Agenda Constructiilor
Sambata, 08 Februarie 2025
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - Competitivitatea, parte a strategiei pentru mediul de business romano-german in 2025
Competitivitatea, parte a strategiei pentru mediul de business romano-german in 2025
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 07 Feb 2025 15:14
Companiile membre AHK Romania pun in centrul preocuparilor lor competitivitatea, alaturi de angajati si de competentele acestora. Mediul de afaceri considera tema europeana ca fiind esentiala pentru a face fata provocarilor de pe pietele globale si pentru a se dezvolta sustenabil. Este motivul pentru care AHK Romania, alaturi de companiile sale membre, a ales conceptul "People. Skills. Competitiveness” ca motto care sa le ghideze activitatea pe tot parcursul anului 2025.
"Cu tema noastra anuala pentru 2025, People. Skills. Competitiveness, punem accentul pe rolul central al angajatilor in succesul unei companii, deoarece competentele acestora reprezinta pilonul central pentru companii puternice, competitive si inovatoare”, a spus in deschiderea Receptiei de Anul Nou, directorul general al AHK Romania, Sebastian Metz.
Prezent la eveniment atat in calitate de Presedinte al Senatului, cat si ca „un sustinator al relatiilor economice si culturale puternice dintre Romania si Germania”, Ilie Bolojan a remarcat faptul ca investitiile germane in Romania sunt o componenta esentiala pentru dezvoltarea economica a tarii. „Germania este principalul nostru partener comercial si unul dintre cei mai mari investitori straini din tara noastra”, a spus Bolojan, (foto sus).
Presedintele Senatului a mentionat necesitatea continuarii colaborarii si in alte domenii, cum ar fi educatia, cercetarea, digitalizarea, pentru o mai buna integrare a tinerilor pe piata muncii si a promis sprijinul Guvernului si al Parlamentului pentru proiecte de invatamant dual, dupa modelul de succes initiat de Camera de Comert Romano-Germana. „Romania a dovedit in ultimii ani ca poate sa faca pasi rapizi spre modernizare atunci cand exista o viziune clara si o administratie eficienta. Fie ca vorbim despre infrastructura, educatie sau dezvoltare economica, succesul vine acolo unde se iau decizii bine gandite si se implementeaza fara intarzieri. Acesta este modelul de lucru pe care trebuie sa-l extindem la nivel national: sa ne concentram pe solutii concrete, sa eliminam blocajele birocratice si sa cream un mediu in care investitiile sa prospere”, a conchis Ilie Bolojan.
Ideea de schimbare a fost continuata si de ministrul Educatiei, prof. univ. dr. Daniel David, care a subliniat necesitatea formarii viitoarei forte de munca pe baze sanatoase. De aceea, el a invitat mediul privat sa fie partenerul ministerului in reformarea sistemului educational, atat pentru invatamantul universitar, cat si pentru cel preuniversitar, in special dual: „Copiii nostri trebuie sa fie expusi la cei mai buni specialisti, cu care se pot intalni prin oportunitatile de practica pe care le oferiti. Am deschis universitatile pentru a include criteriile si nevoile companiilor in programele de master si in programele postuniversitare, pentru a forma resursele umane de care aveti nevoie. In invatamantul dual, responsabilitatea reciproca este si mai mare: impreuna facem curricula, impreuna facem evaluarile si raspundem dupa aceea de ceea ce am pus pe piata”, a explicat David.
 
 
Competitivitatea este un atu de care si statul roman are nevoie, considera Viceprim-ministru si Ministrul Finantelor, Tanczos Barna. „Cum in companii oamenii trebuie sa fie eficienti, si cei care lucreaza la stat trebuie sa fie la fel de eficienti”, a precizat Tanczos, adaugand ca statul are obligatia sa ofere servicii de calitate si sa-si reduca cheltuielile. Ministrul Finantelor a mentionat in context ca bugetul aprobat de Parlament cu o zi in urma „este un buget al statului mai suplu, cu reduceri de cheltuieli pentru eficientizarea functionarii, un buget al investitiilor, avand alocata o suma record pentru investitii de peste 150 de miliarde de lei, si un buget al programelor de sustinere pentru companii”. Ministrul Finantelor a mai spus ca pentru o economie performanta este nevoie ca populatia activa sa fie mai mult implicata in productie, guvernul urmand sa lucreze si la acest capitol. 
La eveniment au fost reprezentate de asemenea ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale si cel al Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului. Cei doi ministri prezenti, Simona Bucura-Oprescu, respectiv Bogdan Ivan, au transmis mesajul ministerelor pe care le conduc comunitatii de business romano-germane. 
Tema competitivitatii ca baza pentru cresterea eficientei economice si pentru depasirea provocarilor curente se regaseste in toate domeniile de activitate, de la alimentatie la energie. Astfel, presedintele AHK Romania, Andreas Lier a precizat ca „dorim sa utilizam potentialul din intregul sector energetic, in special al energiilor regenerabile, pentru cresterea eficientei. De asemenea, ne vom concentra pe dezvoltarea lanturilor valorice in sectorul alimentar. In acelasi timp, provocari precum costurile ridicate ale fortei de munca, predictibilitatea fiscala si deficitul comercial raman in centrul atentiei, deoarece consideram ca o economie competitiva are nevoie de o administratie moderna”.
La randul sau, ambasadorul Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer, a subliniat importanta parteneriatului dintre Romania si Germania si buna colaborare dintre cele doua tari in special in domeniul energiei si al extinderii infrastructurii energetice. Pentru ca aceste schimbari sa aiba loc e nevoie de oameni competenti: „2025 va fi un an al transformarilor. Imbratisam acest motto, avem nevoie de oameni, de competentele lor, care vor fi tot mai multe si diversificate pe viitor, avem nevoie de spirit de inovatie si de disponibilitate de a ne asuma riscuri”, a spus ambasadorul.
Cu cei peste 850 de participanti, Receptia de Anul Nou a oferit anul acesta invitatilor un cadru perfect de a interactiona, de a-si face cunoscuta compania si de a gasi parteneri sau de a porni noi initiative de afaceri. Pe langa discursurile in cadru festiv si networking, evenimentul a avut si cateva momente muzicale. Viorile si pianul duetului Parfenov Duo au adaugat un farmec in plus intregii seri de business.
Organizata anual la Palatul Parlamentului, Receptia de Anul Nou a AHK Romania este un eveniment de referinta pentru businessul romano-german din tara noastra si aduce laolalta numerosi invitati din randul oamenilor de afaceri, administratiei publice, asociatiilor profesionale, societatii civile, precum si din mediul politic, diplomatic, universitar si din mass-media.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
theda mar
SSAB
DRS
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
konsent
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
CDS
quadratum
Arduro
AED
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
MCA
ELECTROGRUP
GEWISS
leviatan
SIGM
VEGO
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<