INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
EXPERT PROIECT SRL |
Adresa: Str. Fabricii de Chibrituri nr. 13-21, Clădirea ICPIAF Center, Et. 3, Cluj-Napoca, Judet Cluj |
Telefon: 0745-934.864 |
E-mail: office@expertizare.com |
Web site: www.expertproiect.com |
Domenii: Arhitectura & design | Audit energetic | Consultanta tehnica |
Descriere activitate
Proiectare nZEB, expertizare și proiectare geotehnică, testări nedistructive la nivelul elementelor de beton și proiectare fundații speciale. |
Prezentare companie/institutie
Expert Proiect: Sustenabilitatea constructiilor poate porni de la fundatii
Iulia-Consuela Prodan (37 de ani)
Functia/Firma: Managing Partner, Expert Proiect;
Experienta profesionala: 13 ani pe piata de constructii si inginerie.
Expert Proiect, companie de expertizare tehnica si proiectare specializata in inginerie civila si geotehnica, este un promotor constant al sustenabilitatii in domeniul constructiilor, remarcandu-se prin dezvoltarea de solutii inovatoare in aceasta zona si contribuind, totodata, la asigurarea conditiilor de rezistenta si stabilitate a constructiilor. Incepand cu anul 2021, compania a lansat conceptul GreenTAGS - Green Thermal Activated Geotechnical Structures, prin care propune transformarea infrastructurilor clasice din beton armat (fundatii pe piloti, pereti mulati, radiere, structuri de sprijin etc.) in schimbatoare de caldura pentru incalzirea si racirea constructiilor, pastrand in siguranta rolul lor principal de rezistenta. Prin activarea termica structurilor geotehnice, Expert Proiect creeaza, astfel, surse locale de energie pentru incalzirea si racirea constructiilor intr-un mod inovator, dar mai ales sustenabil, din punct de vedere atat al exploatarii, cat si al implementarii.
Compania Expert Proiect, fondata in anul 2005, este condusa de antreprenorii Iulia-Consuela si Ovidiu Prodan. Echipa este organizata in trei departamente: Expertizare Tehnica, Expertizare si Proiectare Geotehnica si Testari Nedistructive la nivelul elementelor de beton. Astfel, in paralel se lucreaza la proiecte foarte variate: de la expertizare tehnica pentru diverse tipuri de constructii (cladiri rezidentiale, stadioane, cladiri publice, cladiri industriale etc.), testare nedistructiva si radiografiere a elementelor de beton, pana la stabilizarea de alunecari de teren si proiectarea de fundatii speciale. - Care sunt particularitatile implementarii solutiilor GreenTAGS, lansate anul trecut?
- Solutiile pe care le implementam la GreenTAGS - Structurile geotehnice activate termic - poarta denumirea de structuri geoenergetice, si au dublu rol - structural si energetic. Acestea prezinta anumite particularitati atat in etapa de proiectare, cat si in cea de executie. Pornind de la acest rol dublu, ceea ce le diferentiaza in etapa de proiectare fata de structurile clasice este ca, pe langa solicitarile clasice care genereaza eforturi si deformatii in structurile geotehnice, mai apar solicitari si deformatii suplimentare si in urma activarii termice, ca urmare a ciclurilor de incalzire si racire. Astfel, in aceasta etapa se realizeaza calcule specifice, care iau in considerare efectul suprapus al incarcarilor structurale si al celor termice. Totusi e important de specificat faptul ca activarea termica a structurilor geotehnice nu presupune modificari sau interventii semnificative in ceea ce priveste dimensiunile structurilor geotehnice.
In ceea ce priveste etapele de executie, acestea trebuie planificate in asa fel incat timpul necesar echiparii carcaselor de armatura cu sistemul energetic sa fie unul optim. Tot in executie sunt cateva etape care necesita realizarea unor teste care sa asigure integritatea si buna comportare a sistemului energetic insa procesul in sine de echipare energetica este unul simplu care nu necesita echipamente sau tehnologii complicate. - Cum vedeti evolutia domeniului constructiilor in raport cu conceptul de sustenabilitate?
- Nevoia de dezvoltare a domeniului constructiilor spre sustenabilitate este una pe cat de evidenta, pe atat de necesara. In zona de energie este important sa reusim sa cream cat mai multe surse de energie locale, care sa contribuie la reducerea expunerii in fata fluctuatiilor de pret de pe piata, pe care le-am putut observa si simti cu totii. Aceste fluctuatii s-au putut observa in special in zona de surse de energie neregenerabile. Din aceasta perspectiva, cred ca este foarte important in domeniul constructiilor sa putem exploata la maximum potentialul de generare de energie regenerabila a fiecarui proiect. In acest context, orice structura geotehnica (fundatii pe piloti, pereti mulati, radiere, structuri de sprijin etc.) reprezinta o sursa potentiala de energie locala.
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2021 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2022 si in perspectiva, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- Anul 2021 a fost unul cu multiple provocari din toate punctele de vedere, insa totodata, a fost un an in care am reusit sa ne dezvoltam ca echipa. In ciuda vitezei si a stresului, am invatat multe lucruri si am reusit sa dezvoltam servicii in zona de sustenabilitate si energie verde, aceste activitati facand parte din misiunea si strategia noastra ca si companie. Ne dorim, astfel, sa contribuim activ la transformarea mediului construit si la realizarea obiectivelor europene propuse prin Green Deal privind tranzitia spre "net zero carbon emissions", pana in 2050.
In 2022 am invatat ca dincolo de directiile date de politicile la nivel national si international, pe fondul presiunilor aparute odata cu noul context geopolitic, sustenabilitatea in zona de constructii nu mai poate fi considerata un trend, ci o necesitate. Avand in vedere cresterile semnificative ale preturilor materialelor de constructii, e important ca solutiile pe care le propunem si implementam la nivelul constructiilor sa fie si ele sustenabile la nivel de costuri atat in exploatare, cat si in implementare. - Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Dificultatile si provocarile cu care ne confruntam desigur ca sunt la toate nivelurile. In domeniul constructiilor, si mai ales in aceasta perioada, as spune ca provocarea cea mai mare este lipsa de predictibilitate, nu doar a preturilor materialelor, dar si la nivelul evolutiei pietei. Apoi desigur, intr-un domeniu aflat in continua transformare, asa cum este cel al constructiilor, forta de munca si formarea de specialisti este o problema foarte actuala. Solutia consta in educatie. Consider ca si zona educationala si facultatile de constructii au nevoie de schimbare si adaptare la nevoile generatiilor actuale, in concordanta cu cerintele domeniului si ale societatii, in general.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2022)
|