Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Ing. Razvan Parlapan: Proiectantii au un rol esential in promovarea produselor DNSH
Ing. Razvan Parlapan: Proiectantii au un rol esential in promovarea produselor DNSH
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 19 Dec 2024 06:15
Proiectantii din domeniul constructiilor, fie arhitecti sau ingineri, au un rol definitoriu in promovarea materialelor care respecta principiul DNSH (Do No Significant Harm) ori cerintele de calitate, spune ing. Razvan Gabriel Parlapan, manager de proiect si fondatorul biroului de proiectare si consultanta omonim, cu o experienta de 15 ani in domeniu. Specialistul observa insa ca pe santiere exista si executanti sau diriginti de santier care nu sunt pusi in tema cu legislatia in domeniu in ceea ce priveste eficienta energetica si solicita foarte des clarificari ori sprijin din partea proiectantilor. De asemenea, proiectantii se confrunta cu dificultati in asigurarea asistentei tehnice de specialitate pentru ca executantii nu cunosc in totalitate ce reprezinta munca integrata si urmaresc doar realizarea lucrarilor sumare, sau principale, precum si un timp de executie cat mai mic. In ansamblu, ing. Razvan Gabriel Parlapan estimeaza ca piata de proiectare si constructii evolueaza din punct de vedere calitativ, chiar daca inca sunt multe imbunatatiri care pot fi aduse acestor activitati. 
In continuare, specialistul a oferit mai multe detalii despre domeniul in care activeaza, provocarile si oportunitatile acestuia, dar si despre perspectivele din domeniul constructiilor.

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce se prefigureaza pentru 2025?
- In ceea ce priveste activitatile de management de proiect, anul 2024 activitatea de proiectare pentru biroul nostru a fost la un nivel scazut, fata de nivelul din 2023, in schimb o serie de proiecte realizate anterior au intrat in etapa de executie lucrari, sens in care am fost obligati sa acordam asistenta tehnica varianta pentru mai multe santiere in lucru. Putem spune ca activitatea este destul de redusa in ceea ce priveste proiectele noi, o serie de oferte transmise nefiind adjudecate, avand in vedere constrangerile economice. 
Pentru anul 2025, estimam o usoara crestere a activitatii de proiectare, dar numai din semestrul al doilea, dat fiind contextul national si mai ales absorbtia fondurilor externe nerambursabile, avand in vedere faptul ca proiectele de investitii publice se bazeaza pe aceste tipuri de resurse financiare.

 
- La ce proiecte lucrati, in acest moment, si ce caracteristici de proiectare distinctive au acestea?
- In acest moment, lucram la proiecte de reabilitare energetica a unor cladiri de utilitate publica, ce urmeaza a fi propuse spre finantare prin Programul Regional 2021-2027, in care beneficiarii doresc sa se alinieze la cerintele legislative actuale in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice si punerea in siguranta a fondului construit. Proiectele pe care le derulam in prezent au referinta nationala, fiind localizate cu precadere in judetele Tulcea, Constanta si Brasov, iar caracteristicile pentru fiecare proiect depind de obiectivele specifice si generale impuse prin ghidurile de finantare, ori tema de proiectare. 

 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Piata constructiilor, in special proiectarea constructiilor si instalatiilor, consider ca in anul urmator va avea o evolutie usor crescatoare, daca nu chiar va stagna, pentru ca la nivel national sunt multe obiective de investitii, demarate cu 2-3 ani in urma, doar ca indicatorii tehnico-economici au cunoscut diferite modalitati de modificare, fiind absolut necesar a se receptiona complet toate categoriile de lucrari. 
Mai mult, pentru lucrarile aflate in executie, proiectantii se confrunta cu dificultati tehnice in ceea ce priveste asistenta tehnica de specialitate pentru ca executantii nu cunosc in totalitate ce reprezinta munca integrata, si urmaresc doar realizarea lucrarilor sumare, sau principale, ori cu un timp de executie cat mai mic. 

 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura/ proiectare/ consultanta de profil, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- Prin proiectele realizate, constructiile devin reziliente si prietenoase cu mediul, inteligente si conforme cu normele la securitatea la incendiu, sens in care consider ca tendintele in domeniul arhitecturii si instalatiilor aferente sunt pe un vector de directie ce atinge indicii normelor europene. 
Proiectantii de specialitate, fie arhitecti sau ingineri, au un rol definitoriu in promovarea materialelor care respecta principiul DNSH, ori cerintele de calitate care trebuie respectate pentru a obtine cladiri eficiente. 
Observam, insa, un fapt ce nu este in regula pe santierele pe care le coordonam, in sensul ca executantii ori dirigintii de santier nu sunt pusi in tema cu legislatia in domeniu in ceea ce priveste eficienta energetica si solicita foarte des clarificari ori sprijin din partea proiectantilor. 

 
- Care sunt principalele dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada? Care credeti ca vor fi provocarile si oportunitatile anului 2025?
- Cele mai mari dificultati le avem cu proiectele care au fost elaborate acum doi sau trei ani si abia acum sunt scoase la licitatie. In timpul implementarii se descopera anumite neconcordante, dat fiind ca sunt cladiri existente si sunt foarte multe categorii de lucrari neprevazute. 
Provocarile pentru anul 2025 constau in stabilirea unor tendinte clare de proiectare si executie, servicii achizitionate la pachet de catre beneficiari. 
Oportunitatile sunt exclusiv cele pe care ni le cream noi, prin faptul ca suntem mereu seriosi cu fiecare beneficiar/ client. 
Pentru perioada 2025-2023, avem obiective clare de management pentru activitatea proiectare, tinand pasul cu evolutia acestui sector de activitate. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
concelex
rigips
CDS
EDIT-Structural
strabag nivel 1
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
AED
VEGO
quadratum
konsent
leviatan
DRS
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
BogArt
EURO BUILD
Ubitech
MAKITA
GEWISS
SIGM
ELECTROGRUP
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<