Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Cat de pregatita este Romania sa se alinieze la standardele BIM europene
Cat de pregatita este Romania sa se alinieze la standardele BIM europene
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 10 Mai 2022 06:40
Contextul European in ceea ce priveste implementarea BIM este unul favorabil si deschide calea adoptarii legislative a unor masuri similare si in Romania.
 
Avand in vedere ca cele 21 de tari care au participat la elaborarea “Manualului pentru introducerea modelarii informatice a cladirilor de catre sectorul public European”, prin grupul de lucru BIM al UE, cofinantat de Comisia Europeana, au recunoscut valoarea BIM ca factor strategic pentru obiectivele in materie de costuri, calitate si de politica si au demonstrat ca digitalizarea si tehnologizarea in domeniul constructiilor aduce numeroase beneficii, de la imbunatatirea comunicarii intre toti stakeholderii implicati in proiect, urmarirea facila a trasabilitatii proiectului, stocarea si partajarea volumelor mari de date, reducerea costurilor si timpilor de lucru in procesul de proiectare si executie,  Romania pregateste cadrul necesar adoptarii BIM la nivelul cerintelor proiectelor publice, prin pasi lenti, dar siguri. Acestia constau in digitalizarea proceselor din institutiilor publice si reformarea Romaniei, conform Planul National de Redresare si Rezilienta, adoptat la finele anului trecut.
 
Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare si inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027, vine in sprijinul Romaniei cu finantari in domeniul inovatiei, digitalizarii si sustenabilitatii, de peste 2.1 mld EUR, care vor facilita implementarea PNRR-ului.
 
 
In ceea ce priveste infrastructura nationala si dezvoltarea spatiului construit, nevoia de investiti in Romania este una ridicata si asigurarea unui cadru general, facil si coerent, de desfasurare a activitatii de construire si de utilizare a fondurilor publice, impune adoptarea principiilor BIM, astfel incat sa se permita masurarea rezultatelor in mod transparent si sa creasca eficienta procesului de construire si calitatea vietii oamenilor, ca valoare adaugata generala.
Chiar daca Romania nu are inca o strategie publica in acest sens, PNRR-ul, prin “Componenta C7. Transformare digitala”, propune dezvoltarea unor masuri legislative aplicabile in toate sectoarele publice bazate pe digitalizare - un pas important in dezvoltarea sectorului constructiilor.
 
Un exemplu concret din Romania il reprezinta experienta companiei Leviatan Design, care a inceput propriul procesul de digitalizare in urma cu mai bine de 2 ani, iar astazi,  implementeaza metodologia de lucru BIM la nivelul intregului proces de lucru, pentru toate proiectele din portofoliu.
 
Maria Vasi, Coordonator Birou Structuri in cadrul Leviatan Design, a explicat in cadrul Videoconferintei BIMCon 2021, organizata de BIMTECH, cum s-a implementat tehnologia si s-au automatizat procesele de lucru in interiorul companiei, si cum a ajuns compania sa fie un exemplu de “proiect BIM de succes” in activitatea de proiectare, de urmarire executie si in proiectele de tip design & build, pentru sectorul constructiilor din Romania.
 

“In contextul cresterii echipei noastre, ne-am dat seama ca aveam nevoie de un proces de lucru bine structurat, integrat si inteligent, care se putea realiza doar prin implementarea de tehnologii […]Am pus procesul nostru pe hartie si am impartit activitatile de proiectare si urmarire santier in procese mici, pe care le-am automatizat si pentru care am creat fluxuri de lucru si verificare. Aceasta segmentare am numit-o logigrama si cuprinde succesiunea tuturor activitatilor pe care le realizam noi.
Odata ce am finalizat aceasta etapa, ne-am dat seama ca trebuie sa lucram inteligent si sa adoptam tehnologia ca factor de jonctiune intre fluxurile noastre si pentru ridicarea nivelului de calitate al proiectele noastre. Astfel, la momentul actual, toti proiectantii nostri au propria licenta AEC, transferul documentelor se realizeaza intr-un mediu comun de date (Platforma BIM360),  folosesc in fluxurile noastre de lucru tehnologii noi, precum realitatea virtuala, augmentata si mixed reality, sau echipamente de ultima generatie de colectare si procesare a datelor, de scanare 3D, precum FARO Laser Scanner si drona Phantom 4 RTK .”
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
leviatan
Acvatot 2019
viarom
FRONTALE
MAKITA
BMI_Icopal
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CELCO 2020
hilti
hidroplasto
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere