Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - UE va investi in infrastructura de supercalcul pentru competitivitate industriala
UE va investi in infrastructura de supercalcul pentru competitivitate industriala
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2020 10:35
Comisia intreprinde noi masuri in cadrul agendei „Deceniul digital”, pentru a consolida suveranitatea digitala a Europei, astfel cum a anuntat presedinta Ursula von der Leyen in discursul sau privind starea Uniunii.
Comisia a propus un nou regulament privind intreprinderea comuna pentru calculul european de inalta performanta, pentru a mentine si a consolida rolul de lider al Europei in materie de supercalcul si de informatica cuantica. Acesta va sprijini activitatile de cercetare si inovare referitoare la noile tehnologii in materie de supercalcul, precum si la sistemele si produsele din acest domeniu, si, in acelasi timp, va promova dezvoltarea competentelor necesare pentru a utiliza infrastructura si a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial in Europa. Propunerea ar permite o investitie in valoare de 8 miliarde EUR in urmatoarea generatie de supercalculatoare - un buget substantial mai mare in comparatie cu cel actual.
Pe baza succesului inregistrat de Europa in ceea ce priveste urmatoarea generatie de calculatoare de inalta performanta, supercalculul va juca un rol esential in sustinerea Europei pe calea redresarii. Acesta a fost identificat ca o prioritate de investitii strategice si va sprijini intreaga strategie digitala, de la analiza volumelor mari de date si inteligenta artificiala la tehnologiile de tip cloud si securitatea cibernetica. In plus, intr-o recomandare adoptata tot astazi, Comisia invita statele membre sa impulsioneze conectivitatea ultrarapida la retele si sa elaboreze o abordare comuna in ceea ce priveste implementarea tehnologiei 5G.
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala, a declarat: „Calculul de inalta performanta este o capacitate digitala esentiala pentru Europa. Dupa cum am putut vedea in lupta impotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la cautarea de terapii, la recunoasterea si prognozarea raspandirii infectiei sau la sprijinirea procesului decizional privind masurile de limitare a raspandirii virusului. Datele, impreuna cu inteligenta artificiala si supercalculatoarele, reprezinta, de asemenea, un atu major in detectarea modelelor de ecosisteme, ajutandu-ne sa atenuam schimbarile climatice si sa cautam solutii pentru a evita dezastrele si a combate schimbarile climatice. Propunerea noastra de astazi va incuraja cresterea investitiilor in infrastructura de supercalcul, avand in vedere potentialul sau enorm de a imbunatati calitatea vietii, a stimula competitivitatea industriala si a favoriza progresul stiintific.”
Comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a adaugat: „Impreuna cu datele si conectivitatea, supercalculul se afla in avangarda suveranitatii noastre digitale, ingloband provocarile industriale, tehnologice si stiintifice. Mentinerea in cursa tehnologica internationala reprezinta o prioritate, iar Europa dispune atat de know-how-ul, cat si de vointa politica necesare pentru a juca un rol de lider. Obiectivul nostru este de a ajunge rapid la urmatorul standard de calcul in ceea ce priveste calculatoarele exascale - dar si, in primul rand, de a integra deja acceleratoarele cuantice pentru a dezvolta masini hibride si de a pozitiona foarte devreme Europa pe aceasta tehnologie disruptiva.”
Regulamentul vizeaza actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit intreprinderea comuna EuroHPC in octombrie 2018. Aceasta va permite Europei sa isi asume un rol de lider in cursa tehnologica in directia urmatoarei frontiere in materie de supercalcul, si anume:
- supercalculatoarele exascale, capabile sa execute peste un miliard de miliarde (1018) de operatiuni pe secunda;
- calculatoarele cuantice si calculatoarele hibride, care combina elemente de calcul cuantic si clasic si care vor putea efectua operatiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza in prezent.
Intreprinderea comuna EuroHPC va pune resursele europene existente in materie de supercalcul si de informatica cuantica la dispozitia tuturor utilizatorilor din intreaga Europa, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public si a utilizatorilor industriali, in special a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul in care se afla. Noul buget este in curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitala si Mecanismul pentru interconectarea Europei.
Supercalculul in actiune
Aceasta infrastructura de supercalcul ar putea fi utilizata in peste 800 de aplicatii europene stiintifice, industriale si din sectorul public.
In sectorul sanatatii, inclusiv in lupta impotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la cautarea de terapii, la modelarea si prognozarea raspandirii infectiei si la sprijinirea procesului decizional privind masurile de limitare a raspandirii virusului. In iunie, consortiul finantat de UE, Exscalate4CoV(link is external), a anuntat ca medicamentul generic Raloxifen, care este deja inregistrat si utilizat pentru tratarea osteoporozei, ar putea fi un tratament eficace pentru pacientii afectati de COVID-19 care au simptome usoare. Acest medicament este acum gata sa participe la studiile clinice, iar proiectul isi continua activitatile legate de alte molecule promitatoare. Supercalculatoarele vor ajuta, de asemenea, oamenii de stiinta europeni sa inteleaga mai bine metabolismul uman si sistemul imunitar si vor conduce la progrese substantiale in domenii precum genomica sau conceperea si testarea de noi medicamente si vor contribui la combaterea bolilor majore, inclusiv a cancerului si a infectiilor virale.
In plus, aceasta infrastructura de supercalcul va contribui la realizarea initiativei UE „Destinatia Pamant”, aducand imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste prognozele meteorologice, planificarea urbana si rurala, gestionarea deseurilor si a apei si modelarea oceanografica, marina si a permafrostului. Aceste progrese vor sprijini tranzitia verde, in conformitate cu obiectivele stabilite in Pactul verde european, si vor contribui la anticiparea si gestionarea unei degradari a mediului si a unor catastrofe naturale de mare amploare.
Urmatoarele etape
Noul regulament privind intreprinderea comuna pentru calculul european de inalta performanta (intreprinderea comuna EuroHPC) este propus spre adoptare de catre Consiliul Uniunii Europene. Pregatirile pentru continuarea activitatilor intreprinderii comune incepand cu 2021 sunt deja in desfasurare: de exemplu, au fost selectate 20 de proiecte pentru dezvoltarea de aplicatii si servicii de calcul de inalta performanta inovatoare.
Intreprinderea comuna EuroHPC a fost creata in 2018 pentru a-i permite UE sa devina lider mondial in materie de supercalcul, prin punerea in comun a resurselor UE, ale tarilor participante (32 pana in prezent) si ale partenerilor privati.
De la crearea sa in 2018, intreprinderea comuna EuroHPC a reusit sa sporeasca substantial investitiile in calculul de inalta performanta la nivel european, pentru a-i permite Europei sa ocupe o pozitie de lider mondial in acest domeniu. Numai pentru perioada 2019-2020, investitiile publice ale intreprinderii comune vor ajunge la aproximativ 1,1 miliarde EUR, ceea ce reprezinta o crestere neta de aproape 250 de milioane EUR pe an la nivel european, in comparatie cu situatia de dinainte de 2018.
Gratie acestei finantari, pana la inceputul anului 2021, intreprinderea comuna EuroHPC va introduce trei sisteme pre-exascale (capabile sa efectueze cel putin 1017 calcule pe secunda) care ar urma sa se situeze printre primele cinci supercalculatoare din lume si cinci sisteme petascale (capabile sa efectueze cel putin 1015 calcule pe secunda), care ar urma sa se claseze in topul celor mai performante 50 de astfel de sisteme. Aceste noi masini vor multiplica de opt ori puterea de supercalcul disponibila la nivel european. Ele vor extinde utilizarea calculului de inalta performanta in UE atat pentru utilizatorii publici, cat si pentru cei privati, in special pentru IMM-urile care nu dispun de resursele interne necesare pentru a profita de aceste noi tehnologii.
Intreprinderea comuna EuroHPC sprijina, de asemenea, crearea a 33 de centre nationale de competenta care vor actiona la nivel local pentru a facilita accesul la oportunitatile europene in materie de supercalcul in diferite sectoare industriale, pentru a oferi solutii adaptate pentru o gama larga de utilizatori, inclusiv IMM-uri, si, in final, pentru a consolida cunostintele si expertiza europene in domeniul acestor tehnologii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
ELECTROGRUP
noark
Arduro
CDS
theda mar
AED
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
DRS
VEGO
SSAB
quadratum
BogArt
leviatan
Acvatot 2019
concelex
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
strabag nivel 1
konsent
ness project
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<