Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Hackerii speculeaza situatia din Ucraina cu campanii false pentru ajutoare umanitare
Hackerii speculeaza situatia din Ucraina cu campanii false pentru ajutoare umanitare
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 07 Mar 2022 12:46
Cercetatorii in securitate informatica de la Bitdefender detecteaza noi valuri de e-mail-uri frauduloase care exploateaza criza umanitara si spiritul de intrajutorare al oamenilor din intreaga lume. 4% dintre mesajele trimise de catre atacatori la nivel global tintesc adrese de email din Romania.
Inca din 25 februarie, laboratoarele antispam ale Bitdefender au raportat primele semne ale escrocilor care exploateaza invazia Ucrainei de catre Rusia si stirile despre cetatenii ucraineni care fug din tara. Asa cum era de asteptat, hackerii continua sa profite de criza umanitara in plina desfasurare pentru propriile castiguri financiare.
La cateva ore dupa invazie, guvernul ucrainean a anuntat ca accepta donatii in criptomonedele Bitcoin si Ethereum, iar comunitatea globala nu a dezamagit. Potrivit celei mai recente analize a tranzactiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzactii in valoare totala de peste 9,7 milioane de dolari, in timp ce portofelul BTC arata peste 9.300 de tranzactii cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. Acesta este principalul motiv pentru care infractorii cibernetici si-au intensificat eforturile pentru a redirectiona catre propriile conturi orice ajutor financiar venit de pe mapamond.
„Momentele de criza globala sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declansarea de campanii de spam periculoase care exploateaza emotiile umane si dorinta oamenilor de a ajuta. Pana acum, am observat ca atacatorii au reactionat foarte rapid la anunturile legitime ale Ucrainei si ale diferitelor organizatii, imitand formatul mesajelor acestora. Ne asteptam ca varietatea campaniilor de phishing si malware, precum si volumul de mesaje trimise zilnic sa creasca, iar atacatorii sa isi adapteze in consecinta metodele de convingere", a declarat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender.
Cercetatorii Bitdefender monitorizeaza in mod activ e-mailurile frauduloase de donatii care ii ademenesc pe destinatari sa trimita bani. Escrocii se dau drept guvernul ucrainean, agentia umanitara internationala Act for Peace, UNICEF si alte proiecte de strangere de donatii, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund, pentru a transmite rugamintile lor de asistenta financiara catre armata ucraineana si milioanele de civili si copii prinsi in conflictul militar.
Temele frecvent intalnite sunt urmatoarele:
- Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.
- HELP UKRAINE stop the war!
- Ukraine Humanitarian Donation
- Donate to Ukraine, Help save a life: Please read
- Urgent! Help Children in Ukraine
E-mail-urile incearca sa emotioneze destinatarii si invoca impactul asupra comunitatilor din Ucraina si numarul tot mai mare de refugiati care fug din tara si au nevoie de provizii si locuinte. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un varf pe 2 martie, potrivit Bitdefender.
O anumita campanie, care folosea ca subiect „Fiti alaturi de poporul ucrainean. Acceptam acum donatii in criptomonede. Bitcoin, Ethereum si USDT", provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de casute de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile inselatoare au fost directionate catre utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat tinte din Romania.
Recomandari pentru utilizatori
Faptul ca infractorii cibernetici si escrocii se folosesc de criza din Ucraina pentru a fura banii utilizatorilor si pentru a raspandi amenintari informatice nu este o surpriza pentru expertii in securitate cibernetica. Suferinta oamenilor declanseaza un raspuns emotional puternic in randul semenilor din intreaga lume care doresc sa dea o mana de ajutor refugiatilor.
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender ii indeamna pe toti utilizatorii de internet sa fie foarte vigilenti in aceste vremuri si sa practice o buna igiena cibernetica pentru a se asigura ca banii donati nu ajung in locuri gresite:
- Nu dati niciodata click pe linkuri sau fisiere atasate din e-mailuri sau pe mesaje care va cer sa faceti o donatie urgenta.
- Donati exclusiv catre organizatii caritabile, organizatii non-profit si de strangere de fonduri oficiale si de incredere.
- Verificati-va conturile bancare in mod regulat pentru orice activitate suspecta sau cheltuieli neautorizate.
- Stabiliti parole unice si autentificare in doi pasi pentru toate conturile online.
Ca raspuns la atacurile cibernetice asupra Ucrainei, Bitdefender, in parteneriat cu Directoratul National de Securitate Cibernetica, ofera gratis solutii de securitate informatica cetatenilor, companiilor si institutiilor din tara vecina.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
Ubitech
EDIT-Structural
theda mar
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
MAKITA
ness project
leviatan
siniat
concelex
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander