De ce sistemele de profile VEKA de Clasa A nu pot fi clasificate drept "termopane"? |
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 23 Feb 2024 12:35 |
In Romania, termenul „termopane” a fost adoptat brusc, s-a integrat rapid in limbajul cotidian si s-a extins intr-o maniera atat de vasta incat, in prezent, este rar intalnita utilizarea denumirilor precum ferestre termoizolante sau usi termoizolante in vocabularul uzual. Cand se vorbeste despre o companie de tamplarie PVC este comun sa se refere la aceasta ca la o „firma de termopane”. Similar, un tehnician care instaleaza sisteme termoizolante este frecvent descris ca lucrand in domeniul „termopanelor”, iar inlocuirea ferestrelor cu unele noi este adesea exprimata prin formularea de a „trece la termopane”. Acest termen a devenit, prin urmare, un sinonim pentru ferestre sau usi noi, fabricate din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Desi utilizarea acestui termen este comoda, este important de subliniat de ce denumirea este tehnic inexacta si motivele pentru care sistemele VEKA de Clasa A nu pot fi clasificate drept „termopane”.
Ce inseamna termopan
Conform DEX, termopan inseamna suprafata vitrata, rezistenta la vant, foc si substante chimice, care asigura izolarea termica si fonica si care se monteaza la ferestre sau la usi. Acesta este un prim indiciu ca termenul se refera doar la o componenta a usilor si ferestrelor, nu la tot ansamblul. Mergand mai departe, descoperim ca termopan vine de la thermopane, o inventie brevetata in SUA de Charles D. Haven inca din 1936. Aceasta inventie a devenit in 1941 marca inregistrata a Libbey Owens Ford Glass Co., iar de atunci a castigat in popularitate si a evoluat constant, devenind o solutie omniprezenta la ferestrele si usile termoizolante de astazi.
Ca sa elucidam misterul, thermopane (termopan) se refera la doua foi de sticla, dispuse paralel, cu spatiu intre ele, si prinse cu o rama metalica. Inca de atunci, termopanul promitea reducerea costurilor cu incalzirea unei cladiri cuprinse intre 46% si 60%, in comparatie cu o ferestre de aceleasi dimensiuni, dar prevazute cu o singura foaie de sticla. Asa cum spuneam, termopanul a evoluat, devenind astazi ceea ce specialistii in tamplarie PVC numesc pachet de geam termoizolant. Acest pachet modern are doua sau trei foi de sticla, ajunge la o grosime totala de pana la 52mm si ofera extra optiuni de crestere a eficientei termice precum tratarea LOW-E sau umplerea spatiului dintre geamuri cu gaz inert (Argon sau Krypton). Fiind destul de grele, aceste pachete trebuie instalate in profile rezistente, care nu se rup si nu se deformeaza, iar pentru ca inchiderea sa fie mereu etansa, ele au nevoie de asamblare si montaj realizate cu profesionisti.
Ce face VEKA
Pe scurt, VEKA este liderul global in sectorul de productie al profilelor PVC exclusiv de Clasa A pentru ferestre si usi termoizolante. Grupul german investeste de peste 50 de ani in inovatie, productie responsabila, testare si economie circulara, oferind in prezent sisteme de profile PVC pentru ferestre termoizolante cu eficienta ridicata si durata de viata estimata la 50 de ani.
Mai exact, profilele PVC de Clasa A fabricate de VEKA reprezinta coloana vertebrala a unei ferestre sau usi termoizolante. Multumita peretelui exterior de 3mm, retetei proprii de PVC, testelor riguroase si a controlului calitatii, profilele VEKA ofera stabilitate pe termen lung acestor elemente si garanteaza inchiderea mereu etansa. De ce este important profilul daca pachetul de geam este cel care izoleaza termic? Pentru ca nici cel mai eficient pachet de geam nu compenseaza pierderile datorate unui profil curbat, care lasa curentul de aer, zgomotul si ploaia sa intre intr-o incapere.
Pentru ferestre termoizolante, sistemele oferite de VEKA sunt SOFTLINE 82, SOFTLINE 76 si SOFTLINE 70AD. Acestea au minim 5 camere de izolare termica in toc si cercevea, sunt rigidizate cu armatura continua din otel zincat cu grosime de min. 1,5mm, sustin pachete de geam cu doua sau trei foi de sticla, pot fi personalizate in peste 50 de folieri si pot fi placate cu aluminiu la exterior. Ceea ce le diferentiaza in mod special sunt adancimea constructiva (82mm – 76mm – 70mm) si valorile maxime de eficienta termica pe care le pot atinge cu pachete de geam performante (0,67 W/m²K – 0,75 W/m2K – 1,0W/m²K). Dupa cum se poate intui, varful de gama este SOFTLINE 82. Sistemul are o configuratie cu 7 camere in toc si 6 in cercevea, dispune de garnitura mediana, poate fi personalizat cu tehnologia SPECTRAL si indeplineste cele mai exigente cerinte de eficienta termica, mai exact, SOFTLINE 82 poate fi instalat chiar si in casele pasive.
La capitolul usi din sticla, cele mai noi optiuni VEKA din aceasta gama sunt sistemele VEKAMOTION 82MAX si VEKAMOTION 82. Cu adancime constructiva de 82mm si pereti exteriori de 3mm, cele doua sisteme pot sustine fara probleme vitraje cu 3 foi din sticla si pot fi actionate cu usurinta multumita deschiderii culisante cu actionare prin ridicare. Ambele dispun de intreaga paleta de personalizari VEKA (50 folieri, placare cu aluminiu la exterior si tehnologia VEKA SPECTRAL), asigura eficienta ridicata cu pachetul de geam potrivit (coeficient transfer termic pana la 0,78 W/m²K) si pot deschide privelisti largi si termorezistente atat pentru constructii noi, cat si pentru apartamente sau case in care se simte nevoia unui upgrade.
In plus, pe langa profile PVC, folieri si placari cu aluminiu, care se ridica la cele mai inalte standarde germane si internationale, VEKA a dezvoltat si o retea de parteneri formata din companii certificate de grupul german. Aceasta retea de companii producatoare de ferestre si usi termoizolante este sustinuta de VEKA prin logistica, instrumente digitale precum Digital Building Solutions (DBS) si sesiuni de pregatire profesionala continua. Astfel, VEKA se asigura ca beneficiarii primesc nu doar profile PVC de cea mai buna calitate, ci ferestre si usi termoizolante, produse si montate de profesionisti in domeniu.
Deci, termopanul nu este fereastra eficienta termic, nu este nici pachetul de geam contemporan si in niciun caz nu este sistem VEKA. Termopanul a fost o inventie care a dus la ferestrele termoizolante de astazi, iar VEKA este compania care produce profile PVC de Clasa A pentru ferestre si usi care nu au nevoie de reparatii.
*** Articol publicat de specialistii companiei VEKA.
|