Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - BRASOV: Un parc de peste 7 hectare va fi amenajat pe fosta platforma IUS
BRASOV: Un parc de peste 7 hectare va fi amenajat pe fosta platforma IUS
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2023 11:39
Cel mai mare parc al Brasovului ar putea fi amenajat pe fosta platforma industriala IUS - Lubrifin - Lemexim, a anuntat primarul Allen Coliban. Amenajarea acestui parc, pentru care se afla in elaborare studiul de fezabilitate, beneficiaza si de un context favorabil realizarii investitiei, respectiv expirarea PUZ-ului, care prevedea o dezvoltare cu accent pe construirea de blocuri si spatii comerciale.
"PUZ-ul care permitea dezvoltarea de blocuri a expirat si brasovenii trebuie sa stie ca facem parc pe platforma IUS. Va dura. Cat va dura, asta vom putea sa stim mai sigur spre finalul verii, cand vom receptiona studiul de fezabilitate. Suntem intr-o zona de pionierat, atat noi, cat si alte municipalitati. Dau exemplul Clujului, care a inceput astfel de demersuri in 2011 si inca nu le-au finalizat, pentru ca exista litigii in instanta. Noi, in schimb, am pregatit acest proiect pe doua scenarii, astfel incat sa luam in calcul si o colaborare cu dezvoltatorii, o colaborare care ar putea sa scurteze foarte mult din timpul necesar acestei interventii, acestei amenajari, si totodata sa scada costurile pentru municipalitate", a precizat primarul Allen Coliban.
 
 
Amenajarea parcului are la baza un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local, care stabileste inclusiv care sunt "zonele rosii", adica cele cu o densitate foarte mare de populatie si care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platforma industriala de pe strada Harmanului ar asigura un spatiu de agrement pentru plimbari, liniste, aer curat pentru brasovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.
In prezent, se lucreaza la elaborarea studiului de fezabilitate, care va oferi solutiile optime pentru amenajarea acestui parc, dimensiune si costuri. Avand in vedere ca toata suprafata acestei platforme este detinuta de proprietari privati, primaria a inceput demersurile pentru a gasi solutia optima pentru ca suprafata parcului sa devina domeniul public, fie in urma unei intelegeri cu proprietarii, fie prin expropriere. In paralel se va lucra la elaborarea unui nou PUZ, care va include si acest parc.
 
 
"Exista aceste discutii, exista si un termen de un an de zile maxim in care sa vina dezvoltatorii cu o propunere de masterplan de la care sa decidem si sa elaboram un nou Plan Urbanistic Zonal, o propunere de masterplan care sa aiba in centrul acestei platforme un mare parc. In paralel, noi avem un studiu de fezabilitate in lucru, care, de indata ce va fi receptionat, deschide perspectiva si posibilitatea municipiului sa cumpere terenul prin expropriere, aceasta fiind varianta cea mai ieftina de achizitie a terenului. Sunt parcele de teren care la ora actuala sunt proprietate privata. Avem cele doua cai: ori expropriem si ajunge proprietate publica, ori colaboram cu dezvoltatorii, astfel incat in mijlocul acestei parcele sa fie un parc mare, iar parc mare nu putem accepta altceva mai mic de 7 hectare, care este suprafata celui mai mare parc din Brasov la ora actuala. Vrem, la IUS, sa avem cel mai mare parc al Brasovului", a declarat primarul Allen Coliban.
 
 
"Vom merge pe cele doua scenarii pe care ni le-am propus, acela de a colabora in continuare cu dezvoltatorii, in care fiecare sa stabileasca cote parti de predare a suprafetelor pentru un parc central. Vom lucra impreuna cu urbanistii vizavi de indicii urbanistici, astfel incat sa putem mari coeficientul de utilizare si micsora procentul de ocupare, iar ei sa isi poata dezvolta in continuare si valorifica proprietatile pe care le au, dar in acelasi timp orasul sa beneficieze de un parc. Scenariul 2 este acela in care nu vom ajunge la o intelegere cu dezvoltatorii si vom fi nevoiti sa apelam la o procedura de a stabili utilitatea publica a acestui parc si sa procedam la exproprieri", a explicat si arhitectul sef al municipiului, Dragos Oprea.
 
Primaria Brasov mai are in derulare, in diferite faze, alte 4 proiecte de amenajare de parcuri in municipiu:
  • amenajare unui parc in zona Cetatuii, pe o suprafata de 7 ha, aflat in faza de obtinere avize pentru finalizarea SF-ului;
  • amenajare parc in Bartolomeu, pe str. Lanii, pe o suprafata de 6 ha, proiect in aflat in etapa de obtinere avize pentru finalizarea SF-ului;
  • amenajare unui parc in zona Avantgarden - Bartolomeu; primaria a atribuit contractul pentru realizarea SF-ului;
  • amenajarea unui parc in zona Tractorul, zona noua. Primaria a obtinut un certificat de urbanism si este in faza de pregatire a documentatiei pentru achizitia SF.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
siniat
rigips
quadratum
BogArt
noark
Acvatot 2019
theda mar
Ubitech
strabag nivel 1
konsent
concelex
ness project
Arduro
SSAB
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
CDS
CONCEPT STRUCTURE
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander