Agenda Constructiilor
Luni, 10 August 2020
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MAP: Lista cu 60 de lucrari hidrotehnice de 170 milioane lei aflate in executie
MAP: Lista cu 60 de lucrari hidrotehnice de 170 milioane lei aflate in executie
Infrastructura Publicat de Cosmin Dincu 19 Oct 2018 19:06
Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) a anuntat la data de 19 octombrie a.c., printr-un comunicat, ca 60 de lucrari hidrotehnice de investitii, in valoare totala de 169.532.000 lei, vor fi finalizate pana la sfarsitul anului si peste 90 de localitati vor fi aparate impotriva inundatiilor
Prin dispozitia Ministerului Apelor si Padurilor, peste 90 de localitati, inclusiv orase ca Bacau, Brasov, Sfantu Gheorghe, Targu Ocna, Gura Humorului, Radauti, Horezu, vor fi aparate impotriva inundatiilor, in urma finalizarii a 60 de lucrari hidrotehnice, realizate la nivel national de Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR). Din cele 60 de lucrari, 29 dintre acestea vor fi definitivate prin fonduri de la bugetul de stat, iar 31 vor fi realizate din surse proprii ale ANAR, se mai arata in comunicat.
In vederea protejarii populatiei, a locuintelor, precum si a obiectivelor socio-economice, ANAR va finaliza, pana la sfarsitul acestui an, lucrarile hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, investitii in valoare totala de 169.532.000 lei. Astfel, aproape 116.125.000 lei (68,5% din valoarea totala de investitie) au fost alocati, in regim de urgenta, din fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului, in vederea inlaturarii efectelor inundatiilor, prin HG nr. 582/2018 si prin HG nr. 516/2018.
Lucrarile hidrotehnice din administrarea ANAR, refacute
Avand in vedere faptul ca viiturile din aceasta vara au afectat lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ANAR, lucrari care apara peste 90 de localitati si care se regasesc in peste jumatate din judetele de pe teritoriul Romaniei, ANAR a considerat ca prioritate alocarea din surse proprii a sumei de 53.407.000 lei, reprezentand 31,5% din valoarea totala de investitii pentru aceste lucrari.
In acest context, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, i-a cerut directorului general al ANAR, Victor Sandu, ca, pe langa sumele alocate de Guvern si sursele proprii ANAR, sa utilizeze si fondurile destinate repararii, construirii sau achizitionarii unor cladiri utilitare, sume cuprinse in bugetul pe 2018 al ANAR, dar si din economii de la capitolul bugetar „Cheltuieli cu bunuri si servicii”.
Lucrarile constau in consolidari si refaceri de aparari de mal (in judetele: Arges, Botosani, Hunedoara, Valcea), regularizari de albie si consolidari (in judetele: Alba, Brasov, Neamt, Suceava, Valcea, Gorj, Bistrita-Nasaud, Timis, Caras-Severin), amenajari de albii (in judetele: Alba, Arad, Arges, Bacau, Suceava, Harghita, Galati, Maramures, Salaj), reabilitari si indiguiri (in judetele: Brasov, Covasna, Gorj, Mures, Valcea), inchiderea liniilor de aparare (in judetul Timis).
Sumele cele mai mari, de peste 7.000.000 lei, de la bugetul de stat si/sau din sursele proprii ale ANAR, au fost alocate in judetele unde au fost afectate cele mai multe lucrari hidrotehnice, respectiv in judetele Neamt, Valcea, Bacau, Alba, Covasna, Galati.
Astfel, in judetul Neamt, a fost alocata suma de 61.498.000 lei pentru executarea si finalizarea unor lucrari de regularizare si amenajare a albiilor pe cursurile de apa Tarcau, Schit, Borca si Sabasa, precum si amenajarea raului Cracau.
In judetul Valcea, au primit finantare, spre a fi refacute, 12 lucrari hidrotehnice, cu o valoare totala de investitie de 21.336.000 lei, din care 13.271.000 lei (62% din valoarea totala) au fost alocati din fonduri de la bugetul de stat, iar restul de 8.065.000 lei (38% din valoarea totala) s-au alocat din surse proprii ANAR. Lucrarile finantate prin fondurile de la bugetul de stat constau in regularizare/amenajare parauri: Luncavat, cu afluentii, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popesti; paraul Iazul Mortilor, pentru apararea localitatii Babeni (afectata de viiturile din aceasta vara) si amenajarea paraului Topolog, pentru apararea localitatii Nicolae Balcescu. Pe langa aceste lucrari, ANAR va aloca fonduri, din surse proprii, pentru amenajarea sau, dupa caz, indiguirea unor paraie (Samnic si afluentii pe sectorul Cerna-Maciuca, paraul Ursani, in dreptul localitatii Horezu, paraul Ursana, in dreptul localitatilor Olanu si Stoilesti, paraul Geamana, la Dragoiesti, zona Buciumeni, paraul Luncavat, la Otesani, zona Carstanesti, sector David-Carjuliu, parau Staneasca, la Stoilesti, zona Izvoru Rece, paraul Sasca, la Milcoiu, zona Ciutesti-Tepsenari, paraul Valea Plopilor, comuna Vaideeni).
De asemenea, in judetul Alba, au fost alocati 19.078.000 lei, din care 11.581.000 lei (60% din valoarea totala de investitii) vor fi folositi pentru executarea a doua lucrari de regularizare si consolidare a paraului Cricau, in dreptul localitatilor Cricau si Valea Telna, din judetul Alba.
In judetul Bacau au fost alocate fonduri in valoare totala de 11.326.000 lei, din care aproape jumatate din suma - 5.346.000 lei au fost alocati din fonduri de la bugetul de stat si restul, de 5.980.000 lei, provine din sursele proprii ale ANAR. Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate executarii de lucrari de regularizare si amenajare de albii pentru paraurile: Slanic, in zona localitatilor Targu Ocna si Slanic Moldova; paraul Tazlau Sarat, in dreptul localitatilor Magiresti si Ardeoani, si paraul Oituz, in dreptul comunei Oituz. Din sursele proprii ale ANAR sunt executate si alte lucrari de refacere a infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor in judetul Bacau. Mai exact, este vorba despre realizarea de lucrari de amenajare a raului Trotus si afluentii sai, pe tronsonul Ghimes-Urechesti, pentru apararea orasului Comanesti. In plus, Administratia Nationala „Apele Romane” va executa lucrari de amenajare a afluentilor raului Bistrita, menite sa apere municipiul Bacau de efectele posibile ale inundatiilor.
In judetul Covasna au fost alocate fonduri in valoare totala de 8.521.000 lei, din care 7.162.000 lei (84% din valoarea totala de investitie) sunt de la bugetul de stat, pentru indiguirea raului Negru si a afluentilor sai, a paraului Casin, pe sectorul Ruseni-Sanzeni, a paraului Tarlung, pe sectorul Bacel-Chichis, si a paraului Dobarlau. La aceste fonduri se adauga 1.350.000 lei, din sursele proprii ale ANAR, suma destinata refacerii eroziunilor de mal si executarilor de lucrari de consolidare si regularizare a raului Olt si a afluentilor sai, pe sectorul Sfantu-Gheorghe - Ileni, precum si in zona localitatilor Iaras, Haghig, Cormos, Talisoara, Filia si Bradut.
In judetul Galati, ANAR a investit, din surse proprii, suma de 7.642.000 lei, fonduri care sunt destinate lucrarilor de amenajare a raului Siret si refacere a eroziunilor de mal, in localitatile Sendreni si Serbestii Vechi.
Administratia Nationala „Apele Romane”, prin Administratiile Bazinale de Apa, a inceput deja refacerea infrastructurii de aparare. Sunt realizate lucrari de decolmatare, de compactare si inaltare a vechilor diguri, de refacere a pragurilor de fund din gabioane etc.
Lucrarile sunt executate conform proiectului si caietului de sarcini si este respectat graficul fizic de executie.
Conform planului de investitii, toate aceste lucrari hidrotehnice vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, se mai arata in comunicat. Pentru a descarca lista investitiilor propuse de MAP, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulCOVID-19allbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere