RAFILA (PNRR): Cele 27 de spitale au studii de fezabilitate si unele proiect tehnic |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 16 Ian 2023 13:54 |
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie vor fi semnate contractele de finantare pentru unitatile medicale care vor fi finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). El a cerut sa fie facuta o singura licitatie si pentru proiectul tehnic, dar si pentru constructie, relateaza News.ro.
"Am acceptat pentru finantare obiective care sunt mature din punct de vedere al proiectelor. Toate au studii de fezabilitate, unele au si proiectul tehnic finalizat. Mai mult, pentru cele care nu au proiectul tehnic finalizat, recomandarea noastra a fost ca licitatia sa se faca o singura data si pentru proiectul tehnic si pentru constructie. Cu cat incadrarea in acest termen, care este destul de strans, avem in fata doar trei ani si patru luni din momentul in care vom reusi sa semnam contractele de finantare cu unitatile beneficiare. Am respectat toate termenele impuse de Comisia Europeana, la sfarsitul acestei luni vom adopta prin hotararea Guvernului Romaniei lista de 27 de obiective care s-au calificat. Asteptam in transparenta decizionala, asta este procedura. La sfarsitul acestei luni, inceputul lunii februarie putem semna contractele de finantare. Acum depinde foarte mult si de fiecare aplicant sa incerce sa evite proceduri prea lungi. Sigur, trebuie respectate cele legale, categoric, dar sa o faca in asa fel incat sa nu fie excesive si sa nu fragmenteze, de exemplu, proiectarea de constructie pentru ca lucrul acesta ar duce la prelungirea termenului", a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatii a explicat care au fost criteriile care au dus la alegerea unitatilor medicale finantate din PNRR.
"Sunt criterii care au tinut cont de mai multe lucruri. Ele au fost aprobate prin hotararea Guvernului Romaniei si o sa va dau doar doua exemple. Unul este legat de semnificatia competentei medicale, adica daca o institutie are influenta la nivel regional sau national, in mod evident primeste un punctaj mai mare pentru ca ea deserveste pacienti din zone mari ale tarii, nu este vorba de o unitate de interes local si in plus fata de aceasta sunt patologiile care sunt extrem de importante: oncologie, boli infectioase, pediatrie, neonatologie. Sunt doar cateva dintre ele, pentru ca adresabilitatea si nevoia acordarii de servicii medicale de inalta calitate pentru aceste patologii o consideram importanta. Ea a fost supusa dezbaterii publice, aprobata prin hotararea Guvernului Romaniei si am incercat sa avem criterii cat mai obiective care sa faca posibila alegerea acestor minim 25 de unitati care sa poata sa se incadreze in bugetul alocat prin PNRR pentru unitatile medicale spitalicesti", a explicat Alexandru Rafila.
Cele 27 de spitale care vor beneficia de finantare prin PNRR sunt:
|