Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - ANPM: Lucrarile de reabilitare de la planseul Piata Unirii, fara efect asupra mediului
ANPM: Lucrarile de reabilitare de la planseul Piata Unirii, fara efect asupra mediului
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 13 Nov 2024 12:03
Lucrarile de consolidare si reabilitare a planseului din Piata Unirii se vor desfasura fara impact asupra mediului, conform Deciziei etapei de incadrare emise de Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti (APM), ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica. Documentul a fost semnat de directorul executiv al agentiei, Simona Aldea, la sediul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).
"Conform documentatiei care a stat la baza solicitarii de emitere a acordului de mediu, adresata de Administratia Strazilor Bucuresti, din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, prin Primaria Sectorului 4, solutia vine cu imbunatatirea aspectului arhitectural si microclimatului din zona, prin prezenta unei suprafete suplimentare de apa pe zonele unde albia raului Dambovita va fi reamenajata", a spus presedintele ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru. 
Proiectul "Regenerarea spatiilor publice in zona Piata Unirii, prin realizarea lucrarilor de consolidare si reabilitare a planseului de acoperire a Raului Dambovita in Piata Unirii", avizat de APM Bucuresti, propune o interventie etapizata, constand in desfacerea completa si refacerea, intr-o solutie noua, a structurii de rezistenta, conform expertizei tehnice, inlocuirea rosturilor de dilatatie, refacerea hidroizolatiilor si a sistemului de drenare si de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier si a spatiilor verzi.
Conform aceleiasi documentatii, durata de viata a structurii in aceasta solutie va fi de 100 de ani, cu conditia efectuarii la timp a lucrarilor de intretinere si reparatii.
"Proiectul va avea in vedere etapizarea executiei in patru etape distincte successive, pentru a asigura functionalitatea si a afecta cat mai putin traficul auto si pietonal in zona Piata Unirii, astfel incat lucrarile sa nu afecteze spatiile de acces, statiile sau galeriile de metrou existente in subteran", a precizat directorul executiv al APM Bucuresti, Simona Aldea.
 
 
Lucrarile se vor desfasura etapizat
Lucrarile vor fi derulare etapizat, constand in desfacerea completa si refacerea, intr-o solutie noua, a structurii de rezistenta, conform expertizei tehnice, inlocuirea rosturilor de dilatatie, refacerea hidroizolatiilor si a sistemului de drenare si de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier si a spatiilor verzi.
Lucrarile prevazute in proiect constau, astfel, in:
• desfacerea straturilor rutiere, umpluturile de pamant din zona parcului Unirii, pavaje decorative, bazine de apa, hidroizolatii si rosturi existente pana la structura de rezistenta;
• transplantarea (pe cat posibil), dar si defrisarea arborilor din zona parcului Unirii;
• demolarea completa a planseului existent pana la nivelul terenului pentru culee si pana la nivelul albiei pentru pile;
• demolarea podurilor boltite din beton inglobate in planseu (Calarasi si Serban Voda);
• inlocuirea structurii existente cu o structura noua, moderna si performanta, care sa raspunda tuturor cerintelor de trafic, fiabilitatii si capacitatii de tranzit a debitelor de pe raul Dambovita.
Lucrarile aferente planseului, care ar urma sa se desfasoare pe parcursul a 24 de luni, vor urmari si marirea capacitatii de tranzitare a apelor fata de situatia actuala, realizarea unei platforme in vederea asigurarii lucrarilor de intretinere, mentinerea caminului de la nivelul carosabilului sau realizarea unuia nou pentru acces la sifoane, in zona parcului.
Suprafata de interventie va fi de 69.480 mp, din care suprafata de spatiu verde afectata va fi de 36.744 mp, iar aceasta va fi reamenajata in totalitate.
Pentru protectia antizgomot, amplasarea unor constructii provizorii ale santierului se va face in asa fel incat sa constituie ecrane intre santier si zonele riverane, si se vor utiliza panouri fonoabsorbante in vecinatatea locuintelor. De asemenea, in vederea limitarii disconfortului creat de praful provenit din excavatii, se vor utiliza materiale (folie de plastic, plasa etc.) pentru acoperirea pamantului excavat, pana la reutilizarea sau transportarea lui, dupa caz.
 
 
Expertiza tehnica a Planseului Unirii releva portiuni cu degradari de nivel tehnic V
Inlocuirea Planseului Unirii este o urgenta, iar amanarea acesteia reprezinta un risc la adresa sigurantei si a integritatii fizice a zecilor de mii de oameni care tranziteaza, zilnic, centrul Bucurestiului, dupa cum rezulta din cele mai recente completari ale expertizei tehnice, care a incadrat structura rutiera din centrul Capitalei in clasa tehnica IV din V posibile - nesatisfacator, cu unele portiuni incadrate chiar in clasa de risc maxim.
Conform expertilor, "este necesara inceperea cat mai repede posibil a lucrarilor de reabilitare/ consolidare/ inlocuire a podului, intrucat un colaps al structurii, nu neaparat general, dar foarte probabil local, este posibil sa se produca in orice moment, existand pericolul de cedare (prabusire). Cedarea sub trafic (…) poate atrage dupa sine flexibilizarea pana la rupere a placii de beton, cu consecinte incalculabile asupra circulatiei rutiere. Cedarea sub trafic a unor infrastructuri, fenomen care a fost deja amorsat, poate atrage colapsul general al structurii pe zonele in care infrastructurile au cedat".
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat ca va elibera autorizatia de construire in cazul Planseului Unirii dupa ce Primaria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate. 
 
 
Finantarea este asigurata si constructorii, desemnati
Pentru implementarea proiectului de refacere a Planseului, Guvernul Romaniei a acordat finantare in procedura de urgenta. Totodata, a fost atribuit si contractul de executie a lucrarilor, asocierii formate din companiile Constructii Erbasu (lider), Concrete & Design Solutions si Bog'Art, cu o valoare de 800 de milioane de lei. 
Contractul de executie a fost semnat si lucrarile sunt programate sa inceapa in anul 2025. Durata de executie este stabilita la 33 de luni (9 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru executie).
Din asociere mai fac parte, ca subcontractanti si terti, societatile Erbasu Edil Construct SA, Erbasu Total Construct SA, Aquaproiect, Concelex, CES Consulting Services, DP Proiect Instal, Prospect Drill, Invest Servicii Comerciale, Drum Concept si MC General Construct Alfa.
Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii a fost elaborata de asocierea Concrete & Design Solutions - Yardman - Bau Stark - Euro Building Ideea.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
DRS
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
rigips
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
CDS
SIGM
MAKITA
konsent
Arduro
quadratum
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
GEWISS
theda mar
BogArt
noark
AED
EDIT-Structural
EURO BUILD

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<