MDLPA: Finantare de 317 milioane lei pentru restaurarea Palatului Universitatii |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 11 Mar 2022 13:09 |
Cea mai mare investitie in infrastructura educationala si in restaurarea cladirilor monument istoric a Ministerului Dezvoltarii a fost demarata astazi, anunta ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, Cseke Attila, dupa semnarea contractului de executie pentru restaurarea Palatului Universitatii din Bucuresti.
”Acesta este cel mai mare proiect din domeniul cultural si educational pe care il va implementa Ministerul Dezvoltarii. Am asigurat o finantare in valoare de peste 317 milioane de lei pentru acest proiect”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Universitatea din Bucuresti este una dintre cele mai importante institutii de invatamant si cercetare din Romania, iar in locatia ce se va reabilita complet functioneaza, in prezent, 7 dintre cele mai vechi si mai prestigioase facultati: Chimie, Geografie, Geologie si Geofizica, Istorie, Limbi si Literaturi straine, Litere si Matematica si Informatica.
”Prin restaurarea cladirii, vom asigura conditii optime pentru studentii si profesorii acestei institutii de invatamant, dar vom valorifica si patrimoniul construit al Capitalei, prin conservarea acestui monument istoric”, a subliniat ministrul dezvoltarii.
Cladirea monument istoric, de importanta nationala, construita in stil neoclasic, intre 1857 – 1869, este situata in centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12. Institutia Universitatii din Bucuresti a fost infiintata in iulie 1864, iar procesul de modernizare vizeaza restaurarea si consolidarea cladirii si va include lucrari privind intregul ansamblu arhitectural, de la acoperis pana la detaliile decorative ale fatadelor, inclusiv punerea in valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioara, prin amenajarea unui spatiu muzeal, a detaliat ministrul.
Cseke Attila a adaugat: prin proiect se au in vedere consolidarea structurala a cladirii, refacerea invelitorii si inlocuirea elementelor din lemn degradate ale sarpantei (sau chiar inlocuirea acesteia), restaurarea fatadelor (inclusiv tamplaria exterioara), eliminarea umiditatii si a infiltratiilor, amenajarea curtii interioare, realizarea de modificari functionale si restaurarea finisajelor interioare.
|