Agenda Constructiilor
Luni, 06 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


REHAU Romania

REHAU Romania

Adresa: Soseaua de Centura nr. 14-16, Tunari, Judet Ilfov
Telefon: 021/266.51.80
Fax: 021/266.51.81
E-mail: bucuresti@rehau.com
Web site: https://www.rehau.com/ro-ro/
Domenii: Tevi, fitinguri si tubulatura | Geogrile & geocompozite | Sisteme de pardoseli
Descriere activitate
Furnizor de tevi, tubulatura si fitinguri; materiale geosintetice. 
Prezentare companie/institutie
Sustenabilitatea din ADN-ul REHAU, suport pentru initiativele de dezvoltare
 
 
 
 
 
 
Alexandru Oprea (43 de ani)
Functia/Firma: Country Manager, REHAU Romania;
Experienta profesionala: 19 ani in domeniul materialelor de constructii.
 
REHAU este un brand recunoscut pe piata globala a polimerilor, iar in Romania grupul german are o prezenta indelungata, fiind un competitor major atat pe segmentul sistemelor de profile pentru tamplarie termoizolanta, cat si pe cel al solutiilor inovatoare pentru instalatii sanitare si mobilier. Rezultatele financiare in crestere de la un an la altul demonstreaza succesul de care compania se bucura pe o piata emergenta importanta din Europa, iar investitiile din ultima perioada arata in mod clar interesul pe care REHAU il arata dezvoltarii afacerilor in regiune. Provocarile din ultima perioada, reprezentate, pe rand, de pandemie si agresiunea Rusiei din Ucraina, nu au perturbat programele de investitii, in pofida faptului ca activitatea economica a fost afectata de problemele generate de volatilitatea pietei materialelor si de disfunctionalitatile lanturilor de aprovizionare. In continuare, Alexandru Oprea, Country Manager REHAU Romania, ofera detalii despre modul cum au fost solutionate aceste provocari, precum si despre strategia pe care REHAU o implementeaza in vederea consolidari competitivitatii pe plan local si regional.
 
- Cum a evoluat activitatea grupului REHAU in 2022, in general, pe fiecare divizie de activitate? Care sunt premisele de dezvoltare pentru 2023?
- Piata materialelor de constructii este in continua crestere. Acest lucru este determinat de cererea ridicata pe sectorul rezidential. Cu toate acestea, putem spune ca anul 2023 sta sub semnul impredictibilitatii. Mediul de business nu mai este cel cu care eram familiarizati, iar schimbarile pot aparea neasteptat si pot genera stagnari pe piata materialelor de constructii. Totusi, noi ne pastram optimismul in ceea ce priveste evolutia sectorului in care activam. In 2022, activitatea REHAU a fost intensa pe fiecare dintre diviziile prezente pe plan local. Obiectivul nostru principal este sa continuam sa imbunatatim intregul portofoliu de produse si servicii, iar pentru a putea realiza acest lucru, ne dedicam intru totul proiectelor noastre si muncim zilnic pentru a obtine rezultatul pe care ni-l dorim. De-a lungul anului trecut, am finalizat numeroase investitii menite sa aduca un plus de valoare portofoliului, astfel ca fiecare divizie a lansat solutii care ofera noi oportunitati clientilor. Astfel de solutii inovatoare au fost prezentate si partenerilor prin diverse serii de evenimente si chiar centre de experienta, cum ar fi expozitia World of Windows, desfasurata in Germania. O atentie deosebita au obtinut-o sisteme precum Artevo - o dezvoltare a bine-cunoscutei serii Geneo, precum si solutiile glisante Slinova si Slinova X, realizate din materialul Rau-Fipro X, care asigura cea mai subtire sectiune de interblocare care a existat vreodata la un profil pe baza de polimeri. In ceea ce priveste preferintele oamenilor in materie de solutii pentru mobila, in anul precedent am observat un interes crescut pentru suprafetele mate, anti-amprenta, rezistente la zgarieturi. Astfel, colectia REHAU RAUVISIO Noir se afla in topul preferintelor clientilor, datorita faptului ca ofera solutii complete de suprafete acrilice atat pentru fronturi, cat si pentru blaturi. De asemenea, divizia REHAU Building Technology si-a imbunatatit portofoliul de produse in anul 2022, tocmai pentru a raspunde cererii clientilor pentru produse inovatoare. Astfel, anul precedent am lansat RAUSILENTO, un sistem de canalizare fonoabsorbant, care a devenit rapid o investitie necesara pentru orice locuinta moderna. Un avantaj incontestabil oferit de acest produs este nivelul inalt de izolare fonica, acesta fiind un aspect deosebit de important pentru proprietarii de locuinte.
- Ce vanzari ati raportat in 2022 si cum estimati ca vor evolua acestea pe parcursul exercitiului financiar curent?
- REHAU continua sa aiba un parcurs financiar ascendent. Am incheiat anul 2022 in crestere, ceea ce ne dovedeste ca solutiile pe care le punem la dispozitie continua sa satisfaca nevoile tuturor clientilor nostri. Privim cu optimism catre viitor si suntem de parere ca si in 2023 vom inregistra rezultate pozitive si vom continua sa inovam, dezvoltand considerabil afacerea noastra. La fel ca pana acum, vom continua sa ne perfectionam portofoliul de produse astfel incat sa deservim orice tip de client. Scopul nostru este sa livram calitatea pe care partenerii o cauta, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, sunt necesare investitii frecvente. O astfel de investitie, menita sa aduca un plus de valoare serviciilor noastre, este hub-ul regional de la Sibiu. Acesta va dispune de un depozit modern si o linie de infoliere pentru divizia Window Solutions si va pune Romania pe harta fabricilor REHAU WS, la nivel international. Prin inaugurarea noului hub regional, vom putea raspunde la timp cererii de profile din PVC atat pe plan local, cat si regional. Totodata, hub-ul de la Sibiu va asigura facilitati de depozitare si pentru divizia Building Technology, in timp ce spatiul de depozitare pentru divizia Interior Solutions va fi relocat intr-un spatiu extins si modern in judetul Ilfov. Livrarile care vor pleca din Sibiu vor restabili echilibrul pe pietele din Europa de Est aflate in proximitatea Romaniei, cum ar fi Republica Moldova, Bulgaria sau Grecia.
- Ca mare procesator de polimeri, cum v-au afectat cresterile de preturi din 2022? In ce masura resimtiti efectele majorarilor de preturi din constructii si dificultatile din lanturile de aprovizionare?
- Anul 2022 a fost marcat de provocari. Nu este un secret ca intreaga economie globala a avut de suferit, fapt ce a generat cresteri consistente in ceea ce priveste preturile materiilor prime, care la randul lor s-au reflectat in cresterile preturilor materialelor finale. Cu toate acestea, noi am reusit sa facem fata noilor provocari cu ajutorul experientei acumulate la nivel global si pe perioada pandemiei. Astfel, chiar daca razboiul dintre Ucraina si Rusia a periclitat lanturile de aprovizionare, REHAU si-a asigurat continuitatea aprovizionarii cu materii prime gratie parteneriatelor pe care le-a dezvoltat de-a lungul anilor. In ceea ce priveste anul curent, suntem de parere ca va fi marcat de o perioada de reechilibrare. Prin urmare, exista posibilitatea aparitiei unor fluctuatii in ceea ce priveste raportul dintre cerere si oferta. Cu toate acestea, vom urmari cu mare atentie evolutia preturilor la nivel mondial.
- Ce obiective aveti planificate pentru anii urmatori?
- In 2022, fiecare divizie din cadrul REHAU a lansat solutii menite sa ofere noi oportunitati clientilor si, totodata, sa sporeasca potentialul de crestere a partenerilor nostri. In 2023, cea mai importanta investitie este reprezentata de finalizarea lucrarilor si inaugurarea noului hub regional de la Sibiu. Acesta ne va ajuta sa imbunatatim semnificativ performanta de livrare si sa extindem serviciile pentru clientii pietei regionale. In momentul de fata, lucrarile se afla intr-un stadiu avansat, iar finalizarea proiectului este programata pentru a doua jumatate a anului. De asemenea, anul acesta, sediile REHAU din Bucuresti si Cluj-Napoca se vor bucura de o noua casa. Aceasta investitie este realizata cu scopul de a crea un mediu de lucru favorabil tuturor angajatilor nostri, cu ajutorul unui spatiu generos, dezvoltat cu ajutorul sistemelor inteligente furnizate de grupul nostru. Mai mult decat atat, birourile din Bucuresti vor beneficia si de un spatiu dedicat in care vom prezenta o parte dintre solutiile din portofoliul REHAU Romania.
- Care sunt principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti pentru acest an?
- Mediul de afaceri sta sub semnul impredictibilitatii, la acest inceput de an. Ne aflam, in continuare, intr-un context geopolitic sensibil, care a pus presiune pe lantul de aprovizionare. Pietele din intreaga lume au fost, de asemenea, fortate sa reactioneze, drept pentru care am observat cu totii fluctuatiile in materie de preturi. Acestea au devenit mai costisitoare, fapt ce a reflectat cresterile preturilor materialelor finale. Asadar, probabil cea mai dificila provocare cu care REHAU se va confrunta in continuare va fi, pentru moment, tinerea sub control a acestei cresteri accelerate a preturilor. In ceea ce priveste oportunitatile, ne-am setat inca de la finalul anului 2022 noi obiective. Piata materialelor de constructii inregistreaza cresteri constante in fiecare an, fapt care ne ofera un motiv in plus pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare.
- Care sunt cele mai noi produse din oferta companiei, ce raspund cerintelor de sustenabilitate si eficienta energetica?
- Sustenabilitatea a facut mereu parte din "ADN"-ul REHAU. Utilizarea responsabila a resurselor, crearea produselor durabile si inovatoare, precum si investitiile sustenabile vor fi mereu un aspect important in dezvoltarea grupului nostru. Astfel, continuam sa dezvoltam produse realizate in mod sustenabil, care ajuta si consumatorul final sa economiseasca. Portofoliul REHAU este alcatuit din numeroase produse menite sa transforme locuinta intr-o asa-numita "casa verde". In materie de mobila, canturile RAUKANTEX sunt unul dintre cele mai vechi programe de la REHAU. Cu RAUKANTEX eco am dezvoltat un cant realizat din 50% reciclat post-industrial, care nu difera de clasicul cant PP in ceea ce priveste designul, calitatea si procesarea. De asemenea, RAUKANTEX evo se bazeaza 100% pe materii prime regenerabile, care nu necesita petrol suplimentar. Daca vorbim de divizia Window Solutions, putem mentiona ferestrele REHAU EcoPuls, realizate prin folosirea materialelor reciclate in miezul interior, unice in industria ferestrelor din punctul de vedere al economiei circulare. Cu fiecare metru de profil livrat, grupul participa la salvarea planetei, intrucat prin activitatea sa, ajunge la economii anuale de pana la 97.000 tone de CO2. De asemenea, punem la dispozitie si solutii pentru instalatii dezvoltate in mod sustenabil, menite sa contribuie la economisirea resurselor si reducerea costurilor. Cu ajutorul termostatului NEASMART 2.0 se poate realiza un control optim al energiei datorita aplicatiei mobile, obtinandu-se o economie a costurilor cu energia de pana la 20%. In ceea ce priveste sistemul AWADUKT Thermo dezvoltat de REHAU, acesta se dovedeste a fi o solutie ideala pentru ventilarea controlata, dar si a instalatiilor de climatizare utilizate frecvent in cladirile de birouri, datorita faptului ca pre-incalzeste si pre-raceste aerul care intra in casa, folosind caldura constanta a pamantului. Aceasta are un efect pozitiv pentru reducerea emisiilor de CO2 si diminuarea constanta a cheltuielilor cu energia. Pentru 2023 ne pastram obiectivele de crestere sustenabila, oferind produse noi, inovatoare, care sa raspunda nevoilor pietei si sa contribuie incet, dar sigur, la rezolvarea problemei resurselor tot mai rare.
- Cum va aliniati tendintei de digitalizare si ce investitii aveti in plan in 2023, in aceasta directie?
- Pentru noi, inovatia este un aspect deosebit de important. Ne-am indreptat mereu atentia spre procesul de digitalizare a serviciilor, tocmai pentru a putea oferi clientilor nostri calitatea pe care acestia o cauta. Timpurile se schimba si, odata cu ele, inclusiv dorintele oamenilor in materie de solutii pentru ferestre, instalatii si mobila. De aceea, ne angajam sa inovam produse prin digitalizare, care sa transforme fiecare locuinta intr-una inteligenta. Digitalizarea se regaseste in toate diviziile grupului. Prin integrarea unor noi produse inteligente, cum ar fi Smart Privacy, destinat protejarii intimitatii vietii private sau serviciile digitale din categoria noului identificator de ferestre Window.ID, ferestrele realizate cu sisteme REHAU devin mult mai inteligente si mai moderne. Cardul digital al ferestrei reprezinta garantul proceselor optimizate, de la productie pana la reciclare. In materie de instalatii, am lansat inca din 2016 o platforma de loializare business-to-business (B2B), intitulata REWARDS, care a devenit rapid un instrument complet de servicii B2B atat in Romania, cat si in celelalte tari in care suntem prezenti. Platforma reuneste specialistii din domeniul instalatiilor si le ofera instrumentele necesare pentru a se promova, a-si creste business-ul, a se dezvolta in plan profesional si a accesa noutatile si materialele REHAU. Astfel, divizia Building Technology pune la dispozitie Building Information Modeling (BIM), o metoda de reprezentare a cladirilor pe intregul lor ciclu de exploatare, impreuna cu toate informatiile relevante. Cu ajutorul BIM, toate datele cladirii sunt combinate si conectate in retea folosind diverse aplicatii software, astfel incat sa faciliteze crearea unui model virtual de cladire (digital twin) cu care sa poata lucra toate persoanele implicate in proiect. Alaturi de BIM, am dezvoltat si software-ul RAUCAD, cu ajutorul caruia se pot calcula rapid si usor retelele de conducte pentru termoficare, apa potabila si drenare/canalizare. Printre proiectele Interior Solutions se numara #edgeisdigital. Pe langa instrumentul de cautare a canturilor pentru designeri de interior si tamplari, oferim serviciul #edgeisdigital, pentru digitalizarea si accelerarea procesarii canturilor, ceea ce duce la minimizarea ratei defectelor. Astfel, canturile sunt conectate la utilajul clientului folosind "date pe eticheta" (cod de bare/cod 2D) pe rola de cant sau o conexiune bazata pe cloud, oferind date de baza in forma digitala, precum latimea, grosimea, materialul, versiunea, culoarea sau chiar si lungimea rolei.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)
 

 
REHAU: Dezvoltare sustinuta in sectorul de instalatii, pana in 2025
 
 
 
 
 
Laurentiu Chiriac
Functia/Firma: Head of Building Solutions, REHAU Romania;
Experienta profesionala: peste 20 de ani in vanzari, inclusiv in companii precum Henkel Romania, Lasselberger Ceramics sau Cesarom.
 
Divizia Building Solutions, din cadrul REHAU Romania, furnizor local de sisteme si echipamente pentru instalatii termice si sanitare, traverseaza o perioada favorabila a activitatii pe piata locala, in contextul dezvoltarii pietei de instalatii. Laurentiu Chiriac, Head of Building Solutions REHAU Romania, estimeaza ca acest trend se va mentine cel putin pana in 2025, cu accent pe cererea de produse smart, tot mai performante si cu eficienta energetica ridicata. Divizia Building Solutions livreaza pe piata solutii complete pentru instalatii sanitare si termice, dar si pentru canalizari si industriale. Instalatiile sanitare Rautitan sau cele pentru incalzirea in pardoseala Rautherm S sunt unele dintre cele mai apreciate solutii REHAU in aceasta categorie.
Grupul REHAU are o istorie de 25 de ani in Romania si are, in prezent, 86 de angajati la nivel national. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 202,2 milioane de lei si un profit de 6,5 milioane de lei, in 2020. In prezent, compania dezvolta un hub regional in Sibiu, investitie estimata la 10 milioane de euro, proiect ce va fi finalizat in 2022.
 
- Cum vedeti dezvoltarea pietei locale de instalatii termice/ sanitare si ce perspective sunt in domeniu?
- In ultimul an, am observat o tendinta de temperare a cresterii pietei de instalatii, comparativ cu anii anteriori. Totusi, ne asteptam ca in orizontul de timp 2022-2025 sa avem de-a face cu un trend pozitiv in aceasta zona. Din punct de vedere cantitativ, 2021 a venit cu o crestere a cererii de echipamente, datorata majorarii cu 28% fata de anul precedent a numarului de autorizatii de construire in primele noua luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Din punct de vedere calitativ, putem vedea o evolutie pozitiva in zona produselor care ofera confort sporit, atat in zona clientilor casnici, cat si in ceea ce-i priveste pe dezvoltatori, care investesc mai mult in locuinte smart. Piata de instalatii se dezvolta, in continuare, pe segmentul premium. In contextul pandemic, in care am inceput sa petrecem tot mai mult timp acasa, clientii aleg tot mai des solutii smart, care sa-i ajute sa-si optimizeze costurile, dar si pentru a preveni eventuale avarii la instalatiile din locuinta. Asadar, in noul context, produsele smart nu se rezuma doar la mobilitate si accesibilitate, ci si la eficienta si economisire. Astfel, dezvoltarea functionalitatilor anumitor produse a devenit un criteriu de diferentiere pe piata instalatiilor. REHAU vine deja in intampinarea clientilor cu produse 3in1 si chiar 4in1, cum este bateria pentru chiuveta Re.Source, care redefineste conceptul de "apa de la robinet", facand din aceasta o resursa care poate fi consumata la orice ora, in orice forma posibila - apa filtrata, racita, fierbinte sau carbogazificata - prin simpla apasare a unui buton. In acest fel, Re.Source elimina consumul de plastic si reduce cu 81% cheltuielile anuale pentru apa.
- Ramanand putin in zona eficientei, cum se manifesta trendul de performanta energetica in cererea de produse REHAU?
- Eficienta energetica a cladirilor se bucura de o atentie deosebita in ultimii ani, mai ales pe piata de instalatii, iar cresterile de costuri cu energia pe care deja le vedem ii determina pe oameni sa se orienteze tot mai mult catre solutii care sa raspunda acestui trend. Sistemele de racire si incalzire de la REHAU economisesc cu pana la 25% mai multa energie comparativ cu sistemele traditionale de incalzire pe gaz. Acestea sunt potrivite atat in sectorul rezidential, cat si in cladirile de birouri sau industriale, si raspund orientarii consumatorului spre tehnologia smart de ultima generatie, astfel ca intregul sistem poate fi controlat cu termostatul inteligent Nea Smart 2.0, care invata comportamentul utilizatorului fata de sistemul de incalzire-racire si se auto-regleaza, reducand considerabil consumul de energie.
In actualul context, implicatiile de ordin sanitar se reflecta si asupra instalatiilor din locuinta, motiv pentru care inregistram o crestere a cererii pentru sistemele de filtrare a aerului, locale sau centralizate. REHAU vine cu o solutie optima si pe acest segment, prin sistemul Awadukt Thermo. De asemenea, tot din punct de vedere sanitar, REHAU raspunde cerintelor actuale prin calitatile sistemului pentru apa potabila Rautitan si filtrele de apa Re.Fine. Nu in ultimul rand, preventia se bucura de o atentie sporita din partea constructorilor si clientilor casnici, solutia pentru controlul inteligent al apei - Re.Guard - ajutand la reducerea semnificativa a consecintelor pagubelor provocate de apa. Detectorul se instaleaza foarte usor pe conducta, iar cu aplicatia Re.Guard utilizatorul controleaza conducta de apa de pretutindeni si primeste notificari in timp real in caz de anomalii.
 
 
- Cum vedeti problematica scumpirii energiei si cum pot contribui solutiile REHAU la scaderea consumului?
- Evolutia costurilor cu energia genereaza o atentie sporita, atat a consumatorilor mari, cat si a celor casnici, in ceea ce priveste implementarea unor solutii de optimizare a sistemelor existente sau schimbarea acestora cu sisteme de ultima generatie, care sa ii ajute sa reduca aceste costuri in continua crestere. REHAU raspunde cererii de solutii economice in zona de climatizare a casei. Vorbim aici despre incalzirea in pardoseala si automatizarea, prin sistemul Rautherm Speed sau termostatul Nea Smart 2.0. Utilizarea acestor doua solutii puse la dispozitie de REHAU Building Solutions conduce la reducerea cu pana la 25% a consumului fata de solutiile clasice de climatizare. Mai mult, acest consum poate scadea, suplimentar, cu inca 10-12%, in cazul in care sistemul de incalzire este completat cu un sistem de racire in tavan. Acesta din urma aduce un climat mai sanatos decat cel oferit de aparatele clasice de racire, pentru confort sporit in locuinta. Cea mai eficienta solutie pe care o poate asigura REHAU este reprezentata de sondele de adancime de pana la 240 m - REHAU Raugeo PeXa Green, care functioneaza optim in regim de free cooling. Pe timp de vara, sonda scoate apa la 10 grade, ideala pentru a raci orice incapere. Alaturi de Awadukt Thermo, care aduce in casa aer proaspat, racit la 16 grade, acestea sunt cele mai eficiente solutii REHAU pentru racirea casei, cu un consum energetic minim.
 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte pentru care livrati solutii de instalatii?
- Pe segmentul industrial oferim o diversitate de solutii, cum ar fi: incalzirea gazonului pe stadioane nationale de top, extragerea caldurii din sol pentru incalzirea cladirilor de birouri, sau incalzirea halelor si asistenta proceselor tehnologice in diverse fabrici. Printre proiectele care utilizeaza solutiile REHAU amintim: ansamblurile 21 Residence, Aqua City si Amber Garden din Bucuresti/Ilfov, Azoria in Cluj-Napoca, Vivalia in Timisoara sau Conest in Iasi. De asemenea, REHAU a livrat sistemele sale si pentru centrul logistic Materom, din Targu Mures.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
DRS
GEWISS
MAKITA
SSAB
Acvatot 2019
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
CDS
Arduro
quadratum
BogArt
concelex
VEGO
noark
EURO BUILD
rigips
ELECTROGRUP
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<