Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Documente digitale in constructii, arhitectura si urbanism cu semnatura electronica
Documente digitale in constructii, arhitectura si urbanism cu semnatura electronica
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 12 Apr 2021 06:57
Documentele elaborate de specialistii din domeniile constructii, arhitectura si urbanism (arhitecti, auditori energetici, diriginti de santier etc.), care se transmit autoritatilor si institutiilor competente in emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii, pot fi semnate cu un certificat calificat de semnatura electronica, in locul formatului fizic (pe hartie) cu semnatura olografa si stampila sau parafa profesionala.
Masura, reglementata prin OUG nr. 140/2020 si normele de aplicare din ianuarie 2021, mai stabileste ca documentele elaborate si prezentate in format electronic autoritatilor si institutiilor trebuie sa fie semnate de catre toti specialistii cu semnatura electronica calificata eliberata de un prestator de servicii de incredere calificat.
 
certSIGN, Prestator de servicii de incredere calificat conform Regulamentului UE eIDAS nr. 910/2014, pune la dispozitia specialistilor din domeniile constructii, arhitectura si urbanism certificate calificate emise in conformitate cu Reglementarile eIDAS, pentru semnaturi electronice calificate cu valoare legala, singurul tip de semnatura care are efectul juridic echivalent al unei semnaturi olografe in toate statele membre UE.
In plus, semnatura electronica ofera multiple beneficii suplimentare comparativ cu utilizarea documentelor pe hartie si semnarea acestora de mana, precum:
  • eficienta crescuta: economie de timp, de spatiu de depozitare, de resurse si de costuri
  • siguranta: autenticitatea, integritatea si non-repudierea documentelor semnate, precum si identificarea semnatarului
  • fluxuri 100% digitale: fluxurile de documente pot fi integral mentinute in digital, prin transmiterea si arhivarea electronica ulterioara a acestora (arhivare electronica care presupune o reducere a costurilor de 67% comparativ cu arhivarea fizica).
 
Ce documente/autorizatii pot fi folosite exclusiv electronic in domeniul constructiilor?
In domeniile constructii, arhitectura si urbanism pot fi semnate electronic cu un certificat calificat
toate documentele in format PDF - de la certificate de urbanism, certificate energetice, rapoarte de expertiza tehnica, proiecte de arhitectura/rezistenta/instalatii, procese-verbale, dispozitii de santier, Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), Planuri Urbanistice Generale (PUG), autorizatii de constructie, studii geotehnice/ de impact si avize.
 
Ce categorii profesionale beneficiaza de aceasta transformare digitala?
Semnatura electronica poate fi utilizata in desfasurarea activitatii de catre auditorii energetici, expertii tehnici, verificatorii de proiecte, responsabilii tehnici cu executia (RTE), dirigintii de santier, arhitecti, specialistii in amenajarea teritoriului/ urbanism, specialistii, expertii si verificatorii tehnici in domeniul protejarii monumentelor istorice, inginerii elaboratori ai proiectelor, persoanele fizice din domeniile conexe constructiilor, arhitecturii si urbanismului (IGSU, ANCPI), respectiv autoritatile si institutiile imputernicite sa emita avize, acorduri, autorizatii (primarii, ISC, AFM, Politie, Salubritate, Pompieri, utilitati).
 
Cum utilizezi certificatul digital pentru semnatura electronica calificata?
Dupa achizitionarea kit-ului de semnatura electronica de la certSIGN, documentele PDF se pot semna electronic foarte simplu utilizand aplicatia gratuita Adobe Acrobat Reader. Detalii la www.certsign.ro/OUG140. Simplu, rapid, eficient si cu valoare legala. 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
CELCO 2020
hidroplasto
hilti
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere