Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Cluster TEC: Inca nu se simte un start real al digitalizarii pe piata de constructii
Cluster TEC: Inca nu se simte un start real al digitalizarii pe piata de constructii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 04 Nov 2022 06:20
In ultimii doi ani, in pofida deselor comunicari facute de profesionisti care au pledat puternic pentru adoptarea de tehnologii digitale, abordarea industriei constructiilor nu s-a schimbat foarte mult. In continuare, sunt cativa campioni care insista sa aprofundeze demersurile incepute, insa pe scara larga interesul pentru digitalizare ramane scazut, chiar daca in prezent sunt disponibile fonduri importante pentru sustinerea unui astfel de demers, a declarat Rodica Lupu, directorul Clusterului TEC, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii.
"Este ingrijorator ca lucrurile stau in acest fel. Ca o consolare, se pare ca o situatie similara se consemneaza si in alte state ale UE, problemele fiind semnalate recent la o conferinta organizata de Comisia Europeana la Praga de catre reprezentanti ai sectorului de profil dintr-o serie de tari, care au afirmat ca in industria respectiva comportamentul ramane conservator si sunt putine locuri in care se simte cu adevarat un inceput al unei transformari digitale reale. Toate acestea demonstreaza ca este mult de lucru in continuare, iar foaia de parcurs pe care ministerul de resort din Romania o dezvolta la momentul actual speram ca va reusi sa accelereze putin aceste procese", a precizat Rodica Lupu.
Clusterul TEC, alaturi de specialistii de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), a incercat sa afle dimensiunea pietei de software pentru constructii din Romania, precum si abordarea firmelor locale in ceea ce priveste digitalizarea. Un demers similar a fost intreprins si de Comisia Europeana. Printre rezultate se afla faptul ca, pe piata din Romania, existau in prima parte a lui 2022 circa 6.000 de licente de software capabile sa sustina metodologia BIM.
"Din pacate, rezultatele nu au fost cele scontate, din cauza lipsei unui dialog. In mare masura intelegem situatia, industria de profil avand o activitate sustinuta chiar si in timpul crizei sanitare, suprapusa peste criza lipsei de personal care a afectat capacitatea operationala, toate aceste elemente complicand foarte mult viata constructorilor. Am reusit sa obtinem insa niste date, sub rezerva unei relevante destul de limitate. De exemplu, am aflat ca pe piata din Romania existau in prima parte a lui 2022 circa 6.000 de licente de software capabile sa sustina metodologia BIM. Cifra este extrem de mica, in raport cu numarul firmelor care activeaza pe acest segment de activitate", a mai spus reprezentanta Clusterului TEC.
 
Piata de software pentru constructii ar putea atunge 500 milioane euro in urmatorii doi ani
Pornind de la analizele efectuate, Rodica Lupu estimeaza ca piata de software pentru constructii in urmatorii doi ani ar trebui sa atinga cel putin o jumatate de miliard de euro. "Ne bazam evaluarea pe numarul de companii active, pe valorile destul de mari ale finantarilor care se vor acorda in urmatoarea perioada pentru digitalizare si pe dimensiunea pietei IT, formate din companii destul de mari care acorda o tot mai mare importanta acestui segment, facand totodata un efort de promovare intens. Precizia estimarilor este periclitata de multitudinea factorilor de influenta ce actioneaza intr-un sens sau altul, unul dintre elementele determinante fiind, de exemplu, competentele digitale ale oamenilor. Tara noastra sta destul de prost la acest capitol in raport cu alte state din UE, in mod paradoxal nefiind identificat niciun apetit foarte mare pentru a dezvolta aceste abilitati. De exemplu, sunt disponibile o sumedenie de cursuri de formare dedicate unor diferite industrii, insa demersul de atragere a companiilor in astfel de initiative este foarte dificil", a mai precizat Rodica Lupu.
Referitor la criza actuala, care a dus la majorarea accelerata a costurilor pentru o larga categorie de materiale si servicii, in ceea ce priveste partea de software reprezentanta Clusterului TEC nu a observat un efect direct. "Pentru companiile de constructii, in pofida masurilor corective care au fost luate pentru a compensa efectele negative, este, in continuare, o mare provocare sa faca fata presiunilor, care este de asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Afirmatia precedenta este sustinuta inclusiv de faptul ca in prezent, Comisia Europeana, care coordoneaza un amplu proces ce are ca scop generarea unei strategii viabile pentru tranzitia constructiilor spre zona sustenabila si digitala, pune un accent deosebit pe o serie de aspecte, dintre care unul important este lantul de aprovizionare. Aceasta se intampla intrucat crizele din ultimul timp au afectat foarte mult sistemele respective, fiind cautate solutii viabile care sa previna in viitor astfel de derapaje. Inclusiv in domeniul constructiilor se doreste regandirea modului in care acest sector isi procura elementele necesare derularii activitatii in bune conditii, o solutie fiind aceea de obtinere de pe plan local a resurselor necesare. Concomitent, se doreste dezvoltarea unor capacitati de productie suficient de suple si agile, care sa confere Europei o mai mare independenta. Normal, un alt element pe care se pune accent este digitalizarea, care contribuie la randul sau la consolidarea rezilientei lanturilor de aprovizionare", a subliniat Rodica Lupu in cadrul EURO-Constructii.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
viarom
CDS
SIGM
VEGO
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
konsent
EDIT-Structural
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
Arduro
ness project
theda mar
SSAB
leviatan
noark
MAKITA
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
AED
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<