Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CA Aries va implementa proiecte de 130 milioane euro pana la finalul anului 2027
CA Aries va implementa proiecte de 130 milioane euro pana la finalul anului 2027
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 23 Apr 2024 06:25
Compania de Apa (CA) Aries SA va beneficia, in perioada de programare 2021-2027, de finantari europene estimate la 120-130 de milioane de euro (fara TVA), pentru extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare din regiunea Turda - Campia Turzii. Aceasta suma include etapa a doua de implementare a proiectului major finantat anterior prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, cu o valoare de 78,5 milioane de euro, completata de o aplicatie de finantare noua, prin Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027, in valoare de 40-50 de milioane de euro. Potrivit lui Ionut Bogdan Bobic, directorul general al CA Aries SA, focusul principal al acestui proiect nou este reprezentat de investitii in optimizarea activitatii operatorului (digitalizare/ reducere a pierderilor de apa din retele (NRW)/ reducerea amprentei de carbon).
In ultimii ani CA Aries a evoluat si s-a dezvoltat semnificativ, acest lucru fiind evidentiat in cifre. Astfel, cifra de afaceri a crescut de la 45,5 milioane lei in anul 2022 la 55,7 milioane lei in anul 2023 iar estimarile pentru anul 2024 se contureaza in jurul valorii de 65 milioane lei.

 
- Ce proiecte aveti in derulare si/sau planificate pentru intervalul urmator?
- Continuam implementarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din regiunea Turda - Campia Turzii", cu o valoare de peste 130 de milioane de euro la semnare. Proiectul, realizat cu ajutorul unei finantari europene nerambursabile si contributie zero din partea operatorului, este extrem de ambitios, a permis continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in regiunea Turda - Campia Turzii si va conduce, in perioada urmatoare, la o crestere considerabila a calitatii serviciilor oferite intregii populatii deservite. In urma implementarii, prin investitiile in infrastructura de apa se vor indeplini cerintele privind calitatea apei potabile, iar gradul de acoperire cu servicii de apa potabila va fi de 99,15% in toata zona deservita. 
Operatorul regional are planificat pentru intervalul urmator "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din regiunea Turda - Campia Turzii, in perioada 2014-2020 - etapa II", termenul de finalizare fiind stabilit in decembrie 2027. Obiectul lucrarilor il reprezinta extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare din intreaga arie deservita. Valoarea estimata pentru realizarea lucrarilor aferente etapei a II-a a proiectului este de circa 78,5 milioane de euro, fara TVA, avand ca surse de finantare disponibile Fondul de Coeziune, buget de stat si buget local.

 
- Ce planuri aveti, la nivel de companie, referitor la digitalizarea serviciilor de contorizare si reducerea pierderilor din retele? 
- Proiectul "Initierea digitalizarii activitatii Companiei de Apa Aries SA prin achizitia de echipamente si software in vederea dezvoltarii sistemului de management al pierderilor de apa" a demarat in luna februarie a anului trecut. Dezvoltarea unei platforme digitale va conduce la modernizarea activitatii CA Aries, urmata, in mod natural, de o crestere a complexitatii proceselor operationale asociate si a tehnologiilor utilizate pentru gestionarea acestora. Transformarea digitala permite imbunatatirea performantei activelor si proceselor, asigurand, in acelasi timp, sustenabilitatea serviciului la nivel tehnic, financiar si de mediu. Am urmarit implementarea unei solutii care sa permita integrarea cu aplicatiile de gestiune operationala a apei, de gestionare a clientilor si cu alte instrumente ale unor terte parti, atunci cand este necesar, cum ar fi: CMMS, ERP, CIS, AMI, loggere, SCADA, GIS etc. Practic, acest proiect este un pas important catre digitalizarea completa a tuturor proceselor operationale ale companiei, fapt ce va duce la un management al pierderilor de apa mult mai bun rezultand implicit reducerea acestora si prezervarea resurselor de apa. Totodata, ne va permite un management proactiv al activelor care va avea beneficii economice si operationale pe termen lung.

 
- Aveti investitii si in directia instalarii de panouri fotovoltaice pentru eficientizarea energetica a activitatii?
- Desigur, este foarte importanta pentru operator si implementarea proiectului "Cresterea eficientei energetice si utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu", obiectul contractului fiind producerea de energie electrica din sursa regenerabila solara si din hidroturbine instalate pe reteaua de transport al apei potabile, asigurand partial necesarul de consum electroenergetic al echipamentelor si sistemelor de la Statia de epurare Campia Turzii si Statia de tratare Hasdate. De asemenea, a fost vizata contributia la obtinerea independentei energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu, reducerea consumului de energie electrica, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, reducerea intensitatii energetice, dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a consumului de energie, cresterea eficientei energetice a activitatii economice, economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii surselor, mai ecologica si mai competitiva, conducand la dezvoltarea durabila, care se bazeaza, printre altele, pe un nivel inalt de protectie si pe imbunatatirea calitatii mediului.

 
- Ce strategie aveti pentru a raspunde provocarilor actuale legate de accesul la sursele de apa si protectia mediului, in contextul schimbarilor climatice?
- Avem in pregatire noi proiecte pe care le vom finanta din Programul Operational de Dezvoltare Durabila si din Planul National de Redresare si Rezilienta. Acestea urmaresc continuarea ciclului investitiilor si in alte localitati din arealul de deservire care nu au fost cuprinse in proiectele anterioare si ne vom concentra pe digitalizare, contorizare smart si modelare hidraulica pe implementarea de proiecte pilot, pentru a reduce cantitatea de apa nefacturata (NRW) si innoirea parcului de utilaje si echipamente.
Ca urmare a investitiilor cu finantare europeana efectuate in ultimii ani, pierderile de apa din retea au inregistrat deja scaderi considerabile. Astfel, in luna februarie 2024, procentul mediei pierderilor de apa din retea la nivelul intregii arii de operare este de 25,85%. Comparativ, media pierderilor de apa la nivelul operatorului pe parcursul anului 2023 a fost de 35,42%, iar raportat la anul 2019 pierderile din retea au scazut cu circa 30%, o reducere semnificativa luand in considerare media pierderilor de apa din retea la nivel national care se situeaza in jurul procentului de 50%.
Cu toate acestea, avand in vedere schimbarea conditiilor meteo, seceta, regimul pluviometric (in ultimii 15 ani cantitatile de precipitatii au scazut cu aproximativ 25% in zona noastra) in anii urmatori ne vom axa pe optimizare, pe grija fata de mediu, protejarea surselor de apa si functionalitatea acestora, pentru a putea asigura si a satisface nevoile comunitatii noastre la cele mai inalte standarde.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
SSAB
Ubitech
rigips
VEGO
konsent
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
AED
viarom
leviatan
ness project
noark
theda mar
Arduro
quadratum
Acvatot 2019
concelex
SIGM
CDS
ERBASU CONSTRUCT
DRS
EDIT-Structural
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<