TRUST EXPERT mizeaza pe afaceri de 75 milioane lei in 2024, pe o piata incerta |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Nov 2024 06:20 |
Trust Expert, companie infiintata in Piatra Neamt, activa pe piata de solutii si sisteme de climatizare, cu o experienta de 30 de ani in domeniu, a inregistrat o cifra de afaceri de 50 de milioane de lei in primele noua luni din 2024, in usoara scadere fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intregul an in curs, Gabriel Anicai, fondatorul si directorul general al Trust Expert, estimeaza ca rulajul se va apropia de 75 de milioane de lei. Echipa Trust Expert, formata dintr-un colectiv de 20 de ingineri, cu peste 25 de ani de experienta in domeniu, pune la dispozitia clientilor servicii de inalta calitate in domeniul instalatiilor de incalzire si ventilare, inclusiv pe segmentul pompelor de caldura. Acestea reprezinta cele mai eficiente solutii actuale si viitoare, cu un impact major in gestionarea provocarilor climatice. Gabriel Anicai descrie, in continuare, starea pietei de profil si ofera date despre strategia de dezvoltare a companiei in perioada urmatoare.
- Cum a evoluat piata romaneasca de solutii de climatizare in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acest sector in perioada 2025-2030?
- Ultimii doi ani au fost marcati de lipsa componentelor pentru productia de echipamente, la care s-a adaugat conflictul din Ucraina care a creat o ingrijorare legata de disponibilitatea gazului metan. Acestea au generat o cerere neobisnuit de mare pentru pompe de caldura, ca sursa alternativa pentru gaz. Pentru 2025-2030, ne asteptam la o crestere a cererii, influentata de preturile la combustibili. In acelasi timp, vor fi deschise mai multe sesiuni de finantare pentru panouri fotovoltaice.
In ceea ce priveste oferta noastra, produsele cele mai solicitate au fost pompele de caldura Nibe - Suedia care extrag caldura din sol, din apa din panza freatica, precum si cele aer-apa. Am inregistrat o crestere semnificativa si pentru ventilatia cu recuperare de caldura Sabiana.
- Ce caracteristici au noile produse din portofoliul companiei, in contextul necesitatii de rezilienta si adaptare la schimbarile climatice?
- Schimbarea majora la toata gama de pompe de caldura este trecerea la agentul frigorific ecologic R290. De asemenea, datorita solicitarilor primite de la dezvoltatorii imobiliari, anul acesta am introdus in portofoliul de produse si gama de pompe aer-aer destinata, in special, caselor pasive. Cel mai nou model asigura incalzirea, apa calda, ventilatia si racirea, toate fiind incluse intr-un singur echipament.
- Care sunt problemele majore existente pe piata, in acest moment, in domeniul constructiilor de cladiri NZEB / eficiente energetic?
- Exista in continuare o discrepanta mare intre pretul la gazul metan si tariful la curentul electric. Aceasta situatie creeaza o competitie inegala, pretul mai mic la gaze favorizand, in continuare, echipamentele care functioneaza pe baza acestui combustibil. In prezent, exista programe de subventie doar pentru panourile fotovoltaice si nu a fost niciun program de subventie pentru pompele de caldura in ultimii cinci ani.
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2025-2030?
- Strategia de dezvoltare urmareste cresterea satisfactiei clientilor nostri. De la clienti primim multe idei, iar reclamatiile sunt cele mai bune oportunitati de a imbunatati lucrurile. Astfel, ca urmare a cererilor venite de la clienti, am extins semnificativ durata garantiei oferite, am marit echipa de suport tehnic pentru proiectare si service. Am introdus gama de pompe aer-aer, dedicate caselor pasive. De asemenea, am dezvoltat sectorul de tratare a apei, un domeniu care devine din ce in ce mai important pentru functionarea eficienta si durabila a echipamentelor. In plus, am lansat variante noi de automatizare a sistemelor de incalzire dintr-o singura aplicatie.
- Ce provocari si oportunitati intrevedeti in domeniul constructiilor eficiente energetic pe termen scurt si mediu?
- O provocare va fi dezvoltarea capacitatilor de furnizare a energiei electrice in zonele rurale, coroborata cu echilibrarea zonala a aportului, din ce in ce mai mare, provenit de la panourile fotovoltaice. Oportunitati sunt si in domeniul industrial, acolo pot fi realizate economii semnificative utilizand pompele de caldura in procesul de recuperare al caldurii rezultate din fluxul de productie.
|