MT: 12 miliarde lei pentru reabilitare CF Focsani - Roman si 42 km din Autostrada A1 |
Infrastructura Publicat de AG&F 17 Mai 2024 11:14 |
Guvernul a aprobat indicatorii tehnic-economici pentru doua obiective de investitii in sectorul feroviar si in cel rutier, valoarea totala a investitiilor depasind 12 miliarde de lei, informeaza Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), primul proiect este cel al reabilitarii liniei de cale ferata Focsani-Roman, care face parte din Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT).
Lungime traseului ce urmeaza sa fie reabilitat este de 147,7 kilometri, valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 11,09 miliarde de lei, iar durata de executie a investitiei este de 36 luni.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 si Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Cai Ferate CFR S.A, precum si din alte surse legal constituite.
"Prin realizarea proiectului se are in vedere: imbunatatirea sigurantei in zona intersectiei liniilor CF cu reteaua rutiera; o imbunatatire semnificativa a conditiilor de transport, ce va avea un rol benefic in dezvoltarea economica a zonei; modernizarea infrastructurii feroviare si lucrarilor conexe (constructie pasaje, modernizare treceri la nivel etc.), ce au un rol important in dezvoltarea durabila a localitatilor prin reducerea emisiilor poluante si reducerea timpilor de calatorie; o crestere a numarului de calatori, a cantitatilor de marfuri si altor bunuri transportate", se precizeaza in comunicatul MTI.
Cel de-al doilea proiect urmareste reabilitarea si aducerea la o stare de viabilitate corespunzatoare a sectorului Autostrazii A1 Bucuresti-Pitesti, Lot 2, cuprins intre kilometri 44 si 86.
Expertiza tehnica realizata releva degradari de tip structural (pe aproximativ 46% din suprafata drumului), degradari de suprafata (pe aproximativ 56% din suprafata drumului) si degradari la podete.
Prin reabilitarea sectorului din Autostrada A1 se vor realiza cresterea gradului de siguranta a traficului, reducerea timpilor de parcurs, reducerea costului pentru prevenirea poluarii mediului si sporirea duratei de exploatare, subliniaza MTI.
Sectoarele expertizate tranziteaza urmatoarele Unitati Administrativ Teritoriale: judetul Giurgiu (Lot 2.1) pe sectorul cuprins intre km 44 - km 48+922, judetul Dambovita (Lot 2.2) intre km 48+922 - km 80+182 si judetul Arges (Lot 2.3) intre km 80+182 - km 86+000.
Lungimea amplasamentului pe care sunt prevazute lucrarile este de 42 km, iar latimea platformei este de 26,00 m. Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 1,10 miliarde de lei, iar durata de executie este de 48 de luni.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
|