CET Oradea 1, inlocuit cu investitii de 35 milioane euro, prin programul Termoficare |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 17 Iul 2020 10:08 |
Viceprimarul Mircea Malan a prezentat detaliile unui proiect foarte important pentru sistemul de incalzire al orasului, proiect care a si fost aprobat azi in sedinta Consiliului Local.
Este vorba de proiectul prin care s-au actualizat indicatorii tehnico-economici rezultati din studiul de fezabilitate revizuit pentru investitia „Unitate de productie de cogenerare de inalta eficienta pentru inlocuirea blocului 1 existent".
„Acest bloc 1 este singurul care a ramas din vechea instalatie termica a orasului. La momentul de fata, blocul este depasit fizic si moral, prin urmare se impune inlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic catre oradeni. Practic se vor achizitiona 4 motoare termice cu functionare pe gaze naturale, cu capacitate electrica totala de 25 MW si doua cazane de apa fierbinte cu capacitatea de 25 MW fiecare. De-a lungul timpului am avut multe pierderi in retea, dar mare parte din ele au fost inlaturate prin investitiile pe care le-am facut. Atunci cand capacitatea de productie va fi in intregime reabilitata, se vor reduce semnificativ si pierderile in sistem", a precizat viceprimarul Mircea Malan.
Astfel, se va inlocui grupul energetic G1 din CET Oradea cu motoare termice pe gaze naturale cu functionare in regim de cogenerare si doua cazane de apa fierbinte. Aceasta unitate de cogenerare de inalta eficienta este o alternativa fezabila care poate sa asigure productia de energie utila dupa scoaterea din functiune a Grupului de cogenerare existent, care se afla la sfarsitul perioadei de viata.
Dupa cum se stie, centrala electrica de termoficare CET Oradea a fost pusa in functiune din anul 1966, cazanul avand peste 320.000 de ore de functionare, iar turbina peste 310.000 ore de functionare. Prin urmare, echipamentele blocului 1 prezinta o uzura avansata care nu mai asigura siguranta in exploatare.
Investitia va fi realizata in cadrul programului guvernamental „Termoficare", implementat in perioada 2019 - 2027, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 53/2019. Finantarea investitiei se realizeaza din surse de la bugetul local si bugetul de stat. Cel putin 15% vor fi asigurate din surse de la bugetul local si pana la 85% de la bugetul de stat.
Valoarea totala a investitiei este de 167.781.838 lei (cu TVA), iar investitia va fi esalonata pe doi ani. Durata proiectului se va intinde pe doi ani, din care durata de executie a lucrarilor pe santier este de 24 de luni.
|