LINDAB: Piata de acoperisuri, afectata de implementarea eronata a legislatiei |
Hale & Structuri metalice Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Iul 2013 13:37 |
Conform evaluarilor expertilor Lindab, in primele sase luni din acest an, piata de constructii a consemnat o contractie, la nivel general, fata de intervalul similar din 2012. Cauzele principale au fost constituite de stoparea investitiilor publice vizand lucrari aflate in diferite stadii de executie, pe fondul lipsei finantarilor. Andrei Sulyok, Director General Lindab Romania, afirma ca "in aceste conditii, evaluarea noastra este ca piata de tigla metalica a suferit, in semestrul intai din 2013, o scadere de 7% - 10%. Pe plan local, compania noastra detine o cota de 15% pe segmentul invelitorilor din tabla. Una dintre strategiile implementate in vederea consolidarii acestei pozitii este constituita de realizarea de investitii permanente in instruirea reprezentantilor comerciali ai partenerilor ce actioneaza in domeniul distributiei, pentru efectuarea de vanzari consultative (presupunand transmiterea de informatii despre grosimea elementului de substrat, a stratului de zinc avand rol de protectie anticoroziva, a elementelor de finisaj, precum si despre tipul de profil, gradul de etanseitate asigurat de sistem etc.). In prezent, capacitatea de productie a fabricii din Romania pe segmentul sistemelor de invelitori destinate utilizarii in domeniul rezidential este de aproximativ doua milioane metri liniari/an, iar pentru sistemul de acoperisuri cu tabla plana (SRP Click), acest indicator are o valoare de 600.000 metri liniari/an".
Dificultati majore in derularea activitatii
Piata de profil este afectata negativ de mai multe probleme, una dintre acestea fiind cea a arieratelor care ingreuneaza sistemul de decontare. Expertii Lindab considera ca nici legislatia nu este una foarte clara, neprotejand interesele consumatorilor. "Practic, in Romania se poate vinde orice fel de tigla metalica, indiferent de grosimea tablei si a stratului de zinc, cu conditia detinerii unui agrement tehnic, chiar daca acesta nu corespunde normei europene armonizate SR EN 14782:2007, adoptata in legislatia nationala si avand aplicare obligatorie. In fine, trebuie mentionata problema ingreunarii cofinantarii prin credite bancare a unor proiecte care au primit deja aprobarea pentru utilizarea fondurilor europene. Pe termen mediu, judecand dupa felul in care evolueaza lucrurile in acest moment, sansele de redresare sunt minime. Cel mai mult sufera antreprenorii, insa efectul negativ se transmite rapid inclusiv catre furnizorii de materiale", a mai aratat oficialul companiei.
Exportul constituie un debuseu de luat in considerare
In ceea ce priveste estimarile cu privire la evolutia financiara a Lindab Romania, acestea sunt optimiste pentru a doua jumatate a anului 2013, evaluarile respective fundamentandu-se pe vanzarea consultativa catre clientul final - singura solutie aplicabila pentru livrarea unor produse performante intr-o piata cum este cea locala. "Pentru intregul an fiscal, ne propunem mentinerea cifrei de afaceri la cota realizata de grup in anul precedent la nivelul Romaniei (circa 20 milioane de euro). Din punct de vedere organizatoric, divizia de ventilatii are o cota de 10% in totalul livrarilor, cea de profile componente de 70%, iar divizia «Building Systems» - hale metalice de 20%. Sectorul constructiilor va consemna o noua scadere, neexistand niciun element intern sau extern care sa influenteze in mod pozitiv economia romaneasca. Singurul debuseu al furnizorilor de materiale ramane exportul, prin vanzari directe prin intermediul subsidiarelor existente in diferite regiuni ale lumii (Lindab Romania detine, de exemplu, o reprezentanta comerciala in Bulgaria, insa firma din Ungaria deserveste, de regula, regiunea Europei de Est)", a incheiat Andrei Sulyok. Pentru informatii suplimentare, www.lindab.ro
|