CNAIR semneaza noi contracte si acte aditionale pentru trei proiecte majore |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 05 Iul 2022 13:13 |
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru proiectarea si executia lucrarilor de largire la 4 benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti, pe sectorul dintre A1 (km 55+520) si DN 5 (km 40+000) - Lot 2 Largire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucuresti Sud intre km 54+700 si DN5 (km 40+000), cu asocierea Rizzani de Eccher SPA (lider) - Mavgo Holding (asociat). Valoarea contractului este de 504,11 milioane de lei (fara TVA), finantarea urmand a fi asigurata din Fonduri Europene Nerambursabile – prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Durata contractului este de 36 luni, din care 12 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru executie. Perioada de garantie este de 120 de luni. In cadrul contractului vor fi realizate 3 structuri de complexitate ridicata, dintre care doua pasaje subterane, cu o lungime de peste 600 de metri.
"Amintim ca obiectivul de largire a DNCB este integrat in cadrul proiectului «Dezvoltarea unei retele interne de infrastructura rutiera pentru zona orbitala a Municipiului Bucuresti». In prezent, sectorul Centurii rutiere a Municipiului Bucuresti Sud, intre km 54+700 si km 55+520, este de tip drum national cu 2 benzi de circulatie (cate una pe fiecare sens) si prin acest contract se va realiza largirea drumului la 4 benzi de circulatie, cate doua benzi pe fiecare sens", noteaza reprezentantii CNAIR.
In premiera, vor fi realizate intersectii pe 3 niveluri: subteran, la nivelul solului si suprateran. Vor fi amenajate, astfel:
intersectia Centura Bucuresti - DN5 (inclusiv reabilitarea pasajului peste DN5);
un pasaj subteran pe CB km 44+725 - DC18 (Magurele);
intersectia Centura Bucuresti - DC20 (Varteju) si Cazarma Magurele km 46+040;
intersectia Centura Bucuresti - DN6 (Alexandria).
Pe acest traseu se afla si pasajul Domnesti, dar este o lucrare separata de acest proiect.
La finalul lunii decembrie 2021, CNAIR a semnat contractul si pentru largirea 4 benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti Sud intre A1 (km 55+520) si DN 5 (km 40+000) - Lot I intre A1 (km 55+520) si km 54+700, inclusiv parcarea de lunga durata de la km 54+765. Lucrarile sunt executate de asocierea IBB-HIB Romania - IBB-Haus-und Industriebau GmbH - Autotehnorom - Ventor Grup Consulting. "Aici vom amenaja prima parcare de lunga durata, inclusiv pentru camioane, pe actuala Centura a Bucurestiului. Parcarea va fi amplasata la km 54+765, accesul va fi asigurat din intersectia giratorie proiectata pe Centura Bucurestiului, prin drum de legatura, pentru a putea fi accesata din toate directiile. Asa cum am mai spus, toata Centura Capitalei va avea 4 benzi de circulatie, pana in 2025", a declarat Ionel Scriosteanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Actualizari pentru continuarea unor proiecte importante
CNAIR a anuntat, recent, actualizarea prin acte aditionale a doua contracte majore, ce vizeaza elaborarea studiilor de fezabilitate pentru autostrada Timisoara - Moravita si pentru Drumul Expres Braila (Jijila) - Tulcea (Cataloi). Modificarile vizeaza durata de implementare a contractelor. Astfel, prin semnarea Actului Aditional nr. 2, la contractul de finantare pentru elaborarea SF pentru autostrada Timisoara - Moravita, perioada de implementare a proiectului este actualizata la 50 de luni, respectiv in perioada noiembrie 2019 - decembrie 2023 la care se adauga, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului inainte de semnarea Contractului de Finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
In cazul contractului de finantare pentru elaborarea SF a Drumului Expres Braila (Jijila) - Tulcea (Cataloi), actualizarea vizeaza un termen de 43 de luni, respectiv in perioada iulie 2020 - decembrie 2023 la care se adauga, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului inainte de semnarea Contractului de Finantare.
Ambele proiecte sunt cofinantate de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.
|