UE: Urmeaza un deceniu digital prin extindere conectivite si implementare 5G |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2020 09:18 |
Comisia ia noi masuri in cadrul agendei „Deceniul digital” pentru a consolida suveranitatea digitala a Europei, astfel cum a anuntat presedinta Ursula von der Leyen in discursul privind starea Uniunii pe care l-a pronuntat miercuri.
Comisia a publicat o recomandare prin care invita statele membre sa impulsioneze investitiile in infrastructura necesara conectivitatii in banda larga de foarte mare capacitate, inclusiv in infrastructura 5G, care reprezinta piatra de temelie a transformarii digitale si un pilon esential al redresarii. Instalarea la timp a retelelor 5G va oferi oportunitati economice semnificative in anii urmatori, fiind un atu esential pentru competitivitatea si sustenabilitatea europeana, precum si un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale.
In paralel si in stransa legatura cu aceasta recomandare, Comisia a propus un nou regulament privind Intreprinderea comuna pentru calculul european de inalta performanta care vizeaza mentinerea si promovarea rolului de lider al Europei in ceea ce priveste tehnologia de supercalcul, astfel incat aceasta sa stea la baza intregii strategii digitale si sa asigure competitivitatea Uniunii la nivel mondial.
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva si comisarul responsabil cu o Europa pregatita pentru era digitala, a declarat: „Conectivitatea in banda larga si conectivitatea 5G pun bazele transformarii digitale si ecologice a economiei, in domenii precum transportul si energia, sanatatea si educatia sau productia si agricultura. Criza actuala a scos in evidenta importanta accesului la internet de foarte mare viteza pentru intreprinderi, serviciile publice si cetateni, precum si necesitatea de a accelera ritmul in ceea ce priveste implementarea retelelor 5G. Trebuie, asadar, sa colaboram pentru a instala rapid aceste retele, fara alte intarzieri.”
Comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a adaugat: „In timpul pandemiei, infrastructurile digitale s-au dovedit a fi un instrument esential care a ajutat cetatenii, serviciile publice si intreprinderile sa treaca peste criza; cu toate acestea, s-a incetinit ritmul investitiilor recente. Intr-un moment in care accesul la internet in banda larga reprezinta un bun fundamental pentru europeni, dar si o miza geostrategica pentru intreprinderi, trebuie – impreuna cu statele membre – sa facilitam si sa acceleram instalarea retelelor de fibra optica si 5G sigure. Conectivitatea pe scara mai larga va contribui nu numai la crearea de locuri de munca, la stimularea cresterii durabile si la modernizarea economiei europene, ci si la consolidarea rezilientei Europei si la asigurarea autonomiei noastre tehnologice.”
Prin recomandarea de astazi, Comisia invita statele membre sa isi uneasca eforturile in vederea elaborarii, pana la 30 martie 2021, a unei abordari comune, sub forma unui set de instrumente de bune practici pentru instalarea in timp util a retelelor fixe si mobile de foarte mare capacitate, inclusiv a retelelor 5G. Aceste masuri ar trebui sa vizeze:
- sa reduca costurile si sa mareasca viteza de instalare a retelelor de foarte mare capacitate, in special prin eliminarea obstacolelor administrative inutile;
- sa asigure accesul in timp util la spectrul de frecvente radio 5G si sa incurajeze investitiile operatorilor in extinderea infrastructurii de retea;
- sa asigure un nivel mai ridicat de coordonare transfrontaliera in ceea ce priveste asignarea spectrului de frecvente radio, pentru a sprijini serviciile 5G inovatoare, in special in sectorul industriei si al transporturilor.
Recomandarea stabileste, de asemenea, orientari privind cele mai bune practici pentru asigurarea accesului in timp util la spectrul de frecvente radio pentru tehnologia 5G, precum si pentru garantarea unei coordonari mai bune a asignarii spectrului de frecvente radio pentru aplicatiile transfrontaliere 5G. Acest lucru este deosebit de important deoarece ar permite mobilitatea conectata si automatizata, precum si digitalizarea industriei si fabricile inteligente. O mai buna coordonare transfrontaliera va contribui la asigurarea, pana in 2025, a acoperirii neintrerupte de catre retelele 5G a principalelor cai de transport ale Europei, in special a transportului rutier, feroviar si pe caile navigabile interioare. Cu toate acestea, pana la mijlocul lunii septembrie 2020, statele membre (si Regatul Unit) au asignat, in medie, doar 27,5 % din benzile 5G „pionier”. Prin urmare, pentru a se asigura implementarea la timp a tehnologiei 5G, este esential ca statele membre sa evite sau sa reduca la minimum intarzierile in acordarea accesului la spectrul de frecvente radio.
Recomandarea subliniaza, de asemenea, necesitatea de a se garanta securitatea si rezilienta retelelor 5G. Statele membre au colaborat cu Comisia si cu Agentia UE pentru Securitate Cibernetica (ENISA) in vederea elaborarii unui set de instrumente format din masuri si planuri de atenuare a riscurilor, menite sa abordeze in mod eficace riscurile majore legate de retelele 5G. Un raport privind progresele inregistrate a fost publicat in luna iulie.
Instalarea retelelor durabile pentru imbunatatirea conectivitatii
Recomandarea se bazeaza, de asemenea, pe Directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor in banda larga. Aceasta promoveaza introducerea retelelor de mare viteza prin reducerea costurilor de instalare prin masuri armonizate care sa asigure ca furnizorii si operatorii de retele pot folosi in comun infrastructura, isi pot coordona lucrarile de constructii civile si pot obtine autorizatiile necesare pentru instalare. Recomandarea invita statele membre sa impartaseasca intre ele si sa convina asupra celor mai bune practici in temeiul acestei directive menite:
- sa sprijine proceduri mai simple si mai transparente de acordare a autorizatiilor pentru lucrarile de constructii civile;
- sa imbunatateasca transparenta cu privire la infrastructura fizica existenta pentru ca operatorii sa poata avea acces mai usor la toate informatiile relevante privind infrastructura disponibila intr-o anumita zona si sa faciliteze procedurile de acordare a autorizatiilor, prin intermediul unui punct de informare unic din cadrul administratiei autoritatilor publice;
- sa extinda drepturile de acces ale operatorilor de retea la infrastructura fizica existenta controlata de organismele din sectorul public (cum ar fi cladiri, instalatii de iluminat stradal, infrastructura energetica si infrastructura pentru alte utilitati), astfel incat acestia sa poata monta elementele necesare pentru instalarea retelelor;
- sa imbunatateasca eficacitatea mecanismului de solutionare a litigiilor legate de accesul la infrastructura.
Conectivitatea imbunatatita poate, de asemenea, sa reduca la minimum impactul transmiterii de date asupra climei, contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii. Statele membre sunt incurajate sa elaboreze criterii de evaluare a impactului asupra mediului al viitoarelor retele si sa le ofere operatorilor stimulente pentru instalarea de retele durabile din punctul de vedere al mediului.
Etapele urmatoare
Recomandarea invita statelor membre sa identifice si sa impartaseasca intre ele cele mai bune practici pentru a fi in masura sa defineasca setul de instrumente pana la 20 decembrie 2020. Statele membre ar trebui sa convina asupra listei celor mai bune practici pana la 30 martie 2021.
Dupa cum a anuntat in strategia sa „Conturarea viitorului digital al Europei” din luna februarie, Comisia are in vedere doua noi actiuni in acest domeniu:
- actualizarea planului sau de actiune privind 5G si 6G in 2021. Planul actualizat se va baza pe actiunile legate de spectrul de frecvente radio prevazute in recomandare si va extinde aceste actiuni. Planul va analiza progresele inregistrate pana acum si va stabili obiective noi si ambitioase pentru instalarea retelelor 5G;
- revizuirea Directivei privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor in banda larga. Urmatoarele etape ale acestui proces sunt lansarea unei consultari deschise in toamna anului 2020 si a unui studiu dedicat, care sa permita evaluarea directivei actuale si a impactului pe care l-ar avea diferite optiuni de politica.
Recomandarea va contribui la realizarea obiectivelor stabilite in Directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor in banda larga, precum si in Codul european al comunicatiilor electronice. Scopul acestui cod, care trebuie transpus in legislatia nationala a statelor membre pana la 21 decembrie 2020, este de a promova conectivitatea si accesul la retele de foarte mare capacitate pentru toti cetatenii si toate intreprinderile.
Strategia Comisiei privind Conectivitatea pentru o societate europeana a gigabitilor stabileste obiectivele UE in materie de conectivitate. Pana in 2025, toti principalii vectori ai dezvoltarii socioeconomice (scoli, spitale, noduri de transport) ar trebui sa beneficieze de conectivitate de ordinul gigabitilor, toate zonele urbane si principalele rute de transport terestre ar trebui sa fie conectate si sa beneficieze de o acoperire 5G neintrerupta, iar toate gospodariile europene ar trebui sa aiba acces la o conexiune la internet de cel putin 100 Mbps care sa poata fi modernizata la viteze de ordinul gigabitilor.
Dupa cum s-a anuntat in luna iunie, UE finanteaza 11 noi proiecte tehnologice si experimentale menite sa faciliteze conectivitatea 5G si sa deschida calea pentru conducerea autonoma pe principalele rute rutiere, feroviare si maritime din Europa.
|