IPSOS: Numai 16% dintre romani cred ca stiu suficiente lucruri despre 5G |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2021 11:57 |
Tehnologia 5G este insuficient cunoscuta in Europa, iar cetatenii crediteaza site-urile specializate pe tehnologie, guvernele si companiile de telefonie mobila cu cea mai mare incredere pentru a le explica avantajele si dezavantajele acestei noi tehnologii.
Studiul Ipsos pentru Asociatia Europeana a Operatorilor de Retele de Telecomunicatii (ETNO) a aratat ca e inca prea devreme pentru cetatenii Europei sa renunte la miturile cu privire la 5G, chiar daca nu prea mai cred in ele. Implementarea 5G a generat ingrijorari, controverse si chiar rezistenta in randul unei parti a cetatenilor Europei. Acest studiu si-a propus sa ofere un tablou real al opiniilor curente cu privire la aceasta noua tehnologie.
Aproape toti cetatenii Europei (96%) spun ca au auzit de 5G, fie chiar si numai dupa nume, insa doar un european din patru (24%) spune ca stie ce inseamna 5G. Doar 16% dintre romani cred ca stiu suficiente lucruri despre 5G.
Multi cred ca parerea generala a oamenilor despre 5G este negativa. In pofida acestui lucru, studiul a indicat cu claritate faptul ca, pentru fiecare european care are o parere negativa despre 5G sunt 5.4 pareri pozitive care sa il contrazica. Astfel, parerile pozitive despre 5G reprezinta 54% din totalul opiniilor exprimate, iar parerile negative – doar 10%. O pondere semnificativa (36%) o au cei care inca nu considera ca stiu suficient de multe lucruri incat sa isi fi format deocamdata o parere.
Romania face parte din esalonul tarilor favorabile, inregistand o parere negativa la 11 pareri pozitive cu privire la 5G. Din ‘grupul favorabil‘ fac parte tari precum Spania (15 pareri pozitive la una negativa), Portugalia (14 la 1), Cehia (10 la 1), Suedia (8 la 1), Grecia (8 la 1), Polonia (7 la 1), Finlanda (7 la 1), Marea Britanie (7 la 1). La capatul opus al scalei sunt tari cu o proportie mult mai scazuta de pareri pozitive versus pareri negative, si anume: Austria (4 la 1), Bulgaria (4 la 1), Franta (3 la 1), Irlanda (3 la 1), Estonia (3 la 1), Slovacia (3 la 1), Ungaria (3 la 1), Slovenia (3 la 1), Elvetia (2 la 1), Belgia (2 la 1).
Cum era de asteptat, atat gradul de cunoastere, cat si parerea pozitiva despre 5G se inregistreaza intr-o proportie mai mare in randul tinerilor (respondenti cu varsta cuprinsa intre 18-35 ani), iar parerea pozitiva evolueaza direct proportional cu gradul de cunoastere. Cu alte cuvinte, cei care detin mai multe cunostinte despre 5G sunt mai inclinati sa aiba o parere favorabila despre aceasta tehnologie.
O minoritate dintre europeni cred ‘miturile’ legate de 5G. Cu toate acestea, un numar substantial de cetateni ai Europei nu sunt foarte siguri ca aceste mituri nu sunt adevarate.
Astfel, daca trei sferturi (75%) dintre europeni cred ca nu exista nicio legatura intre 5G si COVID-19, un procent mult mai scazut (15%) sunt de acord ca tehnologia 5G poate garanta protectia datelor personale.
Canalele de social media (7%) si reclamele (9%) sunt sursele de informare creditate cu cea mai putina incredere cand vine vorba de 5G. La polul opus, site-urile de tehnologie (27%) si comunicarea guvernamentala (21%) inspira cea mai mare incredere. Mixul de surse de informare (intre 4-6 surse), precum si cantitatea si calitatea informatiilor (pozitive) primite au puterea de a influenta atitudinea populatiei fata de 5G.
Avantajele 5G: Viteza si capacitatea sporite sunt cele mai cunoscute avantaje ale 5G fata de 4G. Numai europenii familiarizati cu aceasta noua tehnologie recunosc faptul ca 5G sta la baza multor inovatii si noi tehnologii.
Chiar daca cetatenii Europei sunt foarte convinsi de importanta 5G pentru business (20%) si inovatii (23%), sunt mult mai putin convinsi cu privire la impactul pozitiv al acestei tehnologii asupra vietii personale (9%). Numai 4% dintre europeni cred ca 5G nu are niciun avantaj fata de 4G.
Se remarca o diferenta notabila intre modul in care recunosc meritele tehnologiei 5G cei care sunt familiarizati cu 5G, comparativ cu cei care au auzit de aceasta tehnologie doar dupa nume. Astfel, 45% din primul grup sunt de acord ca 5G va imbunatati functionarea vehiculelor conectate si autonome, ca si a altor aplicatii industriale, fata de doar 13% din cel de-al doilea grup de respondenti. Similar, 30% dintre respondentii din primul grup cred ca 5G va impulsiona telemedicina, comparativ cu doar 7% din al doilea grup.
Ipsos a realizat studiul 5G in 23 de tari europene pentru ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association). 5G este o inovatie tehnologica performanta, cu potential ridicat in comunicatii mobile si in prezent este in curs de lansare in mai multe tari europene.
Sapte lucruri de tinut mine. Principalele concluzii ale studiului
1. Notorietatea tehnologiei 5G este ridicata la nivel european, insa intelegerea reala a acestei tehnologii are inca un nivel scazut
2. Atitudinea general fata de 5G este in general pozitiva, cu o proportie de 10% pareri negative
3. Majoritatea europenilor nu sunt suficient de increzatori ca sa elimine complet miturile 5G din viata lor
4. O treime dintre cetateni cred deja ca 5G va duce la cresterea preturilor
5. Comunicarea dinspre site-urile de tehnologie, guverne si operatorii de telefonie mobila reprezinta sursele de informatie despre 5G creditate cu cea mai mare incredere la nivel european
6. Lipsa informatiei sau informatia insuficienta determina atitudini mai putin pozitive fata de 5G
7. Cetatenii Europei consider ca principalul beneficiu al tehnologiei 5G il reprezinta internetul mai rapid.
Studiul a fost realizat in octombrie 2020 pe un esantion de 7.350 de respondenti din panelul Ipsos, cu varste intre 18-65 de ani, din 23 de tari - printre care si Romania. Tarile participante la studiu sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
|