Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - DIGITALIZARE in CONSTRUCTII & INDUSTRIE - Consultanta & soluții pentru transformare digitala - ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servcii
PAGINA PERSONALIZATA


ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servcii

ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servcii

Adresa: Str. Ion Ghica nr. 13, Et. 4, Bucuresti, S3
Telefon: 021 312 13 97
E-mail: office@anis.ro
Web site: www.anis.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale | Consultanta & soluții pentru transformare digitala
Descriere activitate
Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servcii.
Prezentare companie/institutie
ANIS: Industria IT si-a demonstrat rezilienta si continua parcursul ascendent
 
 
 
 
 
 
Corina Vasile
Functia/Organizatia: director executiv, ANIS;
Experienta profesionala: 24 de ani in domeniul comunicarii si relatiilor publice.
 
Cifra de afaceri totala a industriei IT a depasit 15,5 miliarde euro, in 2023, reprezentand o crestere de 12,16% comparativ cu anul precedent, potrivit celui mai recent studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), cu sprijinul unui grup de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice, din Bucuresti. Aceasta performanta subliniaza rezilienta industriei, in ciuda unui context economic global dificil, care s-a reflectat in 2023 printr-o crestere mai redusa fata de cea din precedentele 12 luni, de aproape 33%. O cerere globala mai redusa are impact semnificativ in industrie, dat fiind faptul ca Romania este un exportator net de servicii. Totodata, potrivit studiului citat, valoarea adaugata bruta (VAB) a industriei IT a ajuns la 50,9 miliarde lei in 2023, in crestere cu 19,2% fata de nivelul din 2022. Corina Vasile, directorul executiv al ANIS, estimeaza ca industria IT isi va continua cresterea si in 2024 si in urmatorii ani, desi, in privinta profitabilitatii, este asteptat un impact negativ anul acesta, ca urmare a reducerii, la sfarsitul lui 2023, a facilitatii fiscale de care beneficiau o parte dintre angajatii din industrie.
 
- Cum a evoluat piata de IT in ultimii doi ani?
- Industria IT continua sa fie caracterizata de o mare diversitate in materie de tipuri de activitati, tehnologii si modele operationale. Avem 48.405 companii inregistrate in sectorul IT&C, dintre care 45.467 in segmentul IT si 2.938 in cel de telecomunicatii. Principala componenta - dezvoltarea de software la comanda - realizeaza 40,24% din cifra de afaceri totala si a inregistrat o crestere de 19,92% in 2023, contribuind la generarea unei valori adaugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, in crestere cu 19,5% fata de 2022. In aceeasi perioada, industria de telecomunicatii a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, in crestere cu 20,4% fata de anul 2022. Unul dintre punctele centrale ale studiului publicat de ANIS este capacitatea sectorului IT&C de a genera un efect multiplicator major asupra economiei. Impactul total al industriei asupra PIB-ului in 2021 (cel mai recent an pentru care am putut folosi seturi de date complexe) a fost de 14,16%. Impactul direct reprezinta contributia generata strict de activitatile companiilor IT&C, si anume 7,99% din PIB. Acesta include dezvoltarea si livrarea de solutii software si servicii tehnologice. In ceea ce priveste impactul indirect, acesta se refera la cererea suplimentara de bunuri si servicii generate in alte industrii pentru a sustine activitatea IT&C. In Romania, acest impact indirect reprezinta 2,74% din PIB. Practic, cresterea activitatilor IT&C genereaza cerere pentru furnizori din alte domenii, cum ar fi logistica, servicii profesionale sau productie de hardware.
- Cati angajati sunt, in prezent, in sectorul IT&C din Romania si care ar fi necesarul, in prezent, dar si viitor, avand in vedere estimarile de dezvoltare a pietei?
- In sectorul IT erau, la sfarsitul anului 2023, 190.152 de angajati, iar in comunicatii 55.523. La fel de important este efectul de antrenare in economie pe care il are industria, respectiv capacitatea de a duce la crearea de locuri de munca in alte sectoare economice, calculat la peste 880.000 de persoane, in total, la nivelul anului 2021. In acelasi timp, este esentiala contributia la buget a angajatilor nostri, sectorul IT&C fiind cel mai mare contribuabil raportat la numarul de angajati la bugetul asigurarilor sociale, de exemplu. Cererea de specialisti IT se mentine ridicata, nu doar in industrie, ci in toate sectoarele economice, care se digitalizeaza in ritm accelerat, pentru a se mentine competitive. Anticipam ca aceasta cerere va continua si in anii urmatori.
La nivelul economiei, procentul de specialisti IT in numarul total de angajati este, in Romania, cam la jumatatea mediei Uniunii Europene. In acelasi timp, va fi nevoie de cunostinte digitale avansate si in alte profesii, pentru a include instrumentele digitale in munca lor. Integrarea STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematici) ca directie transversala la nivelul sistemului de educatie si adecvarea programei de specialitate la nevoile de formare ale industriei de IT reprezinta masuri prin care sistemul educational poate raspunde nevoii de a pregati o baza solida de talente si un numar de absolventi corelat cererii tot mai mari din domeniu. Romania trebuie sa investeasca in educatie si formare continua pentru a satisface nu doar cererea crescanda a industriei IT, ci si nevoia resurselor umane specializate pentru implementarea proiectelor nationale de transformare digitala. ANIS subliniaza importanta dezvoltarii unui sistem educational flexibil, adaptat nevoilor pietei, care sa sustina reconversia profesionala si sa incurajeze dezvoltarea talentului autohton.
- Care ar fi pasii de urmat pentru a accelera tranzitia catre o economie bazata pe tehnologie si inovatie?
- Potrivit Manifestului "Romania Digitala 2030", publicat recent de ANIS, primul pas spre un viitor digital este adoptia masiva a tehnologiei in toate sectoarele economiei, in mediul public si in sectorul privat. Economia digitala reprezinta deja 15% din PIB-ul global si continua sa creasca rapid. Romania trebuie sa implementeze o politica "digital-first", integrarea tehnologiilor emergente, precum inteligenta artificiala (AI), asigurand astfel o economie mai eficienta si mai productiva. Transformarea digitala reprezinta sansa Romaniei de a recupera decalaje sistemice si de a urma o traiectorie de dezvoltare accelerata si sustenabila in context regional si european. Mai mult, tara noastra are premise favorabile pentru a deveni un hub de tehnologie, R&D si inovatie, cu conditia pastrarii si valorificarii avantajelor competitive care contureaza profilul de tara din punct de vedere tehnologic, si a maximizarii potentialului de crestere a pietei locale si impactului industriei IT la nivelul economiei nationale. Manifestul ANIS propune recomandari pe trei piloni principali - dezvoltarea industriei IT, transformare digitala si societate digitala - si identifica sapte directii esentiale pentru a pozitiona Romania ca lider digital in regiune si pentru a accelera tranzitia catre o economie bazata pe tehnologie si inovatie. Primul pas spre un viitor digital este adoptia masiva a tehnologiei in toate sectoarele economiei, in mediul public si in sectorul privat.
- Ce obiective/ planuri aveti la ANIS in perioada urmatoare? In ce actiuni este implicata organizatia, in prezent?
- Am lansat, la inceputul lunii octombrie, Manifestul "Romania Digitala 2030", care reflecta viziunea noastra pentru digitalizarea si transformarea Romaniei intr-un hub de tehnologie si inovatie. Documentul este lansat intr-un moment in care economia globala se transforma, iar local, in contextul electoral actual, ne pregatim de noi planuri de guvernare pe termen mediu si lung. Este, deci, un moment excelent sa dialogam despre importanta tehnologiei si a industriei de IT din Romania pentru sustinerea dezvoltarii economice pe termen lung. Construind pe rezultatele studiului de industrie, care reconfirma nu doar amprenta puternica a sectorului IT in PIB, ci si potentialul industriei si al tehnologiei de a actiona drept vectori de dezvoltare economica si competitivitate, ne propunem in perioada urmatoare sa promovam activ catre decidenti si toate partile relevante recomandarile cuprinse in acest document programatic si acest indemn la actiune pentru consacrarea transformarii digitale drept prioritate strategica la nivel national. In subsidiar, ANIS va continua sa monitorizeze evolutiile pe temele principale de pe agenda noastra si a companiilor membre, in relatie cu politicile si reglementarile cu impact asupra industriei de IT, precum si aspecte transversale, precum cadrul fiscal si piata muncii. Printre prioritatile noastre pe termen scurt si mediu se numara, spre exemplu, imbunatatirea cadrului fiscal pentru sustinerea investitiilor in cercetare-dezvoltare, prin optimizarea mecanismelor existente si introducerea unor noi stimulente, ca baza a unei politici industriale bazate pe inovatie, precum si armonizarea cadrului national cu reglementarile europene privind securitatea cibernetica (Directiva NIS2), inteligenta artificiala (AI Act) si regulamentul privind identitatea digitala si serviciile de incredere (eIDAS 2.0).
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2024)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
SSAB
BogArt
theda mar
viarom
SIGM
noark
DRS
konsent
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
rigips
CDS
VEGO
Arduro
AED
ELECTROGRUP
MAKITA
strabag nivel 1
quadratum
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<