TARA Interactive: 10% din vanzari vor fi generate de noile tehnologii Web 3 |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 03 Oct 2022 10:28 |
TARA Interactive, companie romaneasca de dezvoltare de software, lanseaza noua linie de business dedicata implementarii de tehnologii Web 3 - noua generatie World Wide Web, care permite democratizarea serviciilor si descentralizarea informatiei, prin utilizarea unor tehnologii precum blockchain, NFT si cryptocurrencies. Noua divizie a fost deschisa datorita cererii tot mai mare din partea companiilor, ale caror nevoi de securitate, rapiditate si trasabilitate pe produse, actiuni, procese etc. sunt in crestere.
TARA Interactive estimeaza ca aproximativ 10% din vanzarile totale ale companiei vor fi generate, in urmatorii 2 ani, din implementari ale tehnologiilor Web 3, care ofera oportunitati pentru produse creative cu aplicabilitate in toate industriile, de la implementarea tehnologiei blockchain in interiorul companiilor, pana la oferirea de servicii in Metaverse.
„Tehnologia blockchain are potentialul de a revolutiona lumea. Modul in care se pastreaza datele ajuta organizatiile sa ofere o securitate sporita, pastrand trasabilitatea si vizibilitatea acestora. In acest context, companii mari au implementat deja aceasta tehnologie pentru a pastra o evidenta a tuturor modificarilor aparute in lantul de productie si distributie, de la producatori, la clientii final, acestia avand posibilitatea de a verifica si valida toti pasii prin care a trecut produsul achizitionat”, spune Vlad Lepadatu, Managing Partner la TARA Interactive, mentionand ca, prin infiintarea noii divizii, TARA Interactive dezvolta solutii bazate pe tehnologia blockchain, care permit companiilor sa aiba un management al datelor superior, securitate sporita si trasabilitate.
Totodata, compania lucreaza la migrarea informatiilor interne catre blockchain (o retea/serie de blocuri de informatii care pot contine date de orice tip, avand ca proprietate particulara faptul ca, ulterior validarii, datele nu mai pot fi alterate) si NFT (Non-fungible Token - Jeton nefungibil - unitate de date unica dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fisiere de diverse formate, in functie de natura procesului de creatie: fotografii, inregistrari audio, videoclipuri etc.).
NFT-urile ofera unicitate documentelor digitale in orice format. Fiind pastrate in blockchain, ofera acces si la trasabilitate si pot confirma ca documentele nu sunt modificate intre timp, orice modificare fiind pastrata si vizibila ulterior.
Astfel, NFT-urile pot fi utilizate in situatii diverse, cum ar fi:
- loializarea clientilor, prin oferirea NFT-urilor la achizitionarea produselor;
- recompensarea angajatilor, acestia detinand un produs digital, a carui valoare va creste odata cu compania;
- posibilitatea de a investi intr-o companie prin achzitionarea NFT-urilor;
- inlocuirea abonamentelor la servicii cu NFT-uri, ceea ce va da posibilitatea abonatilor sa vanda abonamentul lor catre alti utilizatori.
Ce beneficii poate aduce implementarea tehnologiei de tip blockchain in sectorul public
Utilizarea tehnologiei blockchain nu se limiteaza la sectorul privat. Din perspectiva sectorului public si a imbunatatirii serviciilor furnizate cetatenilor, implementarea unor tehnologii de tip blockchain ar putea aduce beneficii in ramuri precum managementul identitatii (documente de identitate, acte de casatorie, pasapoarte, permise de conducere etc.), securizarea datelor in aviatie, optimizarea sistemului de colectare a taxelor, gestionarea registrelor medicale, gestionarea in mod integrat a parcursului scolar al cetatenilor, asigurarea securitatii cibernetice, securizarea lantului de aprovizionare, managementul proprietatii si cadastrarea terenurilor agricole etc.
Cat priveste piata globala de blockchain, Fortune Business Insights plaseaza valoarea acesteia la 4,7 miliarde de dolari in 2021, cu o estimare de crestere la peste 7 miliarde de dolari in 2022. Iar perspectiva de crestere in urmatorii 7 ani este semnificativa, estimarile companiei de cercetare indicand o valoare a pietei blockchain de aproape 164 de miliarde de dolari in 2029, cu o rata anuala de crestere de 56%.
Potriviu unui studiu al Forumului Economic Mondial, tehnologia blockchain este utilizata de cel putin 40 de banci centrale si in peste 200 de initiative publice din 45 de tari la nivel mondial.
In prezent, tehnologia blockchain este folosita, la nivel mondial, cel mai mult in industriile bancara, de servicii financiare si asigurari (BFSI - Banking, financial services and insurance), urmata, la mare distanta, de industria de telecomunicatii, de media, de energie si utilitati, de retail, de Guverne si de industria de healthcare.
|