MTIC: Proiecte de peste 100 milioane de euro incep in 2020 in Portul Constanta |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 25 Mai 2020 15:16 |
Proiecte de investitii cu o valoare cumulata de 101,2 milioane de euro vor fi demarate in acest an in Portul Constanta, acestea urmand a fi derulate in perioada 2021-2027 cu finantare europeana. Printre acestea se afla extinderea la patru benzi a drumului dintre Poarta 7 si jonctiunea obiectivului "Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra" cu drumul care realizeaza legatura intre Poarta 9 si Poarta 8, spre zona de nord a Portului Constanta; modernizarea infrastructurii de distributie a energiei electrice in Portul Constanta, precum si realizarea unei infrastructuri - retea de tip port-community-system in vederea operationalizarii sistemului de digitalizare la nivelul portului Constanta.
"De multe ori, discutiile referitoare la Portul Constanta au ca punct comun faptul ca nu am ajuns sa valorificam intregul potential economic al acestui obiectiv national. De aceea, cea mai buna solutie este sa rezolvati intr-o prima faza toate problemele care au fost lasate in suspensie de-a lungul anilor si sa pregatiti concomitent un portofoliu de proiecte. Finantare dupa cum stiti avem. Putem accesa si fonduri europene importante pentru acest obiectiv, cu ajutorul carora vom putea dezvoltat atat portul cat si intreaga zona. Pentru ca daca aici avem o crestere a fluxurilor si o diversificare a activitatilor, vom avea o crestere clara a numarului de angajati si un impact pozitiv semnificativ in economia locala si nationala. Ceea ce va cer este ca pregatirea proiectelor sa fie facuta cu profesionalism si rigoare pentru ca numai astfel vom avea asigurata o finantare corespunzatoare. Utilizati toti specialistii pe care ii aveti angajati si in mod sigur, in scurt timp, veti avea rezultatele pe care ni le dorim cu totii", le-a transmis ministrul Transporturilor, Lucian Bode, reprezentantilor conducerii Administratiei Porturilor Maritime Constanta (APMC) si ai Autoritatii Navale Romane (ANR), cu prilejul unei vizite realizate vineri pe mai multe santiere din judetul Constanta.
Ministrul Lucian Bode a mai vizitat spitalul modular mobil de campanie aflat pe stadionul Portului din municipiul Constanta, cu o capacitate 55 de bolnavi de Covid -19 si 120 de carantinati in tabara de corturi amenajata, precum si stadiul lucrarilor realizate pentru prevenirea si inlaturarea efectelor calamitatii naturale produse ca urmare a alunecarii de teren care a afectat taluzul Canalului Dunare - Marea Neagra, pe malul stang, in zona localitatii Cumpana.
Ultima oprire a fost pe Podul peste bratul Borcea, pentru a verifica la fata locului starea in care se afla acest important obiectiv. "Este pentru prima data cand se realizeaza un asemenea proiect de reparatii, inceput pe data de 7 mai a.c. cu semnarea unui contract pentru Expertiza Tehnica in vederea identificarii lucrarilor necesare de reparatii. In baza rezultatului expertizei, proiectul de reabilitare a celor doua poduri dunarene, de la Cernavoda si Borcea, va intra in etapa finala de evaluare a finantarii din fonduri nerambursabile, costurile necesare pentru realizarea lucrarilor urmand a fi finantate din POIM 2014-2020", a precizat ministrul Transporturilor.
La data de 7 mai 2020, CNAIR a semnat cu antreprenorul Promarut Proiect contractul de expertiza tehnica in vederea identificarii lucrarilor de reparatii pentru reabilitarea podului peste bratul Borcea, situat pe Autostrada A2, la km 149+680, dar si pentru reabilitarea Podului de la Cernavoda de pe A2, de la km 157+600. Contractul, in valoare de 130.000 lei (fara TVA) are un termen de realizare de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestuia.
|