VODAFONE (raport): Digitalizarea ar putea creste PIB-ul Romaniei cu 16,48% |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 26 Feb 2021 11:02 |
Un nou raport, Digitalizarea: o oportunitate pentru Europa, arata cum cresterea gradului de digitalizare a serviciilor si lanturilor valorice in Europa in urmatorii sase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al Romaniei cu 16,48% si al productivitatii cu 16,70%. Raportul, realizat pentru Vodafone de Deloitte, analizeaza cei cinci indicatori cheie - conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale si serviciile publice digitale - masurati de Indicele Economiei si Societatii Digitale al Comisiei Europene (DESI) si demonstreaza faptul ca inclusiv mici progrese pot avea un impact semnificativ.
Potrivit raportului intocmit pe baza datelor[ Sursele de date includ Banca Mondiala, Eurostat si Comisia Europeana] colectate din toate cele 27 de tari ale UE si din Marea Britanie in perioada 2014-2019, o crestere de 10% a scorului general DESI pentru un stat membru este asociata cu un PIB pe cap de locuitor cu 0,65% mai mare, presupunand ca alti factori cheie raman constanti, cum ar fi forta de munca, investitiile in economie, capitalul si consumul guvernamental.
In cazul Romaniei, de exemplu, cresterea scorului inregistrat in 2019 cu doar 5 puncte, de la 36,5 la 41,5, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89% si al productivitatii pe termen lung de 4,30%. Insa, daca alocarea bugetara pentru digitalizare din pachetul de redresare al UE, in special Facilitatea de Redresare si Rezilienta (RRF), ar fi concentrata in ariile care ar permite Romaniei sa atinga un scor DESI de 90 pana in 2027 (sfarsitul ciclului bugetar al UE), PIB-ul ar putea creste cu 16,48%. Raportul mentioneaza ca daca fiecare stat membru ar atinge tinta de 90, „PIB-ul pe cap de locuitor in UE ar fi cu 7,2% mai mare la sfarsitul perioadei, tarile cu un PIB pe cap de locuitor mai mic in 2019 fiind cei mai mari beneficiari.”
„Acest raport se adauga altor numeroase cercetari care demonstreaza impactul economic si social pozitiv al cresterii digitalizarii. Pentru o tara precum Romania, cu unul dintre cele mai scazute niveluri ale PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul ne arata ca digitalizarea accelerata in domenii cheie, inclusiv prin utilizarea eficienta a fondurilor UE alocate in planul national de redresare, nu numai ca ajuta la gestionarea provocarilor economice si ale intregii societati cu care ne confruntam in prezent, dar si pentru a genera un progres economic semnificativ, cu o crestere de 16,48% a PIB-ului in urmatorii 6 ani. Aceasta crestere plaseaza Romania pe locul doi ca tara beneficiara dintre cele evidentiate la nivelul UE, ceea ce reprezinta o oportunitate fantastica pe care nu o putem rata. Fondurile de redresare ale UE vor fi cruciale in materializarea acestui rezultat. Indicele DESI este un instrument simplu si eficient prin care Romania si toate celelalte tari ale UE pot masura evolutia in procesul de transformare digitala. Un scor DESI de 90 din 100 pentru Romania este cu siguranta o provocare imensa, dar cred cu tarie ca printr-o stransa colaborare intre sectorul public si cel privat putem atinge acest obiectiv si putem transforma in realitate potentialele beneficii ale digitalizarii” , a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania.
Digitalizarea asigura rezilienta sociala si economica nu numai in ceea ce priveste conectivitatea si noile tehnologii, ci si prin stimularea competentelor digitale ale cetatenilor si prin cresterea performantei serviciilor publice. Studii anterioare au stabilit deja legaturi pozitive intre digitalizare si indicatorii economici.
Acest nou raport merge mai departe si completeaza datele prezentate de un raport Vodafone anterior, produs de asemenea de Deloitte, care analizeaza si beneficiile mai largi ale digitalizarii, care includ:
- Beneficii de ordin economic: o crestere a PIB-ului pe cap de locuitor intre 0,6% si 18,7%, in functie de tara; o crestere a PIB-ului pe cap de locuitor la nivelul UE de 7,2% pana in 2027 - echivalent cu o crestere de 1 trilion de euro a PIB-ului global;
- Beneficii pentru mediu: cu cat creste utilizarea tehnologiilor digitale, cu atat sunt mai mari beneficiile pentru mediu, de la reducerea consumului de hartie, la orase mai eficiente si la o utilizare mai redusa a combustibililor fosili - de exemplu, utilizarea tehnologiei Vodafone IoT pentru vehicule poate reduce consumul de carburant cu 30%, reducand CO2e cu 4,8 milioane tone, estimativ, anul trecut;
- Calitatea vietii: inovatiile in e-sanatate pot imbunatati starea personala, iar tehnologiile care stau la baza oraselor inteligente au un impact pozitiv asupra sanatatii ca urmare a emisiilor mai scazute si, implicit, a mortalitatii reduse - implementarea de solutii de tip eHealth la nivelul UE ar putea preveni 165.000 de decese anual;
- Incluziune: ecosistemul digital deschide oportunitati pentru mai multi membri ai societatii. Pe masura ce investim in abilitati si instrumente digitale, beneficiile digitalizarii pot fi partajate intr-un mod mai echitabil - de exemplu, la fiecare 1.000 de noi utilizatori de internet broadband in mediul rural sunt generate 80 de noi locuri de munca.
Pe langa publicarea acestui raport, Vodafone are o serie de initiative, atat la nivelul UE, cat si la nivelul statelor membre, in sprijinul obiectivului de digitalizare si pentru atingerea tintei de 90 pentru 27.
|