Agenda Constructiilor
Sambata, 05 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Info-Santiere - Guvernul a aprobat reluarea lucrarilor la amenajarea Hidroenergetica de la Rastolita
Guvernul a aprobat reluarea lucrarilor la amenajarea Hidroenergetica de la Rastolita
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 04 Apr 2025 12:20
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de de ieri, Hotararea de Guvern privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier national a terenului in suprafata de 37,5 ha, de catre Hidroelectrica SA, pentru realizarea lucrarilor de amenajare a hidrocentralei Rastolita. Cele peste 37 de hectare vor fi scoase definitiv din fondul forestier national fara compensare, cu defrisarea a 30,7 ha de vegetatie forestiera, conform acordurilor de mediu emise de autoritati. Amenajarea Hidroenergetica Rastolita este un proiect de interes national destinat producerii de energie electrica si gestionarii resurselor de apa in nord-estul judetului Mures.
"Amenajarea Hidroenergetica Rastolita intra in linie dreapta si pune Romania pe directia unui sistem energetic mai verde si mai independent. Dupa mai bine de un an si jumatate de eforturi si piedici, obiectivul din judetul Mures inceput in '89 a facut ultimul pas catre reluarea lucrarilor, care au fost sistate la un stadiu de realizare de 89%. Cu o productie de energie anuala estimata la 120 GWh, Amenajarea Hidroenergetica Rastolita va avea un rol mult asteptat de sistemul energetic national. Am gasit calea de mijloc, adica investitii cu respectarea si protejarea naturii, si am mers inainte, de fiecare data, punand interesul national, interesul romanilor, mai presus de orice. A avea un sistem energetic mai puternic, capabil sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei si sa ofere cetatenilor acces la energie sigura si accesibila, inseamna a respecta si a proteja interesul national", a subliniat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.
Proiectul asigura utilizarea complexa a debitelor raului Mures si ale afluentilor sai, contribuind atat la productia de energie regenerabila, cat si la alimentarea cu apa a localitatilor din zona. Conceptia initiala a fost realizata inainte de 1989, iar in 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat si a ajustat traseul aductiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv.
Pe langa productia de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundatii si regularizarea debitelor raurilor. Amplasata pe valea raului Rastolita, acumularea colecteaza apele mai multor paraie prin doua aductiuni secundare, deviate apoi in raul Mures. Implementarea proiectului se aliniaza strategiilor nationale si europene privind energia regenerabila si protectia mediului, consolidand eforturile Romaniei in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si utilizarea sustenabila a resurselor naturale.
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
BogArt
noark
Arduro
KADRA
SSAB
MCA
EDIT-Structural
quadratum
GEWISS
theda mar
Eco Garden Construct
MAKITA
leviatan
ELECTROGRUP
Ubitech
concelex
strabag nivel 1
AED
CDS
VEGO
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<