Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Skanska Proptech Hackathon: Invovatia si tehnologia schimba dinamica pietei
Skanska Proptech Hackathon: Invovatia si tehnologia schimba dinamica pietei
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 27 Nov 2019 14:19
Pe 22 si 23 noiembrie 2019, a avut loc la Bucuresti prima competitie de inovatie dedicata segmentului de office, eveniment care a reunit peste 100 de specialisti din industria tech si real estate. Competitia «On the fast track to futureproof» a fost organizata si dezvoltata sub umbrela strategiei de inovare a Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de cladiri de birouri la nivel global, impreuna cu Proptech Romania, prima platforma romaneasca de inovatie dedicata domeniului real estate.
18 echipe locale si internationale finaliste au avut posibilitatea de a concura in cele 6 categorii ale competitiei, care s-au axat pe teme specifice industriei de office.
Provocarile adresate de echipele Skanska si Proptech Romania celor inscrisi in competitie au fost acelea de a identifica si gandi solutii si platforme digitale care sa aduca valoare adaugata cladirilor de birouri, precum trasabilitatea prin digitalizare in toate etapele esentiale din viata unei cladiri, de la proiectare, pana la constructie si operare, automatizarea taskurilor repetitive, folosind inteligenta artificiala, gasirea unor solutii inteligente de identificare a trasaturilor comportamentale ale rezidentilor cladirilor de birouri, educatie si implicare activa in viata comunitatii si eficientizarea procesului de inchiriere.
Echipa locala INDATAWETRUST a obtinut cel mai mare punctaj din partea juriului si a fost desemnata castigatoarea competitiei. INDATAWETRUST a creat o platforma menita sa creasca gradul de satisfactie al celor care lucreaza in cladirile de birouri si de a le asigura o experienta lipsita de efort in timpul unei zile de lucru.
Locul 2 a fost castigat de echipa Quantum, formata din 4 liceeni in varsta de 16 ani de la Liceul International de Informatica Bucuresti. Acestia au dezvoltat o solutie pentru automatizarea fluxului de documente din Skanska.
Pe locul 3 s-a clasat echipa Bright Spaces, care a dezvoltat o solutie personalizata de tehnologizare a procesului de ofertare a spatiilor de birouri.
Aurelia Luca, Managing Director Skanska Romania: „Skanska Proptech Hackathon s-a incheiat dupa 48 de ore de schimb de idei, discutii lungi convertite in solutii software complexe, si multa distractie! A fost o munca de creatie foarte intensa, s-a lucrat contra-cronometru, de dimineata devreme pana noaptea tarziu, iar atmosfera creata a dus la o efervescenta si o chimie reala intre echipe, mentori si ambasadorii provocarilor. Mixul de adrenalina, energie si implicare din partea participantilor a avut rezultate spectaculoase. Solutiile propuse sunt functionale, sunt disruptive, sunt creative, motive pentru care au fost si foarte greu de jurizat. Hackathonul s-a incheiat, insa partea frumoasa a dezvoltarii propunerilor abia acum incepe.”
Ciprian Pasca, Co Founder Proptech Romania: „Sunt placut surprins sa observ un interes din ce in ce mai crescut pentru astfel de competitii, care reprezinta nu doar o platforma de conectare intre companii de tehnologie si real estate, ci si o baza solida de oportunitati care mai departe au potentialul de a genera investitii si modele noi de business. Echipele inscrise au fost foarte bine pregatite si, din acest motiv, nivelul competitiei a fost unul avansat. Apetitul pentru tehnologie pe piata locala de real estate este din ce in ce mai crescut si cu siguranta vom vedea in viitorul apropiat tot mai multe solutii digitale proptech care vor atrage investitii pentru dezvoltare si implementare.”
Pe langa cei trei mari castigatori ai competitiei, s-au remarcat si companiile Fortech din Cluj-Napoca, castigatoare a categoriei community engagment cu solutia Andocate, PaperBit din Timisoara, castigatoarea categoriei RPA/AI, VegaComp din Bucuresti, liderul categoriei digital twin, dar si Carbon Heroes, o echipa din Finlanda care a raspuns provocarii de a realiza o platforma educationala pentru calcularea amprentei de carbon. Echipa Carbon Heroes a primit si o mentiune speciala din partea juriului ca fiind cel mai promitator viitor partener Skanska.
Criteriile de jurizare au tinut cont de intelegerea problemei, fezabilitatea si validarea solutiei propuse, dar si de gradul de expertiza al fiecarei echipe. Din juriu au facut parte: Aurelia Luca - Managing Director Skanska Property Romania, Anna Tryfon - Innovation Manager Skanska CEE, Catalin Dragoi - Europe Connected Services Centre Leader @ Honeywell Building Solutions, Catalin Pana - Project Director Skanska Property Romania, Anne Marie Diaconu - Leasing & Asset Director Skanska Property Romania, Radu Stefan - Key Account Manager Avaelgo, partener Microsoft si Ciprian Pasca, Co-Founder Proptech Romania.
Toate solutiile prezentate in cadrul competitiei, inclusiv cele care nu s-au clasat intre primele trei, urmeaza sa treaca printr-un proces minutios de analiza. Echipa Skanska va estima potentialul de dezvoltare a ideilor care sunt in faza de concept si potentialul de implementare pentru solutiile la cheie, conturand astfel planul de actiune sub umbrela strategiei de inovatie Skanska.
Procesul creativ a fost facilitat de mentorii Skanska, dar si de mentori din cadrul companiilor Microsoft si Honeywell, care au oferit suport echipelor pe intreaga perioada a competitiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
rigips
DRS
CDS
quadratum
GEWISS
noark
Acvatot 2019
theda mar
SIGM
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
SSAB
Ubitech
AED
leviatan
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
EURO BUILD
konsent
concelex
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<