CONFIDEX: 75% dintre manageri declara ca vor fi afectati de masurile fiscale |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 08 Nov 2023 12:07 |
Increderea managerilor romani in economie a scazut, in al doilea semestru din acest an, pana la 48.1, nivel mediu apropiat de cel inregistrat la inceputul anului trecut (44,4), potrivit celor mai recente rezultate ale studiului Confidex S2 2023, publicate de Impetum Group.
Scaderea nivelului de incredere vine pe fondul noilor masuri fiscale si al asteptarilor de stagnare a evolutiei economiei nationale. Cele mai pesimiste sectoare sunt agricultura (45), industria (47,4), constructiile si comertul (ambele cu 47,8). La polul opus, sectoarele cele mai optimiste sunt energia (50,7), IT-ul (50,4) si serviciile (49,8).
Potrivit studiului Confidex din semestrul al doilea 2023, principala ingrijorare a managerilor romani este legata de noile masuri fiscale si de cresterea taxelor, 31% dintre oamenii de afaceri participanti declarandu-se ingrijorati in acest sens. Totodata, 36% dintre managerii participanti la studiu estimeaza ca afacerile lor vor fi afectate intr-o mare si foarte mare masura, in timp ce 39% se pregatesc pentru un impact mediu. Doar 21% dintre manageri au declarat ca masurile fiscale ii vor afecta intr-o masura mica, foarte mica sau deloc.
Care sunt asteptarile managerilor pentru urmatoarele 6 luni?
Dupa masurile fiscale, alte ingrijorari ale antreprenorilor romani pentru urmatoarele sase luni, conform studiului Confidex S2 2023, sunt lipsa capitalului de lucru si a cash flow-ului (15% dintre respondenti, in avans puternic de la 5% la inceputul anului), cresterea costului cu materia prima si utilitatile (12%, de la 9%), scaderea vanzarilor, reducerea numarului clientilor si a comenzilor (28%, in crestere usoara de la 27%, in primul semestru al acestui an) si lipsa fortei de munca (15%, care e, insa, in scadere de la 27%).
In ceea ce priveste perspectiva asupra economiei nationale in urmatoarele sase luni, peste 60% dintre manageri considera ca aceasta se va inrautati si se pregatesc deja pentru conditii mai dificile de lucru, sau chiar de o recesiune, care ar urma trendul pietelor din regiune si zona euro.
Companiile mai mari sunt mai optimiste
Cu toate ca impactul general al noilor masuri fiscale este perceput in termeni negativi, la nivel individual situatia este mai ponderata, arata datele CONFIDEX. Nivelul indicelui de incredere este diferit in functie de dimensiunea companiei: cu cat cifra de afaceri este mai mare, cu atat managerii sunt mai optimisti. Business-urile cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro au un indice de 51,2, cu aproape 12% peste indicele reprezentativ pentru firmele cu o cifra de afaceri intre 100.000 si un milion de euro, situat la 45,8.
"Rezultatele Confidex reflecta din nou, intr-o maniera realista, starea de spirit din economia romaneasca. Daca in editiile anterioare vorbeam de o serie de factori care le ascuteau simturile managerilor romani, precum pandemia, razboiul din Ucraina, inflatia sau criza fortei de munca, de aceasta data, noutatile fiscale si-au pus amprenta asupra perceptiei si a asteptarilor managerilor. Optimismul din prima parte a acestui an s-a disipat, lasand loc precautiei. Cu toate acestea, daca privim segmentat, se observa ca valoarea indicelui starii de spirit a managerilor care conduc marile companii, cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, este cu peste 10% mai mare decat in companiile cu afaceri mai mici de 1 milion de euro. Aceste cifre indica un grad de stabilitate mai mare a afacerilor mari in fata incertitudinilor mediului. Este un semnal care indica nevoia de investitii in directia consolidarii pozitiei in piata pentru companiile care au ca obiective strategice dezvoltarea si scalarea”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Ce oportunitati vad totusi managerii romani in vremuri tulburi?
In acest context economic, 55% dintre oamenii de afaceri romani se declara deschisi sa exploreze surse de finantare alternative, dincolo de modalitatile interne de finantare (reinvestirea profitului sau injectii de capital din partea actionarilor). Controlul costurilor si reorganizarea reprezinta, de asemenea, o oportunitate pentru 10% dintre manageri, la egalitate cu accesarea fondurilor europene.
In conditiile in care pentru un sfert dintre managerii participanti la studiu accesul la creditare este problematic, acestia sunt deschisi catre alte surse de finantare precum fondurile de investitii, business angels sau alti antreprenori, orientati spre a investi in companii deja infiintate. Studiul CONFIDEX arata ca 80% dintre manageri au o parere buna si foarte buna despre aceste surse de finantare a afacerilor.
“De fiecare data cand economia noastra se confrunta cu dificultati, companiile sunt puse in situatia nu doar de a se adapta, ci si de a descoperi noi oportunitati, care nu existau sau nu erau foarte vizibile in perioadele de acalmie. Este nevoie mai mult decat oricand sa discutam despre mecanisme de antifragilitate pentru antreprenoriatul romanesc care, la orice unda de soc, este mult mai putin rezilient decat marile multinationale. De aceea, nevoia de finantare si de dezvoltare a afacerilor romanesti deschide calea catre explorarea unor surse alternative de finantare care pot acoperi necesitatile managerilor mai ales in aceste perioade in care economia este tensionata”, a mai spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Alte oportunitati vizate de managerii romani sunt, potrivit celui mai recent studiu CONFIDEX, cresterea cererii de piata (18% dintre manageri, comparativ cu 15% in semestrul 1 2023), diversificarea produselor si dezvoltarea (15%, in crestere de la 9%) si accesul mai facil la piete si extinderea internationala (in scadere de la 19% la 11%).
Confidex este singurul studiu longitudinal din Romania menit sa masoare increderea managerilor romani in economie si sa decripteze provocarile cu care se confrunta mediul de business local. Ajuns la editia cu numarul 9, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.
Realizat de Impetum Group, studiul ofera, de peste 3 ani, o imagine clara asupra perceptiilor oamenilor de afaceri din Romania. Extrapoland tendinte, compania pune la dispozitia celor interesati un instrument care ii ajuta sa inteleaga mai bine vremurile in care traim si sa ia decizii corecte si bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business si societatii in general.
Peste 2.500 de antreprenori si executive C-Level au contribuit, in 9 editii Confidex, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia romaneasca, atat de valoroase in vremuri incerte, cum sunt cele pe care le traversam in prezent.
|