs de dezvoltare, iar 5 tari afirma ca birourile de acasa dedicate sunt o tendinta cheie pentru viitor (SUA, Regatul Unit, Germania, Austria si Franta).
Sustenabilitatea este mai importanta ca niciodata. Locuitorii planetei sunt din ce in ce mai ingrijorati de criza climatica actuala, iar cercetarea arata ca sustenabilitatea a devenit cea mai mare prioritate. Oamenii isi doresc case si interioare proiectate folosind materiale durabile, si se indreapta tot mai mult catre locuintele pasive (locuinte foarte bine izolate care sunt incalzite sau racite cu un consum minim de energie). Germania, Franta si Cehia se concentreaza pe biomateriale, in timp ce Austria, Franta si Emiratele Arabe Unite doresc spatii si locuinte durabile. Marea Britanie si-a exprimat o preferinta specifica pentru standardul Passivhaus, iar SUA au fost preocupate in mod special de punctele de incarcare pentru vehiculele electrice.
Importanta spatiului exterior. In timpul pandemiei de coronavirus si a blocajelor asociate, milioane de oameni au fost fortati sa petreaca luni intregi in casele lor, cu oportunitati limitate de a petrece timp afara, in exterior. Acest lucru a avut un impact decisiv asupra abordarii designului rezidential. Cercetarea „Casele Viitorului” indica faptul ca locuitorii din SUA, Marea Britanie si Italia doresc sa dispuna de o forma de spatiu exterior direct accesibil din locuinta lor, eventual un spatiu exterior comun.
Franta, Cehia si Slovacia sunt deosebit de preocupate de cresterea cantitatii de lumina naturala in interiorul locuintelor. Designul biofilic, care continua senzatia de exterior/outdoor in interior prin intermediul unor game de plante, este deja implementat in locuinte din Austria, Spania, Cehia, Slovacia, Italia, Polonia si Emiratele Arabe Unite.
Spatii comunale si spatii comune. Tot ca raspuns la izolarea impusa in timpul pandemiei, a crescut cererea pentru locuinte care ofera spatii exterioare comune. In tarile in care tinerii considera ca este prea costisitor sa inchirieze sau sa cumpere propria locuinta, aranjamentele de tip co-living sunt in continua in crestere. SUA si Marea Britanie sunt interesate de locuinte care faciliteaza aranjamentele de locuit in comunitate sau multigenerationale. Austria si Franta sunt deschise cresterii spatiilor comunale in locuintele lor.
Schimbari de tendinte in mobilier. Pentru a se adapta la munca de acasa, multi oameni au devenit interesati de scaune ergonomice, birouri pliabile, obiecte multifunctionale, dar si de impactul mobilierului asupra mediului. 9 din cele 12 tari intervievate intentioneaza sa fabrice mobilier din materiale reciclate, durabile sau din surse naturale. De asemenea, 4 tari (Germania, Austria, Franta si Ungaria) au manifestat interes pentru mobilierul de provenienta locala. Acest lucru sprijina eforturile de sustenabilitate si permite comerciantilor cu amanuntul sa evite intarzierile din lantul de aprovizionare, asa cum s-a intamplat in timpul COVID-19.
Casele inteliegente. Casele inteligente, echipate cu dispozitive activate prin voce si inteligenta artificiala, sunt usor de gestionat, sigure, aduc confort sporit, sunt sustenabile si ajuta la economisirea resurselor. Cele mai des utilizate tehnologii sunt sistemele avansate de iluminat, termostatele inteligente si securitatea inteligenta a locuintei. Statele Unite si Franta sunt tarile cele mai interesate de tehnologiile casnice inteligente, exprimandu-si increderea in adoptarea a 14 din cele 24 de tehnologii enumerate.
Adoptarea noilor tehnologii. SUA sunt singurele interesate de robotii de companie sociala si de cresterea spatiului de exercitii fizice in locuinte, Germania este singura tara interesata in mod expres de suprafetele cu autocuratare si de materialele antibacteriene, iar Austria este in mod unic interesata de posibilitatea de a avea mobilier imprimat 3D.
|