MICROSOFT: Atacurile digitale pot fi prevenite cu masuri de igiena cibernetica |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 27 Mai 2022 10:52 |
O pondere de 98% dintre atacurile cibernetice pot sa fie prevenite cu masuri de ''igiena cibernetica'', care sunt la fel de elementare precum spalatul pe maini pentru siguranta medicala, a declarat, intr-o conferinta de specialitate, Magda Popescu, consilier juridic extern pentru Microsoft, in cadrul Digital Crimes Unit pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
"S-au spus multe astazi despre constientizare, informare, atentie, educatie. As vrea sa va arat ca pentru zona aceea unde totusi se da click, unde investitiile in zona de malware si ransomware sunt mari, actorii de tehnologie au diverse actiuni: de natura tehnica, de natura legala. Aceasta activitate a Microsoft a inceput in 2010. In 2016 a inceput sa se uite la actori statali, Strontium - care este un actor statal inca existent si activ. Este o lupta permanenta. Se dau jos servere de comanda si control, sunt inlocuite etc. Pentru fiecare operatiune pregatirea este de minimum doi ani (...) Exista 95% vulnerabilitate umana, dar exista si partea pozitiva si anume ca 98% dintre atacuri pot sa fie prevenite cu masuri de "igiena cibernetica'. Sunt la fel de elementare pentru siguranta cibernetica asa cum este spalatul pe maini pentru siguranta medicala...", a explicat Popescu.
In viziunea expertei, exista o serie de elemente de baza recomandate atunci cand vine vorba despre cum utilizatorii isi pot proteja datele.
"Sunt cateva elemente de baza care sunt recomandate: verificarea multipla care sa fie aplicata pe orice sistem, serviciu care suporta, atentie la separarea conturilor cu acces privilegiat, pentru ca acestea sunt primele vizate de catre atacatori. De asemenea, implementare de masuri cu o abordare bazata pe risc. Atunci cand se observa o activitate neobisnuita, sa se blocheze accesul si sa se faca verificari suplimentare. Toate aceste elemente trec primejdia rea, in zona de paza buna. Tot in zona de paza bun este cea de protejare a datelor. Impartirea datelor, clasificarea lor, protejarea in functie de tipul de date si mai ales realizarea de backup-uri, fie ca sunt date personale, fie ca sunt date business, sunt foarte importante pentru a iesi cu bine dintr-o astfel de situatie", a precizat reprezentanta Microsoft.
Microsoft Romania a organizat, joi, evenimentul de lansare a celei de-a treia etape a campaniei www.sigurantaonline.ro, intitulata "Stop Malware - Siguranta ta online depinde de tine", in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), BitSentinel si AttackSimulator.
Conform initiatorilor, in cadrul acestei etape, a fost postat online un banner de test, cu o oferta irezistibila pentru o vacanta de vis. In cele trei zile de campanie, peste 20.000 de oameni au dat click pe banner, activand astfel descarcarea unui document Excel. Dintre acestia, 34% au descarcat documentul au activat butonul "enable", ceea ce a permis infectarea dispozitivului cu malware.
"Utilizatorii care au dat curs acestei tentatii au fost indemnati sa completeze un quiz care le-a permis sa descopere mai multe situasii similare de care trebuie sa se fereasca atunci cand navigheaza online", mentioneaza initiatorii campaniei.
|