Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - Apa Canal SA Galati investeste in contorizare inteligenta si managementul retelelor
Apa Canal SA Galati investeste in contorizare inteligenta si managementul retelelor
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 07 Mai 2024 06:25
Apa Canal SA Galati este operatorul regional la nivelul judetului Galati pentru serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare, din anul 2010. In prezent, compania are delegata gestiunea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare in 43 de UAT-uri din judetul Galati. Din punct de vedere financiar, compania a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de aproape 194 milioane de lei, in crestere cu 32% fata de nivelul de 147 milioane de lei realizat in 2022. Pentru 2024, bugetul societatii prevede un rulaj estimat la 234,382 milioane de lei, iar pentru 2025, de peste 240 de milioane de lei. Compania se afla la finalul implementarii Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati, in perioada 2014-2020, ce a vizat investitii totale de 834 milioane de lei (inclusiv TVA). Potrivit datelor operatorului regional, din intregul proiect major a ramas de fazat in Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027 numai o parte dintr-un contract de lucrari, pe fondul intrarii in insolventa a antreprenorului.
De asemenea, compania de apa continua implementarea de proiecte in vederea digitalizarii serviciilor, reducerii pierderilor de apa din retele, dar si eficientizarii energetice a activitatilor.
Interviu cu Aurel Condurache, directorul general al companiei Apa Canal SA Galati.

- Ce proiecte aveti in derulare in aceasta perioada?
- Compania Apa Canal SA Galati este primul operator din tara ca stadiu fizic de implementare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in Judetul Galati, in perioada 2014-2020, la finalul perioadei de eligibilitate (31 decembrie 2023), proiect in valoare de peste 834 milioane de lei (inclusiv TVA). In cadrul acestuia s-au realizat 231,7 km de retele de distributie a apei si conducte de aductiune (extinderi si reabilitari), 497,2 km de retele de canalizare si conducte de refulare, o statie noua de tratare a apei, doua gospodarii de apa noi si reabilitate, 24 de statii de pompare si repompare a apei (noi si reabilitate), 3 statii de clorinare a apei, 12 rezervoare noi si reabilitate, 117 statii de pompare apa uzata nou construite si reabilitate, doua statii de epurare noi, doua depozite de namol noi si un dispecerat SCADA Regional.
A mai ramas de fazat in PDD o mica parte dintr-un singur contract (23% nefinalizat), respectiv Contractul GL-CL-02 Alimentare cu apa si canalizare in aglomerarile: Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenta, Piscu, Branistea, Sendreni, pe fondul intrarii in insolventa a antreprenorului. Conform graficului realist, transmis de catre constructor, avand la baza resursele tehnice, umane si financiare de care dispune la acest moment, termenul de finalizare este 31 decembrie 2025.
 
 
Pentru anul 2024, programul de investitii al companiei, cu finantare din profit reinvestit, amortizare - Fond IID este in valoare de 34,7 milioane de lei. Cele mai mari sume sunt alocate pentru lucrari de investitii in infrastructura de alimentare cu apa din toata aria de operare in vederea reducerii pierderilor din retele. Alte investitii importante sunt cele in automatizare si digitalizare. In 2024 vom continua achizitia de contoare cu citire la distanta, atat pentru clientii noi din localitatile aflate in aria de operare si din cele ce urmeaza a fi preluate, cat si pentru revizia contoarelor a caror perioada de valabilitate metrologica expira.
In perioada 2018-2023, in cadrul programelor anuale de revizii-reparatii operatorul regional Apa Canal SA Galati a realizat lucrari curente de revizii-reparatii la retelele publice de distributie apa, inclusiv bransamente, din judetul Galati, in valoare de 123,88 milioane de lei. In aceeasi perioada, s-au realizat lucrari de investitii in infrastructura de apa si canalizare din profit reinvestit, amortizare, cota de dezvoltare - Fond IID, in valoare de 137,74 milioane de lei.

- De ce fonduri europene veti beneficia in perioada de programare 2021-2027 si ce proiecte vor acoperi acestea?
- Lucrari de anvergura la infrastructura de apa potabila din judetul Galati vor fi realizate din fonduri nerambursabile, in cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati (etapa 2), proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin PDD 2021-2027. Proiectul se implementeaza in municipiul Galati si in comuna Matca, iar valoarea acestuia este de 369,6 milioane de lei (inclusiv TVA). Proiectul are ca obiective extinderea si reabilitarea a 101,63 km de retele de distributie a apei potabile, a 11,41 km de conducte de aductiune, constructia unei statii de tratare a apei, a doua rezervoare de inmagazinare a apei potabile, precum si a doua statii de pompare. In ceea ce priveste sistemul de apa uzata, este prevazuta extinderea retelei de canalizare cu 92,42 km, extinderea cu 8,5 km a retelei de conducte de refulare, precum si constructia a 20 de statii de pompare a apelor uzate.
Stadiul fizic cumulat la nivelul proiectului, la finalul lunii februarie 2024, este de 40%.

 
- Ce planuri aveti, la nivel de companie, referitor la digitalizarea serviciilor de contorizare si reducerea pierderilor din retele?
- Dezvoltarea infrastructurii de automatizare, digitalizarea proceselor pentru obiectivele si echipamentele aflate in aria de operare a societatii Apa Canal SA Galati si reducerea pierderilor din retelele de apa reprezinta obiective esentiale ale companiei, intrucat vor conduce la cresterea sigurantei si calitatii serviciului de alimentare cu apa potabila.
In acest scop, in cadrul proiectului "Extinderea/ modernizarea sistemului de monitorizare a sistemelor de apa - contorizare apa la nivelul ariei de operare a Operatorului Regional Apa Canal SA Galati", co-finantat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020, s-a achizitionat si montat in anul 2023 un numar de 11.690 de contoare electromagnetice cu citire la distanta (pentru bransamentele nou executate din municipiul Galati - 6.650 contoare si alte 5.040 in comunele Vanatori, Frumusita, Scanteiesti, Balasesti, Suceveni si Cudalbi).
In anul 2024, Apa Canal SA Galati va realiza lucrari de mentenanta/ revizie pentru circa 20.000 de contoare din intreaga arie de operare.
Anul trecut, operatorul regional a finalizat executia a 91 de camine de monitorizare a presiunii, debitului si concentratiei de clor in reteaua de apa potabila a municipiului Galati, in cadrul Contractului GL-CL-01 "Alimentare cu apa si canalizare in aglomerarile Galati si Smardan", din "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati, in perioada 2014-2020". Caminele sunt echipate cu sisteme de transmitere la distanta a acestor parametri, in timp real. Alimentarea echipamentelor de monitorizare se realizeaza prin intermediul panourilor fotovoltaice, motivat in principal de aspectul ecologic - protejarea mediului inconjurator prin folosirea energiei verzi.
Actiunile derulate de compania de apa in scopul digitalizarii se vor concretiza prin integrarea parametrilor de functionare ai sistemului de alimentare cu apa potabila transmisi la distanta de echipamentele/ senzorii de monitorizare a presiunii, debitului si concentratiei de clor din aceste caminele in programul noului Dispecerat SCADA Regional. In restul ariei de operare din judetul Galati sunt executate peste 200 de camine similare in Tecuci, Beresti, Targu Bujor, Liesti, Ivesti, Umbraresti, Barcea, Draganesti, Movileni, Cosmesti, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenta, Piscu, Branistea, Sendreni, Cuza Voda, Slobozia Conachi si Pechea.
In cursul anului 2024, Apa Canal SA Galati va achizitiona 50 de senzori de zgomot, care vor fi montati in galeriile edilitare, subterane. Semnalul acestora va fi receptionat in timp real in Dispeceratul SCADA, ceea ce va permite interventia prompta pentru remedierea avariilor.
 
 
- Care sunt provocarile pentru companiile de apa in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului, in contextul schimbarilor climatice? Ce strategie aveti pentru a raspunde acestor provocari?
- Pe masura ce la nivel mondial exista o amenintare iminenta privind deficitul de apa, pentru anii urmatori, abordarea de catre operatori a riscurilor legate de apa (seceta, limitarea accesului la apa sau contaminare), devine imperativa, nu numai pentru sustenabilitatea acestora, ci si pentru succesul initiativelor care vizeaza combaterea schimbarilor climatice, inclusiv tranzitia la o energie mai curata, verde. 
Apa Canal SA Galati a luat masuri de asigurare si/ sau suplimentare a necesarului de apa fie prin executarea de noi foraje in zonele in care am identificat un nivel mai ridicat al stratului acvifer, fie prin denisiparea puturilor forate deja existente in aria de operare.
In aceeasi ordine de idei, am finalizat, in anul 2023, o investitie in valoare de aproximativ 14 milioane de lei, constand in realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din regiunea de sud-est a Romaniei, cu o putere instalata de 2,8 MW si energie produsa de 3.595,82 MWh/an. Cele 5.323 de panouri fotovoltaice sunt montate in 8 puncte de lucru din aria de operare, respectiv: Statia de Epurare Galati, Statia de Epurare Liesti, Statia de Epurare Pechea, Statia de Epurare Tecuci, Uzina de Apa Galati, Frontul de captare Vadu Rosca, Statia de Pompare Serbesti si sediul central Apa Canal. Aceasta investitie face parte din programul de sustenabilitate al companiei, utilizarea energiei verzi contribuind la gestionarea responsabila a resurselor de apa, reducerea amprentei de carbon si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
 
SISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
concelex
viarom
leviatan
Arduro
noark
SIGM
theda mar
EDIT-Structural
quadratum
ELECTROGRUP
DRS
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
SSAB
rigips
VEGO
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
konsent
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<